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Re:  Composition of the Road Board Secretariat Special Bids and Awards
Committee (RBS-SBAC)

Dear Executive Director Escalona:
§t
This refers to your letters dated 31 May 2012 and 22 July 2012 seeking further
clarification of the following issues:

a) Whether the RBS can appoint its Chief Accountant as SBAC member;

b) Whether the Department of Public Works and Highways. National Capital
Region (DPWH-NCR) Regional Director who does not occupy a plantilia
position in RBS can be validly designated as SBAC member;

¢) Whether it is permissible to appoint a substitute member of the SBAC outside
of the RB or the RBS in case of absence or incapacity of the regular member,

and there are no other qual'iﬁed_ officials within the RB or RBS who can act as
substitute member;

d) Whether contractual-plantilla personnel of the RBS can form part of the SBAC
in lieu of the RBS Chief Accountant or DPWH official; and,

¢) Whether the RB', through the RBS, can cause the implementation of the
National Road Lighting Program (project).

It is represented that RBS-SBAC was tasked by the RB to conduct bidding for the
project, and intends to appoint its Chief Accountant as RBS-SBAC member on the premise
that no conflict of interest exists, while the DPWH-NCR Regional Director will be appointed

as member because he is the representative of the end-user or implementing agency, which is
the DPWH. | F'%
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Designation of the RBS Chief Accountant as SBAC member

For your guidance, COA Circular 2003-004 states in clear and unequivocal terms that
the Chief Accountant and the personnel of the Accounting Unit of any agency of government
are prohibited from being regular members of the agency's BAC to ensure that the
procurement and payment functions are segregated. The prohibition is not limited to
accountants whose functions involve actual processing of any billing or payment in favor of a
bidder. In fact, the prohibition is absolute and all-encompassing as it covers not only the
Chief Accountant, but even all staff or personnel in the accounting unit.

Since the COA Circular does not make a distinction between accountants who
participate in the processing of payment and those who do not, the prohibition must be
deemed absolute, and cannot be selectively applied to a limited class of accountants. Ubi lex
non distinguil nec nos distinguere debemus (when the law does not distinguish, neither
should we). Thus, the sole exception to the prohibition is when accounting personnel would
be provisional members, in case the Accounting Unit is the end-user®.

Moreover, the circular not only seeks to prevent actual existence of conflict of
interest, but even intends to avert would be or potential conflicts. Hence, any situation which
may create an opportunity for conflict of interest, albeit remote, should be avoided.

Designation of DPWH-NCR Regional Director and/or substitutes who do not occupy
plantilla positions in RB as SBAC member

Please note that Section 11.2.2 of the Revised Implementing Rules and Regulations
(IRR) of Republic Act (RA) 9184 mandates that the BAC Chairperson must be at least a third
ranking official, and the regular members must be at least a fifth ranking permanent official
in National Government Agencies, and the term “permanent” shall refer to a plantilla
position within the procuring entity concerned.

Thus, the BAC composition should be limited to those officials of the procuring entity
concerned.> Designation as BAC member would be valid only when she holds a position
existing within the organizational structure of the procuring entity and possesses the required

ranking, without prejudice to other disqualifications®, such as those provided under COA
Circular 2003-004.

A closer examination of Sec. 11.2.2 would clearly show that a regular BAC member
should be an “officer” while a provisional member is a “representative of the end user unit”.
In this case, the DPWH-NCR Regional Director cannot be appointed as regular member since
he is not an official of RBS. Moreover, he cannot be designated as provisional member since
he is not an end-user representative. We reiterate that the end-user may not be the actual

beneficiary of the project, but the unit within the procuring entity which requested the
procurement.

Based on the foregoing, it would not be permissible to appoint the DPWH-NCR
Regional Director and/or any substitute member of the SBAC if such personnel do not
occupy plantilla positions in the RBS. All members of the BAC, whether regular or
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provisional, must occupy a plantilla position in the procuring entity?®. Consequently, all RBS-
SBAC members should be selected from within the RBS, being the procuring entity
concerned. In addition, those designated as alternate members or substitutes should possess
the same qualifications as the regular members themselves. Since members of the SBAC

shou}d be ofﬁcials of the procuring entity concerned, logic dictates that the same limitation
applies to their respective substitutes or alternates.

Designation of contractual plantilla personnel as SBAC member

We wish to stress that the plantilla position contemplated by the rules may be
occupied by a contractual, regular, designated or appointed official or personnel. The nature
and tenure of employment is inconsequential. Rather, the concern specifically refers to
whether such position is included in the list of authorized positions created by the
Department of Budget and Management, and whether said position is existing within the
organizational structure of the procuring entity concerned.”

Accordingly, a contractual personnel of the RBS occupying a permanent position,

that is, a plantilla position, can be a member of the SBAC in lieu of the RBS Chief
Accountant or DPWH official.

Implementation of the RB proieét by the RBS

In as much as the conduct of actual project implementation involves a review of the
mandate and functions of RB and RBS, we regret that it is outside the purview of our
authority to pass upon. It is best to refer to the enabling law creating the RB to determine
whether it may exercise such function, or refer the matter to the relevant government
authority, such as the Department of Justice or the Office of the Government Corporate
Counsel for appropriate guidance.

On the other hand, if what was referred to as “implementation” meant the conduct of
the procurement activities by the RBS-SBAC. i.e., from pre-procurement conference until
recommendation of the contract award to the Head of the Procuring Entity, the RBS-SBAC
being the procurement arm of RB may validly commence and conduct the relevant
procurement activities and recommend award of contract to the RB; in this situation, actual
project implementation is to be performed by the winning contractor or the bidder with the
Lowest Calculated and Responsive Bid, and not by the RB or the RBS.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this opinion
is being issued on the basis of facts and particular circumstances presented, and may not be
applicable to a different set of facts and circumstances. Should you have further questions,
please do not hesitate to contact us.

m.u\ TIAGQ

Hsd4 & imd2 /hé )

S NPM 0472008
7 NPM 33-2007 citing NPM 25-2004



