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17 September 2012

MS. DELIA J. SILVANO
Liaison Officer

JODAAR COTTAGE INDUSTRIES
1576-1582 E. Remigio Street
Sta. Cruz, Manila

Re:  Domestic Preference and the Single Largest Completed Contract (SLCC)
Requirement for Goods

Dear Ms. Silvano:

This is in response to your letter dated 18 June 2012, seeking our opinion on whether
local suppliers offering foreign products are barred from participating in government procurement

and whether the submission of a Purchase Order may be deemed sufficient compliance with the
SLCC requirement for Goods.

It is represented that Jodaar Cottage Industries (Jodaar) is a local supplier that offers
domestic products, and imported products on an intermittent basis. It is likewise represented that
Jodaar participated in the procurement of the National Food Authority (NFA) Region 1 Office,
wherein it offered imported sacks and submitted a Purchase Order issued by a private entity to
comply with the SLCC requirement. Jodaar claims that it was disqualified by NFA due to
preference for local products being offered by other local suppliers, in accordance with Executive
Order (EQ) No. 227 and non-compliance with the SLCC requirement for having submitted a
Purchase Order, instead of a supply contract, as mandated by Section 23.5.1. of the revised
Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184. It is in this context
that you are seeking our opinion on whether local suppliers offering foreign products are barred
from participating in government procurement and whether the submission of a Purchase Order
may be deemed sufficient compliance with the SLCC requirement for Goods.

Domestic Preference

At the outset, we note that the proper basis for the rule on domestic preference invoked in
your letter-request is Administrative Order (40) No. 227, and not EO 227. Along with the Flag
Law under Commonwealth Act (CA) 138%, AQ 227 speaks of domestic preference, in that,
Procuring Entities (PEs) “shall give preference in the procurement of materials and supplies
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produced, made, and manufactured in the Philippines that meet the specified or desired quality in
accordance with the provisions of existing laws and treaties or international agreements” * Hence,
AO 227 does not entirely exclude foreign products. In fact, Section 3 thereof allows
procurement of imported goods if local products, materials, and supplies are not manufactured
domestically in sufficient quantity, or comparable quality, and at reasonable prices.

The foregoing rules are already implemented and embodied under Section 43.1.1 of the
revised IRR of RA 9184 which provides that in the interest of availability, efficiency and timely
delivery of goods, the PE may give preference to the purchase of domestically-produced and
manufactured goods, supplies and materials that meet the specified or desired quality, in
accordance with the provisions of CA 138. Thus, the PE shall give preference to Domestic
Bidders/Entities, provided, among others, that his bid is not more that fifteen percent (15%) in-

excess of the lowest Foreign Bid.* In all, it is clear that bidders offering foreign products shall
not be excluded outright from public bidding.

SLCC for Goods

Our procurement ruies require a statement of the prospective bidder of all its on-going
and completed government and private contracts, including contracts awarded but not yet started,
if any, whether similar or not similar in nature and complexity to the contract to be bid, within the

relevant period as provided in the Bidding Documents®, as part of Technical Documents for
eligibility of a prospective bidder.

For purposes of determining compliance with the SLCC requirement, there is a present
need of determining whether a Purchase Order is deemed a contract within the contemplation of
the law. Hence, we refer to the definition of a contract, which is a “[m]eeting of the minds
between two persons whereby one binds himself to give something or to render some service” ® to
another for consideration. Further, there is no contract unless the following requisites’ concur: 1)
Consent of the contracting parties; 2) Object certain which is the subject matter of the contract; .
and 3) Cause of the obligation which is established.®

The New Government Accounting System (NGAS) Manual® defines Purchase Order as
the one used to support purchase of equipment, supplies and materials, etc.'” 1t is an
authorization by the issuing party for the recipient to provide materials or services for which the
issuing party agrees to pay; it is an offer to buy which becomes binding when those things
ordered have been provided.'' The terms and conditions for the procurement of supplies,
materials or equipment, in particular, are contained in a purchase order.'” The tenor of a purchase

order basically directs the supplier to deliver the articles enumerated and subject to the terms an
conditions specified therein.'*
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Thus, as one offers to buy in a purchase order, this binds him to pay upon delivery by the

other of the items agreed upon. The purchase order, which is the contract between the parties,
embodies the terms and conditions of their transaction.

However, we wish to emphasize that the statement of the contract alone does not in itself
constitute full compliance with the SLCC requirement. The law further provides that the
aforesaid statement shall include all information required in the Philippine Bidding Documents
(PBDs) prescribed by the GPPB'*. Accordingly, the PBDs require, among others, an end-user’s
acceptance or official receipt(s) issued for the contract', as proof of the completed contract.

Prospective bidders have the responsibility to strictly comply with the requirements
prescribed by the PE pursuant to RA 9]84 and its IRR, specifically, in complying with the
requirement on single largest similar contract.'® This eligibility criterion cannot be dispensed with
or waived by the PE as this is one of the minimum requirements that a prospective bidder has to
satisfy to establish its track record and capacity to perform contractual obligations.'” Hence,
should the prospective proponent fail to satisfy any of the requirements prescribed under the said
provision, it will have to be declared ineligible to participate in the ensuing public bidding.'®

In sum, Jodaar may not be excluded outright from participating in government
procurement due merely to the fact that there are suppliers offering local products. The domestic
preference contemplated under AO227 is not intended to exclude, but only to prefer domestic
products over foreign products, within the limits prescribed therein. Likewise, it may not be
disqualified for mere submission of a Purchase Order as the same is deemed a contract in all
respects. However, it must be shown that there was full compliance with the requirements of the
law in the statement of ongoing and completed contracts, otherwise, the bidder will be declared
ineligible to participate, as the requisites constituting the eligibility criteria for the procurement of
goods should not be taken in the alternative but should altogether be complied with."

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this
opinion is being issued on the basis of the facts and particular circumstances presented, and may

not be applicable to a different set of facts and circumstances. Should you have further questions,
please do not hesitate to contact us.
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