REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacarang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; {02) 736-5758

INPM No. 117-2004]

August 24, 2004

MS. MA. CYNTHIA ELEANOR E. BAJAMUNDE
Acting Service Chief
Senate

Re : Warranty Requirement Under Republic Act 9184 and its Implementing
Rules and Regulations Part A

Dear Ms. Bajamunde:

This refers to your letter dated August 13, 2004, which we received on August 18, 2004,
requesting for clarification regarding the application of Section 62.1 of the Implementing Rules and
Regulations Part A (IRR-A) of Republic Act 9184 (R.A. 9184), particularly on the retention fee of
ten percent (10%) for the procurement of goods.

The concern being raised is that the strict application of the warranty provision in
procurements which are of small quantity and amount may result to non-participation of suppliers
in said biddings. Hence, the sole substantive issue for resolution is as follows:

Whether or not procurements which are of small amount and quantity may be
exempted from the application of the requirement on posting of warranty security
provided under Section 62.1 of the IRR-A of R.A. 9184.

Applicability of Warranty Provision on Small Procurements

Section 62.1 of the IRR-A provides that the contract awardee for the procurement of
supplies or equipment, to wit:

For the procurement of goods, in order to assure that manufacturing defects shall be
corrected by the supplier, manufacturer, or distributor, as the case may be, a
warranty shall be required from the contract awardee for a minimum period of
three (3) months, in the case of supplies, and one (1) year, in the case of
equipment, after performance of the contract. The obligation for the warra




shall be covered by either retention money in an amount equivalent to at least ten
percent {10%) of every progress payment, or a special bank guarantee equivalent to
at least ten percent (10%) of the total contract price. The said amounts shall only be
released after the lapse of the warranty period: Provided however, That the goods
supplied are free from patent and latent defects and all the conditions imposed under
the contract have been fully met. (Emphasis supplied)

As can be gleaned from the above-quoted provision, it is mandatory for the contract
awardee in procurement for goods to post a warranty security in any of the forms allowed therein.
It is apparent that Section 62.1 of the IRR-A does not allow any exemption from its application. It
has been repeatedly declared by the courts that where the law speaks in clear and’categorical
language, there is no room for interpretation or construction; there is only room for alpplica.tion.l

Hence, there being no provision with respect to any exemption, posting of warranty security
pursuant to Section 62.1 of the IRR-A applies even to procurement of goods in smaill amount and
quantity.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

1ve Director III -

! Samson S. Alcantara, Statuzes, 1997 Edition, p. 32 citing Cebu Portland Cement Co. v. Mun. of Naga, G.R. Nos.
24116-17, August 22, 1963 and Gonzaga v. Court of Appeals, G.R. No. L-27455, June 28,1973
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REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 123, Mabini Hall, Malacarang, Manila
Telefax Nos. (02} 735-4962; (02) 736-5758

August 18, 2004

MS. MA. CYNTHIA ELEANOR E. BAJAMUNDE
Acting Service Chief
Senate

Dear Ms. Bajamunde:

This refers to your letter dated August 13, 2004, which we received through facsimile
on August 18, 2004, addressed to Executive Director Jose Martin C. Syquia, requesting for
clarification on Republic Act 9184 and its Implementing Rules and Regulatlons Part A,
specifically on Section 62.1 thereof.

We wish to inform you that we shall respond to your concerns either through phone
or in writing at the earliest possible opportunity, or raise the same to the Government
Procurement Policy Board for appropriate resolution should referral thereto becomes

necessary.




