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Republic of the Philippines

Department of Budget and Management

qu:) GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Government Frocwiement Poiicy Bomd TECH N 'CAL SU PPORT OFFlC E

INPM No. 113-2012}

5 September 2012

LT. COL. JOSE M. SOMBILLO (Ret.)
President and General Manager

MASADA SECURITY AGENCY, INC. (MSAI)
Diliman, Quezon City

Re:  Correction of Bids by the Procuring Entity

Dear Lt. Col. Sombillo:

We respond to your letter, dated 31 March 2012, requesting for clarification on whether
“correction” of bid during post-qualification at the instance of the procuring entity is allowed
under Republic Act (RA) No. 9184 and its revised Implementing Rules and Regulations (IRR);

and if so, whether this is different from modification of bids under Section 26 of RA 9184 and its
IRR.

As represented, the Cultural Center of the Philippines (CCP) Bids and Awards
Committee (BAC) conducted a public bidding for procurement of security services wherein
MSALI was ranked as the third lowest calculated bidder. After post-qualification, MSAI received
notice from the CCP-BAC that the contract was recommended for award to the second lowest
calculated bidder. Upon an inquiry on the reason why the contract was not awarded to the lowest
calculated bidder, MSAI was informed by the CCP-BAC that during the establishment of the
correct calculated bids, the lowest calculated bid tumed out to have the highest bid.
Consequently, the CCP-BAC proceeded with the evaluation of the financial bid of the second
lowest bidder, and in doing so, made a correction on the required itemized components thereof,
which resulted in a lesser amount than what was actually submitted. The CCP-BAC explained
that the correction was made pursuant to Section 32.2.3 of the revised IRR of RA 9184,

To elucidate, Section 26 of the Revised IRR confers to the bidder the right to modify bids
prior to the deadline for submission and receipt of bids. Hence, bid modifications received after
the applicable deadline shall not be considered and shall be returned to the bidder unopened’. It
cannot be over emphasized that the right to modify the bid belongs to the bidder, and no suc,l%g/

' Section 26.1, Revised TRR of RA 9184.

Unit 2506 Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center, Pasig City, Philippines 1605
(02} 800-6741 to 44 + www.gppb.gov.ph + gppb@gppb.gov.ph



Seh

right is conferred upon the Procuring Entity. Clearly, this process is entirely different from the
correction of bids done by the BAC during bid evaluation®.

Correction of bids done by the BAC is pursuant to and in accordance with the rules
provided in Section 32.2 of the revised IRR, and is thus limited to arithmetical corrections. These
corrections are done only for purposes of bid evaluation to determine the lowest calculated bid
by considering minor arithmetical corrections of computational errors to enable proper
comparison of all eligible bids.

It should be noted, however, that the correction of bids by the procuring entity does not
extend to correction of errors committed by bidders in complying with the itemized components
and documentary requirements in the bidding documents. As provided in Section 32.2.1(a) of the
revised IRR, bids not addressing or providing all of the required items in the bidding documents
shall be considered non-responsive and, thus, automatically disqualified. The correction is also
not intended to increase or decrease the quantity of items or the number of personnel to be
supplied, because such are not mere arithmetical corrections or discrepancies in the costs
affecting the total price, but are substantial changes which would altogether alter the bid.

In sum, we opine that even though simple arithmetical corrections of bid may be
conducted by the Procuring Entity during the bid evaluation stage, the same should be consistent
with the provisions of Section 32 of the revised IRR of RA 9184. Thus, such corrections should
be done only for purposes of considering minor arithmetical corrections® or corrections of
specific bid discrepancies® and should not extend to the rectification of the submitted bid by
revising its contents or introducing additional documents to alter or change the bid proposal to
make the bid compliant with the legal, technical and financial aspects of the project.

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this
opinion is being issued on the basis of the facts and particular circumstances presented, and may

not be applicable to a different set of facts and circumstances. Should you have further questions,
please do not hesitate to contact us.
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? Section 32.2.1, Revised IRR of RA 9184.
* Section 32.2.1(b), Revised IRR of RA 9184
* Section 32.2.3, Revised IRR of RA 9184.




