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Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacafiang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; (02) 736-5758

INPM No. 113-2004]

August 12, 2004

Mr, ARMANDO H. PAREDES
General Manager

Metropolitan Cebu Water District
M.C. Briones - P.Burgos St.
Cebu City '

Re : Procurement of Consulting Services for Power Management
System

Dear Mr. Paredes:

This refers to your letter dated July 22, 2004, which we received on July 26,
2004, requesting for opinion on the planned engagement of the Metro Cebu Water
District (“MCWD"”) of a private firm that will provide it with a cost-effective, reliable
and innovative power management system.

Your query centers on the issue of whether or not the engagement of such
private firm should be undertaken through competitive bidding, considering that the
proposal is based on a “no cure, no pay” principle and that the power management
system known as the Power Cost Reduction System (“PCRS”) is a proprietary
technology of such firm,

- Engagement of Private Firm for the Application of the PCRS Classified as
Consulting Services

Based on your representation, we have observed that the engagement of a
private firm for the implementation of cost-effective power management system is in
a nature of procurement of consulting services, considering that the intended contract
for such involves the review, assessment and determination of MCWD’s power
consumption status, preparatory and as a component part to the PCRS. To our mind,
this is a form of a technical service and/or special study, a project that requires adequate
external technical and profesgional expertise beyond the capability and/or capacity of
the MCWD to undertake,



. ‘

In view of this, we are of the opinion that the engagement of such firm is .
governed by Republic Act No. 9184 (“R.A. 9184"), otherwise known as the
Government Procurement Reform Act,” and its Implementing Rules and Regulations
Part A (“IRR-A”). Although the engagement of the private firm has some peculiarities
in the terms of the contract, such as the “no cure, no pay principle,” which takes the
form of a conditional obligation, it does not negate the fact that this is a form
government procurement, falling within the specific definition of Section 5 (p) of the
IRR-A of R.A. 9184, to wit:

Procurement. Refers to the acquisition of Goods, Consulting
Services, and the contracting for Infrastructure Projects by the
Procuring Entity. In case of projects involving mixed
procurements, - the nature of the procurement, ie., goods,
infrastructure projects, or consulting services, shall be determined
based on the primary purpose of the contract. Procurement shall
also include the lease of goods and real estate, With respect to
real property, its procurement shall be governed by the provisions
of R.A. 8974 and other applicable laws, rules and regulations.

Verily, R.A. 9184 and its IRR-A does not limit its application for the
procurement of goods, infrastructure projects and consulting services, which is to be
covered by contracts characterized as pure obligation. The Government Procurement . .

Act and its Implementing Rules are equally applicable to procurement contracts that are
subject to conditions.

In the light of the foregoing, since the MCWD is to acquire the services of a
private firm for the implementation PCRS, which obviously has to be paid through
public disbursements though subject to some conditions, there is no doubt that this is a
form of procurement in the strict sense of the word and; hence, subject to the
established procurement rules and regulations.

Procurement of Consulting Services Undertaken through Competitive Bidding as
a General Rule

With the application of R.A. 9184 and its IRR-A on the engagement of the firm
for the adoption of the PCRS settled, MCWD should comply with the mandatory
provisions of the law. Thus, for this type of procurement, it has to undertake
competitive bidding, as this is the general mode of procurement prescribed by Section
10 of the IRR-A of R.A. 91 84, viz:

All procurement sha!ll be done through competitive bidding,
except as provided in Rule X VI of this IRR-A.

On the other hand, if it is certified that the PCRS is a proprietary technology, we .
believe that the procurement of such consulting services may be undertaken through
Limited Source Bidding under Section 49 of the IRR-A, as the technology would be a
highly-specialized type of consulting services. But of course, resort to this alternative



method must be undertaken with prudence. Alternative methods of procurement are
resorted only to promote economy and efficiency, and in all instances the procuring
entity shall ensure that the most advantageous price for the Government is obtained.

Furthermore, if resort to Lirnited Source Bidding is justified, MCWD still has to
follow the basic procedures in competitive bidding such as eligibility check, bid
evaluation, negotiation, post-qualification, contract award, signing and approval of
contract, There are also certain requirements under the IRR-A which should be
complied in the conduct Limited Source Bidding such as, issuing a direct invitation to
bid to a set of pre-selected prospective bidders with known experience and proven
capability to provide the services required in the contract. This set of pre-selected
prospective bidders should appear in the list of a relevant government authority that has
expertise in the type of procurement concerned. In the absence of such list or relevant
government authority, we strongly suggest that MCWD resort to competitive bidding in
the hiring of consultant/s for the development of its power management system.

Special Conditions of the Contract for Consultancy Should be in Harmony with
R.A. 9184 and its IRR-A

Based on the térms of the contract for the PCRS enumerated, we notice that

some terms that run contrary to the principles under R.A. 9184 and its IRR-A. The
following are our observations:

As to the advance fee that has to be paid by MCWD, this should not exceed
fifteen percent (15%) of the contract amount and should be devoted only for the
purpose of mobilization. This advance payment should be secured by an irrevocable
standby letter of credit, acceptable to the procuring entity, in an amount equal to the
advance payment. Furthermore, the advance payment shall be repaid by the hired
consultant by deducting from his progress payments such sum as agreed upon during
contract negotiations until fully liquidated within the duration of the contract.!

With regard to the premium pay of seventy percent (70%) of the amount of
power cost savings for the first twelve (12) months, and sixty percent (60%) for the
succeeding years up to the fifth year, we are of the view that this would violate the

fixed price requirement for bid prices mandated by the IRR-A of R.A. 9184. Section
61.1 thereof provides:

For the given scope of work in the contract as awarded, all bid
prices shall be considered as fixed prices, and therefore not
subject to price escalation during contract implementation,
except under extraordinary circumstances and upon prior
approval of the GPPB. All contracts shall be denominated and
payable in Philippine currency, and this shall be stated in the
bidding documents:  Provided, however, That should the
procuring entity receive bids denominated in foreign currency, the
same shall be converted to Philippine currency based on the

' See Annex “F” of the IRR-A of R.A. 9184,




exchange rate prevailing on the day of the bid opening. (Emphasis
supplied)

Considering that the premium pay is based on the power cost savings, the price
that MCWD would have to pay is variable, which evidently transgresses upon the
aforequoted provision. It must be noted that the fixed price requirement on bid prices
under R.A. 9184 and its IRR-A is a stringent requirement that must be observed by
procuring entities and bidders. Section 61 of R.A. 9184 presupposes that the bidders for
a particular government project should submit a fixed bid price in its financial proposal
for the project being bid. out, which shall be treated as it§ offered price to the
government. Furthermore, the fixed price requirement for bid prices in R.A. 9184 and
its IRR-A cannot be compromised as it is the very basis for the exact comparison of
bids. Additionally, if the premium pay would be based on the power cost savings,
MCWD would not be able to fix beforehand its approved budget for the contract
(ABC), which should be included in its Invitation to Apply for Eligibility and to Bid
and contained in the agency’s Annual Procurement Plan.

Lastly on the issuance of a letter of credit to the private firm to be hired for the
PCRS, we are of the view that this is again violative of the IRR-A, specifically Section
42.5, which provides:

No procuring entity shall be allowed to issue a letter of credit
in favor of a Philippine entity or to any of the latter’s foreign
manufacturers or suppliers, with respect to any procurement.
(Emphasis supplied)

The rationale behind the proscription for the issuance of a letter of credit under
this provision is couched on the fact that the same is treated as a form of advance
payment; an eventuality frowned upon by Section 88 of Presidential Decree 1445.2
Advance payment, except in cases allowed by the IRR-A for mobilization in the
procurement of consulting services and infrastructure projects, is never countenanced
for the simple reason that the government should not fund, directly or indirectly, the
business endeavor of a bidder.” It is in this context that letters of credit are prohibited
to be issued to a Philippine entity. :

In view of the foregoing elucidations, and considering that the procurement of
consulting services for MCWD’s power management system should be undertaken

? Section 88. Prohibition against advance payment on government contracts. - (1) Except with the prior
approval of the President (Prime Minister) the government shall not be obliged to make an advance
payment for services not yet rendered or for supplies and materials not yet delivered under any contract
therefor. No payment, partial or final, shall be made on any such contract except upon a certification by
the head of the agency concemed to the effect that the services of supplies and materials have been

rendered or delivered in accordance with the terms of the contract and have been duly inspected and
accepted.

(2) Notwithstanding the foregoing paragraph, any government agency, with the approval of the
proper department head, may furnish supplies and materials to any party who has a contract with that
agency if the supplies and materials are needed in the performance of the services being contracted for
and the value thereof does not exceed in any one month ten percent of the value of the services already
rendered due and unsettled as computed by the agency concerned,

* Bartolome C. Fernandez, 4 Treatise on Government Contracts under Philippine Law, p. 184 (2001).
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through competitive bidding or limited source bidding, the fdregoing provisions should
not be included in the provisions of the contract for such consultancy services,

With the foregoing discussions, we hope that the issues and concerns of the
MCWD have been properly addressed. Please note that this opinion is being rendered
on the basis of the facts and particular circumstances as represented, It may not be
necessarily applicable upon a different set of facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

JOS ARTIN C. SYQUIA
Executive Director




