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MS. JASMIN R. RIO

PHILIPPINE INTERNATIONAL TRADING CORPORATION
NDC Bldg., 116 Tordesillas St., Salcedo Village
Makati City

Re : Negotiated Procurement (Adjacent or Contiguous)

Dear Ms. Rio:

We refer to your email sent on 27 November 2013, seeking clarification on Section
53.4 (d) of the revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No.
9184, which provides as one of the conditions in using Negotiated Procurement (Adjacent or
Contiguous) that “the contractor uses the same prices or lower unit prices as in the original
contract less mobilization cost”.

As represented, while the project for one lot of supply, delivery and instailation of
various equipment and site renovation is being done, it was determined that there is a need to
supply, deliver, and install hot air plenum system to achieve an overall increase in cooling
efficiency. For this reason, PITC is considering entering into a contract with the existing
contractor through Negotiated Procurement (Adjacent or Contiguous) under Section 53.4 of
the IRR of RA 9184. All the conditions for Negotiated Procurement (Adjacent or
Contiguous) have been met, except for Section 53.4 (d) of the IRR. It appears that the new
project is not included in the original scope of work so PITC cannot determine whether the
contractor is using the same or lower unit prices. It is in this context that the above-mentioned
request is being made. In addition, clarification is being requested on whether it is necessary
for PITC to get a formal offer for the new lot from the contractor.

Condition Requiring the Use of the Same Prices or Lower Unit Prices

Pursuant to Section 53.4 of the IRR of RA No. 9184, the procuring entity may directly
negotiate an infrastructure confract with a technically, legally, and financially capable
contractor where the subject contract is adjacent or contiguous to an on-going infrastructure
project, subject to the conditions enumerated therein. One of these conditions is that the
contractor/consultant should use the same prices or lower unit prices as in the original
contract. For a clearer understanding of the application of this condition, it should be read
together with Section 53.4 (b) of the IRR, which requires that the projects should have similar
or related scopes of work. aﬂ
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We can infer from these two conditions under Section 53.4 of the IRR that the
condition that the contractor/consultant shall use the same or lower unit prices as in the
original contract applies only to the scopes of work that are present in both projects, and
should not be interpreted as a qualification that only adjacent or contiguous projects that have
the exact same scopes of work shall be acceptable.

As such, we wish to clarify that Section 53.4 (d) of the IRR of RA 9184 must be
complied with insofar as the same scopes of work of the ongoing and adjacent/contiguous
projects are concerned. It follows then that if there are no similar scope of work between the
two projects, compliance with such condition is not necessary. The procuring entity,
however, should ensure that the unit prices are lower than or equal to the prevailing market
prices. This notwithstanding, it should be stressed that all other conditions required in Section
53.4 should be complied with.

Submission of Offer by the Original Contractor

Anent your second query, please note that contracts are established upon the
concurrence of the following requisites: (1) consent of the contracting parties; (2) object
certain which is the subject matter of the contract; and cause of the obligation which is
established.’ Consent is manifested by the meeting of the offer and the acceptance upon the
thing and the cause which are to constitute the contract.*

In this regard, although the rules are silent as to the submission by the contractor of a
formal offer for the adjacent/contiguous project, it is imperative that the original contractor
submits an offer that is acceptable to the procuring entity as compliant with the terms and
conditions the latter has adopted for the adjacent/contiguous project, in order to establish the
basis for the new contract.

In sum, we wish to clarify that the condition under Section 53.4 (d) of the IRR for the
use of Negotiated Procurement (Adjacent or Contiguous) is applicable only to the unit price
of scopes of work that are present in both the ongoing project and the adjacent/contiguous
project, and the original contractor should submit an offer that the procuring entity finds
acceptable in accordance with the terms and conditions it has adopted for the
adjacent/contiguous project.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO sufficiently addresses your
concerns. Note that this opinion is being rendered on the basis of the facts and particular
circumstances as presented, and may not be applicable given a different set of facts and
situation. Should you have additional questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly
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3 Article 1318 of the Civil Code of the Philippines.
* Article 1319 of the Civil Code of the Philippines.



