 Republic of the Philippines Republic of the Philippines Republic of the Philippines

quo GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD qu:)-tSO

TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Government Pracurement Policy Board Government Procurement Policy Board

Technical Support Office

INPM No. 110-2015]

23 November 2015

MS. LAMEGRA CORDIAL

Bid Coordinator

ASPEN MULTI-SYSTEM CORP.

Unit D5 Lui Gin Condo, Manila East Road,

corner Ignacio F. Cruz, El Monteverde Subdivision,
Barangay San Juan, Taytay Rizal

Re:  Definition of “Similar” in Single Largest Completed Contract Similar to the
Contract to be Bid (SLCC) and Prospective Bidder’s Attendance in the Pre-Bid
Conference

Dear Ms. Cordial:
This is in response to your letter seeking clarification on the following issues:

1. Whether the procuring entity can apply the definition of the word “similar” in SLCC
requirement not on the goods to be procured but as to whom the goods were supplied to (i.e.
the procuring entity do not consider supply of computers to a private high school similar to
a supply of computers to a college), and

2. Whether the Procuring Entity (PE) can bar a prospective bidder who has not yet purchased
the bidding documents from attending the pre-bid conference.

Single Largest Completed Contract (SLCC)

The SLCC is an eligibility requirement under Sections 23.1(a)(iv) par. 2 and 23.5.1.3' of the
revised Implementing Rules and Regulation (IRR) of Republic Act No 9184 to prove that the bidder is
technically capable to deliver the goods to be procured. This assures the Government that the bidder has
sufficient experience and reliable track record or it is not the first time that the prospective bidder will be
required to accomplish such an undertaking, and therefore, provides the Government a level of security
that such bidder, if awarded the contract, will be able to satisfactorily fulfill the contract requirements.2

Section 23.5.1.3 of the IRR also states that the procuring entity may clarify in the bidding
documents the definition or description of what it considers to be a project similar to the contract to be
bid. As we have previously opined in several Non-Policy Matter (NPM) opinions’, it is entirely within
the discretion of the PE whether to consider a project as being similar or not similar in nature and
complexity to the project to be bid, but the same has to be clearly stated in the Bidding Documents. The

&

" The prospective bidder must have completed, within the period specified in the Invitation to Bid, a single contract that is
similar to the contract to be bid, and whose value. adjusted to current prices using the National Statistics Office (NSO) consumer
price indices, must be at least fifty percent (50%) of the ABC. However, in the case of Expendable Supplies, said single contract
must be at least twenty five percent (25%) of the ABC.

NPM No. 020-2005 dated 17 March 2005

P NPM 136-2014 dated 6 December 2014, NPM No. 042-2013 8 May 2013 citing NPM Nos. 123-2012 dated 8 October 2012,
001-2009 dated 9 October.
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PE is given the discretion to further define the word “similar” in SLCC requirement because it is in the
best position to do so as it knows the technical components needed in the contract to be bid. However,
such discretion is not without limit.

The definition or description should not unreasonably limit competition and inequitably bar
participation of capable suppliers. Hence, similarity of contract should be interpreted liberally in the
sense that it should not refer to an exact parallel, but only to an analogous one of similar category.* The
definition of the word “similar” does not mean that the SLCC must be exactly the same as the contract to
be bid out. The word “similar” only refers to the contract to be bid or the object of the contract and does
not include the parties to the contract. If the word “similar” will extend to the parties of the contract, the

requirement will unreasonably limit competition and restrict participation of capable suppliers, which is
not the intention of the law.

Pre-bid Conference

A pre-bid conference is only mandatory for contracts to be bid with an approved budget of One
Million Pesos (P1,000,000.00) or more.” Otherwise, the Bids and Awards Committee (BAC) has the
discretion to conduct a pre-bid conference or not based on the needs and requirements of the PE and the
nature of the project to be procured. On the other hand, the BAC cannot bar a prospective bidder who
has not yet purchased the bidding documents from attending a mandatory pre-bid conference. Since the
pre-bid conference shall discuss, among other things, the eligibility requirements and the technical and
financial components of the contract to be bid, it is a good practice to allow prospective bidders who have
not secured or purchased bidding documents to attend the conference. It will be noted, however, that
Section 22.3 of the IRR states that the PE, at its option, may allow only those who have purchased the
Bidding Documents to participate in the pre-bid conference and raise or submit written queries or
clarifications, but the rules do not include the barring of attendance of prospective bidders who have not
yet purchased the bidding documents in the pre-bid conference.

Summary

In sum, the PE has the discretion to define what constitutes ““similar” for purposes of the SLCC.
Notwithstanding this discretion, the definition or description should not unreasonably limit competition
and inequitably bar participation of capable suppliers. In addition, the PE has the option to allow only
those who have purchased the Bidding Documents to raise or submit written queries or clarifications
during the pre-bid conference, but this does not include proscribing attendance of prospective bidders
who have not yet purchased the Bidding Documents during the pre-bid conference.

We hope this opinion issued by GPPB-TSO provided sufficient guidance on the matter. Note

that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and may not be applicable
given a different set of facts and circumstances. Should there be other concerns, please do not hesitate to

contact us.
Very truly VZZ
2

Ird?2

* NPM 54-2013 dated 26 June 2013.
* Section 22.1 of the IRR.



