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August 6, 2004

ATTY. VIOLA P. VILLANUEVA

State Auditor V - O i

Regional Cluster Director o r“es,n,. 7

Commission on Audit R R

Regional Office VI T . i

Barangay Ungka, Pavia, Iloilo e A m‘g
Re : Conduct of Bidding for the Procurement of Common-Use Supplies

of the Municipality of Buenavista, Province of Guimaras

Dear Atty. Villanueva: -

This refers to your letter dated July 6, 2004, which we received through facsimile on
July 27, 2004, requesting for clarification on the following issues, to wit:

1. Whether or not there can be a failure of bidding even if the Bids and
Awards Committee (BAC) had already recommended an award to the
head of the procuring entity;

2. Whether or not the head of the procuring entity may disapprove the
recommendation of the award of contract made by the BAC beyond the
period prescribed in Section 37.2.1 of the Implementing Rules and
Regulations Part A (TRR-A) of Republic Act No. 9184 (R.A. 9184).

These issues were raised in connection with the procurement of common-use supplies
by the Municipality of Buenavista.

Failure of Bidding

Section 35.1 of the IRR-A, to be specific, is the relevant provision to speak of on thj

issue, to wit:
The BAC shall declare the bidding a failure and conduct a re-bidding with re-
advertisement and/or posting, as provided for in Section 21 of the Act and this



IRR-A, after a re-evaluation of the terms, conditions and specifications of the
first bidding, when:

a) No prospective bidder submits an LOI or no bids are received;
b) All prospective bidders are declared ineligible;

c) All bids fail to comply with all the bid requirements or fail post-
qualification, or, in the case of consuiting services, there is no
successful negotiation; or

d) The bidder with the Lowest Calculated Responsive Bid/Highest Rated
Responsive Bid refuses, without justifiable cause to accept the award
of contract, and no award is made in accordance with Section 40 of the
Act and this IRR-A.

As can be gleaned from the aforequoted provision, the specific instances when the
BAC may declare a failure of bidding are expressly provided and enumerated under the law.
In addition to this; however, we refer to Section 41.1 of the IRR-A of R.A. 9184, which
entitles the procuring entity to reserve its right to declare a failure of bidding, reject any and
all bids, or not award the contract in the following situations:

a) If there is prima facie evidence of collusion between appropriate public
officers or employees of the procuring entity, or between the BAC and
any of the bidders, or if the collusion is between or among the bidders
themselves, or between a bidder and a third party, including any act which
restricts, suppresses or nullify competition;

b) If the BAC is found to have failed in following the prescribed bidding
procedures; or

¢) For any justifiable and reasonable ground where the award of the contract
will not redound to the benefit of the Government as follows: (i) if the
physical and economic conditions have significantly changed so as 1o
render the project no longer economically, financially or technically
feasible as determined by the head of the procuring entity; (ii) if the
project is no longer necessary as determined by the head of the procuring
entity; and (iii} if the source of funds for the project has been withheld or
reduced through no fault of the procuring entity.

Although it is not clearly manifested in your letter that the BAC has failed in
following the prescribed bidding procedures under R.A. 9184 and its IRR-A in the
procurement of the aforesaid common-use supplies, we believe that it is worthy to mention
the abovequoted provision as a legal justification for the refusal of the head of the procuring
entity to award the contract or declare a failure of bidding in case any of the aforementioned
instances occurs. As such, the Municipal Mayor of the Munj ipality of Buenavista may
declare a failure of bidding if the BAC was, indeed, found to Hgve iled in complying with
the procurement rules and procedures provided under the law.




Failure by the Head of the Procuring Entity to Approve/Disapprove the
Recommendation of the Award by the BAC Beyond the Fifteen-(15) Day Period
Prescribed in Section 37.2.1 of the IRR-A of R.A, 9184

At this point, we would like to answer this issue in light of our discussion with regard
to the first issue. Section 37:2.1 of the IRR-A of R.A. 9184 is quoted hereunder, to wit:

Within_a_period not exceeding fifteen (15) calendar days from the
determination _and declaration by the BAC of the Lowest Calculated
Responsive_ Bid _or__Highest Rated Responsive Bid, and the
recommendation of the award, the head of the procuring entity or his
duly authorized representative shall immediately issue the Notice of
Award to the bidder with the Lowest Calculated Responsive Bid or Highest
Rated Responsive Bid. In the case of GOCCs and GFIs, the period provided
herein shall be thirty (30) calendar days. Within the same period provided
herein, the BAC shall notify all losing bidders of its decision.

(Emphasis and Underscoring supplied)

Although the aforesaid provision mandates the head of the procuring entity or his duly
authorized representative fo issue the Notice of Award to the winning bidder as recommended
by the BAC, which gives the impression that the head of the procuring entity should act on
the recommendation by the BAC within the said fifteen (15)-day period whether it be an
approval or disapproval, we believe that such period does not limit or restrict the proeuring
entity to exercise its right under the aforementioned Section 41.1 of the IRR-A of R.A. 9184.

As such, we are of the opinion that the procuring entity, through its head, may avail of
its right to reject any and all bids, declare a failure of bidding, or not award the contract to the
winning bidder when justified-by the circumstances mentioned in the aforecited Section 41.1
of the IRR-A of R.A. 9184, even beyond the 15-day period mentioned in Section 37.2.1 of
the same IRR-A. ‘

Procurement of Common-Use Goods and Supplies from the Procurement Service (PS)
of the Department of Budget and Management (DBM)

Considering that the abovecited issues were raised in connection with the
procurement of common-use supplies by the Municipality of Buenavista, it may be worthy to
note that procurement of such goods falls under Alternative Methods of Procurement,
specifically Negotiated Procurement under Section 53 (e} of the IRR-A of R.A. 9184, which
provides that:

“Purchases of goods from another agency of the Government, such as the PS-
DBM, which is tasked with a centralized procurement of commonly used
Goods for the government in accordance with Letters of Instruction No. 753
and Executive Order No. 359, series of 1989. x x x” (Emphasis Supplied

In this connection, Section 54.2 (g) of the IRR-A, further requires that:



With respect to item (e) of Section 53 of the Act and this IRR-A, a direct
negotiation may be made with the Government agency concerned: Provided,
however, That the procurement of common-use goods and supplies shall
be undertaken through the PS-DBM. (Emphasis Supplied)

Hence, it is our advise that in the event that the Municipality of Buenavista has taken
all the necessary steps to validly declare a failure of bidding for the subject procurement, all
succeeding procurement of common-use goods and supplies should be in accordance with the
aforementioned provisions.

With the foregoing elucidations, we trust that our opinion has provided the
Municipality of Buenavista the needed information in its procurement of commeon-use goods
and supplies. Please bear in mind that this opinion is being rendered on the basis of the facts
and particular circumstances as represented. It may not be necessarily applicable upon a
different set of facts or circumstances.

Very truly yours,

Copy furnished:
ENGR. NILDA A. SILAYA

Chairperson, BAC
Municipality of Buenavista

Gse/gppb-tso



REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Mezzanine 125, Mabini Hall, Malacafiang, Manila
Telefax Nos. (02) 735-4962; (02) 736-5758

Tuly 27, 2004

ATTY. VIOLA P. VILLANUEVA
State Auditor V

Regional Cluster Director
Commission on Audit

Regional Office VI

Barangay Ungka, Pavia, Iloilo

Dear Director Villanueva:

This refers to your letter dated July 6, 2004, which we received through facsimile on
July 27, 2004, addressed to Executive Director Jose Martin C. Syquia, requesting for
clarification on Republic Act 9184 and its Implementing Rules and Regulations Part A.

We wish to inform you that we shall respond to your concems either through phone
or in writing at the -earliest possible opportunity, or raise the same to the Government
Procurement Policy Board for appropriate resolution should referral thereto becomes
necessary.

Very truly yours,

[
AT:E. Eggg DO H. BICOL JR.
Procurenfent Manhgement Officer V



