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Re: Statement of ongoing and completed contracts within the relevant period

Dear Mr. Juan;

We respond to your letter dated 15 May 2012 requesting clarification regarding the
purpose of a statement of ongoing and completed contracts within a particular period as an
eligibility requirement for prospective bidders. Your inquiry is mainly based on the manner by
which the East Avenue Medical Center (EAMC) limited the said statement of prospective bidders
in its recent procurement to a definite five-year period. Specifically, you would like to find out

how it is to the advantage of the government to require contracts “for each of the 5 (sic) years
specified”’ by EAMC.

It is represented that the EAMC conducted competitive bidding for the supply, delivery,
and installation of equipment and instruments. In the Bid Data Sheet attached to your letter,
EAMC required the submission of a sworn statement of ongoing and similar completed
government and private contracts from 2009 to 2011. In the Draft Supplemental Bid Bulletin No.
2, which is also attached to your letter, the requirement was amended to refer to government
and/or private contracts, and to expand the relevant period from 2008 to 2012. The postscript of
your letter indicated that the bidding was a failure, as bidders “failed to present [government and
private] completed contracts completely for each of the year (sic) from 2008 to 2012”.

For your guidance, Republic Act (RA) No. 9184 provides that the Bids and Awards
Committee (BAC) shall determine the eligibility of prospective bidders based on the bidders’
compliance with the eligibility requirements set forth in the Invitation to Bid? (emphasis
supplied). These eligibility requirements are enumerated in the Implementing Rules and
Regulations (IRR) of RA 9184, which provide the submission of, among others, a statement of
the prospective bidder of all its ongoing and completed %ovemment and private contracts within
the relevant period provided in the Bidding Documents” (emphasis supplied).

Based on the foregoing provisions, the BAC is mandated to require from prospective
bidders a statement of ongoing and completed contracts. In addition, the BAC is clearly given
the authority and discretion to determine the relevant period during which the contracts were
executed, implemented, or completed. The IRR merely prescribes a “relevant pcriod”—insteagi%

' Second paragraph, page 2 of your letter dated 15 May 2012.
2 Section 23, RA 9184.

? Section 23.1(a)(ii), IRR.
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of specifying a definite period—in recognition of the BAC’s unique position to best determine
the procuring entity’s needs and how best to mecet these needs. With regard to your specific
concern, we would like to point out that the requirement pertains to contracts within the specified
relevant period, and not for each of the years from the said period. As long as the contract was

executed, implemented, or completed during the specified period, it does not matter which year in
that period it specifically falls,

The statement of ongoing and completed contracts becomes relevant when the BAC
applies the pertinent eligibility criteria. One such criterion is that the prospective bidder must
have completed a single contract that is similar to the contract to be bid.* Similarly, the
prospective bidder’s Net Financial Contracting Capacity (NFCC) must be at least equal to the
budget for the contract to be bid. The value of all outstanding or uncompleted portions of the
projects under ongoing contracts, including awarded contracts yet to be started coinciding
with the contract to be bid, is a key element in the NFCC computation.” (Emphasis supplied.)

Non-Policy Matter opinions regarding single largest contracts have stated that this
criterion, and naturally the requirement that it measures, establishes a tangible gauge for a
bidder’s track record and capacity to perform contractual obligations®. More precisely, the
government is assured of a certain level of security that the bidder, if awarded the contract, will
be able to fulfill the same.” The NFCC, on the other hand, determines at the earliest opportunity
the financial capacity of the bidder, such that if the bidder has no financial capacity or would
have possessed such capacity were it not for the fact that it has spread its resources to cover
numerous ongoing contracts, it will not be allowed to participate further.® (Emphasis supplied.)

For your future reference, the law and JRR provide a protest mechanism for parties
adversely affected by BAC decisions. Article XVII of RA 9184 and Rule XVII of the IRR

outline the procedures that an aggrieved bidder may avail of to assail decisions of the BAC and/or
Head of the Procuring Entity.

We hope our advice provides sufficient guidance on the matter. Note that this opinion is
being issued on the basis of facts and particular circumstances presented. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.
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* Section 23.5.1.3, supra.

* Section 23.5.1.4, supra.

5 NPM 40-2007, dated 06 August 2007, NPM 08-2008, dated 26 January 2008; NPM 20-2012, dated 06
February 2012.

7 NPM 20-2005, dated 17 March 2005.

¥ NPM 56-2004, dated 30 April 2004.



