REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Unit 2506 Raffles Corporate Center, Emerald Avenue, Ortigas Center, Pasig City
Telefax Nos. (02) 900-6741 to 44

INPM No. 010-2005]

February 4, 2005

CAPT. LINO H. DABI PCG

Assistant Director, Philippine Coast Guard -
Project Management Office

Department of Transportation and Communications
Unit 103, 10/F The Columbia Tower, Ortigas Ave.,
Mandaluyong City

Re Construction of the Philippine Coast Guard Support Base
in Mactan, Cebu

Dear Assistant Director Dabi;

This refers to your letter dated 10 January 2005, which we received on 11
January 2005, requesting clarification on the following concerns pertaining to the
implementation by the Philippine Coast Guard (PCG) — Project Management Office
(PMO) of the Department of Transportation and Communications (DOTC) of its
Maritime Safety Improvement Project — Phase C (hereinafter the “Project”) involving
the construction of the PCG Support Base: '

1. Can DOTC still enter into contract with the winning bidder
using the revised Approved Budget for the Contract (ABC)
which is based on the reduced scope of work or new wharf
design?

2. Can DOTC initiate a re-bidding without re-advertisement
following the provision of Executive Order 40, Series of 2001
(E.O. 40) since the project was initially bid out under thi
procurement law?



3. Due to time constraint in the project implementation caused by
factors beyond control, can DOTC use alternative procurement
or directly enter into a negotiated procurement with the eligible
bidders using the revised ABC?

Considering that the advertisement for the Project was issued on September,
2003, the applicable rules and regulations for its procurement is E.O. 40 and its
Implementing Rules and Regulations (IRR) as per Section 77 of the IRR Part A (IRR-
A) of Republic Act 9184 (R.A. 9184).

Whether DOTC may enter into contract with the winning bidder using the
revised ABC

Per your representation, the revision of the ABC and the conduct of the review
of the project design were brought about by the request of the winning bidder, EQUI-
PARCO Construction Co. (ECC), for a price adjustment due to substantial increase in
the price of construction materials particularly sheet piles and steel bars, and also
upon its call for the reduction of scope of work or redesign of the wharf component of
the project to be able to work within its bid price.

We are of the opinion that the first question should be answered in the
negative based on the following reasons:

Grant of Price Adjustment

Firstly, it is a rule that for the given scope of work in the contract as awarded,
all bid prices are considered fixed prices, and therefore not subject to price adjustment
during contract implementation, except under extraordinary circumstances and upon
prior joint approval of the Procurement Policy Board' and the Infrastructure
Committee of the National Economic and Development Authority.? It is therefore
presumed that before price adjustment may be granted in accordance with the afore-
mentioned conditions, a valid contract should first be in existence. Considering that
the contract for the Project was neither signed nor approved, its implementation
cannot push through as well as any right to request price adjustment thereon.

Revision of ABC and Modification of Terms, Conditions, and Specifications

Secondly, although it appears that E.O. 40 and its IRR do not prohibit a
procuring entity from initiating a review of the responsiveness of its ABC for a
particular procurement to the current market prices, we are of the view that it is
nonetheless prohibited from adjusting the same accordingly from the time the
invitation to bid for the procurement project has been issued/advertised until after
there has been a second failure of bidding.

! Now the Government Procurément Policy Board as provided under Section 63 of Republic Act 918
? Section 33, IRR, E.O. 40.



As provided in Section 18.4 of the IRR of E.O. 40, the procuring entity may
modify the terms, conditions, and specifications of the bidding documents after the
first failure of bidding in order to reflect current market prices. However, it is
spec:1ﬁcally provided therein that the ABC shall be mamtamed as the ceiling for the
bid prices.

In case a second failure of bidding occurs, the procuring entity has three
options to go about its procurement project, namely: (i) conduct a re-bidding with re-
advertisement and/or re-posting under the same ABC, as provided in Sections 18.4
and 14.2 of the IRR of E.O. 40; (ii) enter into a negotiated procurement, as provided
in Section 35 of the said IRR; or (iii) re-align its budget to accommodate the
necessary increase in the ABC of the procurement project and bid out the same under
the adjusted ABC and according to the provisions of the applicable law at the time of
the publication of the Invitation to Apply for Eligibility and to Bid.

Thus, it is only after occurrence of a first failure of bidding that a procuring
entity may modify the terms, conditions, and specifications of the project. On the
other hand, the ABC may be revised after the first failed bidding if it is obvious that it
does not reflect the current market prices; otherwise, it is strongly suggested that the
ABC be revised only after a second failure of bidding has occurred.

Based on the foregoing discussion, it is apparent that the ABC and the terms,
conditions, and specifications may only be revised after a failure of bidding is
declared. Accordingly, there being no such declaration of failure by DOTC, the ABC
for the Project cannot be revised nor the terms, conditions, and specifications therefor
be modified; more so can DOTC enter into contract with ECC on such terms.

Withdrawal of Bid

Lastly, we take note of the action of ECC in withdrawing its bid.

Under ordinary circumstances, the winning bidder’s withdrawal of its bid after
the notice of award has been issued would prompt the procuring entity to call on its
bid security or, if applicable, the performance security and proceed to post-qualify the
next lowest rated bidder. However, taking into account the period that has lapsed
since the issuance of the notice of award until the withdrawal by the winning bidder
of its bid and the requirement for bid validity under Sections 19.3% and 30.2.3* of the
IRR of E.O. 40, the performance security it has posted, as well as other bids, would
have already ceased to be valid.

’ x x x. Bids and Bid Securities shall be valid for a reasonable period as determined by the head of the
agency concerned, and shall be indicated in the Instruction to Bidders, but in no case shall exceed one
hundred twenty (120) calendar days from the date of the opening of bids.

* Contract award shall be made within the bid validity period. Should it become necessary to extend
the validity of the bids and, if applicable, the bid securities, the agency concerned shall request j
writing all those who submitted bids for such extension before the expiration date therefor, x x x




_ As such, the situation created by the withdrawal of ECC’s bid where no other
bid is still valid may be a basis for the declaration of a failure of bidding by DOTC —
not revision of the ABC and the specifications of the Project.

Whether DOTC may initiate a re-bidding without re-advertisement using E.O.
40 and its IRR :

Section 18.4 of the IRR of E.O. 40 mandates the re-advertisement and/or re-
posting of the invitation for bids in cases of re-bidding. Thus, re-biddings necessarily
include the process of issuing the invitation for bids through advertisement and/or
posting as provided under Section 14.2 of the same IRR.

With the re-advertisement and/or re-posting of the invitation for bids, a new
procurement opportunity is being opened to all who may be interested and qualified to
participate therein which shall be conducted using the existing laws, rules, and
regulations. As such, notwithstanding that the previous bidding was conducted under
E.O. 40 and its IRR, the re-advertisement and/or re-posting should be made in
accordance with the provisions of R.A. 9184 and its IRR-A.

This is supported by the fact that the transitory clause’® of the IRR-A of R.A.
9184 merely allowed the application of previous applicable laws, rules, and
regulations to procurement activities that have already been advertised and/or posted
prior to its effectivity in order to address the hiatus that may arise with the repeal of
other laws then applicable.

In this regard, we are of the opinion that DOTC cannot proceed to initiate a re-
bidding without re-advertising and/or re-posting the invitation for bids for the Project
using E.O. 40 and its IRR. Moreover, it is strongly recommended that DOTC bid out
the Project in accordance with the provisions of R.A. 9184 and its IRR-A.

Whether DOTC may enter into negotiated procurement with the eligible bidders
using the revised ABC .

With the repeal of E.O. 40 and its IRR, any procurement, whether by public
bidding or alternative method of procurement, to be made at this time shall be
conducted according to the provisions of R.A. 9184 and its IRR-A.

Therefore, in order to validly enter into negotiated contract for the Project with
a contractor, any of the following conditions provided in Section 53 of the IRR-A
related to infrastructure projects shall have to be satisfied:

a) Where there has been fatlure of public bidding for the second
time as provided in Section 35 of the Act and this IRR-A;

* Section 77.



b) In case of imminent danger to life or property during a state of
calamity, or when time is of the essence arising from natural or
man-made calamities or other causes where immediate action is
necessary to prevent damage to or loss of life or property, or to
restore vital public services, infrastructure facﬂmes and other
public utilities. x x x;

c) Take-over of contracts, which have béen rescinded or
terminated for causes provided for in the contract and existing
laws, where immediate action is necessary to prevent damage
to or loss of life or property, or to restore vital public services,
infrastructure facilities and other public utilities; or

d) Where the subject contract is adjacent or contiguous to an on-
going infrastructure project: Provided, however, That (i) the
original contract is the result of a Competitive Bidding; (ii) the
subject contract to be negotiated has similar or related scopes of
work; (iii) it is within the contracting capacity of the contractor;
(iv) the contractor uses the same prices or lower unit prices as
in the original contract less mobilization cost; (v) the amount
involved does not exceed the amount of the ongoing project;
and (vi) the contractor has no negative slippage: Provided,
further, That negotiations for the procurement are commenced
before the expiry of the original contract. x x x;

Without any of the afore-mentioned conditions, a’ contract for the Project
cannot be validly entered into using negotiated procurement.

Based on your representation, it is our view that none of the above-mentioned
conditions fall squarely with the circumstances attending the Project. Therefore, since
negotiated procurement cannot be resorted, the procurement of the Project should be
bid out.

Moreover, it is worthy to reiterate that as discussed earlier, the procuring
entity cannot choose to revise the ABC and resort to negotiated procurement using the
revised ABC. Under the present circumstances of the Project, if the procuring entity
declares a failure of bidding and revises the ABC, the appropriate procurement
method to be applied therefor is still public bidding not negotiated procurement.

Conclusion

In sum, the questions above-mentioned can be answered as follows:

1. DOTC cannot enter into contract with ECC under the revised ABC and
using the modified terms, conditions, and specifications for the Project.
Instead, a failure of bidding should be declared and proceed to re-
bidding;



2. DOTC cannot conduct a re-bidding without re-advertisement using the
provisions of E.O. 40 and its IRR. The re-bidding and all the processes
involved shall have to be conducted in accordance with the provisions
of R.A. 9184 and its IRR-A; and

3. DOTC cannot resort to negotiated procurement for the Project because
the conditions attending the said project do not involve any of the
conditions specified in Section 53 of the IRR-A of R.A. 9184,

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular
circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set
of facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters.

JOSE MARTIN C. 3YQUIA
Ex€cutive Director III

Jdlsn/02.05 i



REPUBLIC OF THE PHILIPPINES
GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Technical Support Office

Unit 2506 Raffles Corporate Center, Emerald Avenue, Ortigas Center, Pasig City
Telefax Nos. (02) 900-6741 to 44

January 11, 2005

CAPT. LINO H. DABI PCG

Assistant Director, PCG-PMO

Department of Transportation and Communications
Unit 103, 10/F The Columbia Tower, :
Ortigas Avenue, Mandaluyong City

Dear Assistant Director Dabi:

With reference to your letter dated 10 January 2005, addressed to Executive
Director Jose Martin C. Syquia, requesting clarification on Republic Act 9184 and its
Implementing Rules and Regulations Part A, we are acknowledging receipt of the
original copy of the said request on 11 January 2005.

We wish to inform you that in order to extend immediate assistance at the
earliest possible opportunity we shall be responding to concerns/queries with
established answers through phone. With respect to concerns/queries with no
concrete or definitive answer, this office shall either issue a written opinion therefor
or raise the same to the Government Procurement Policy Board for appropriate
resolution should referral thereto becomes necessary.

Very truly yours,

MS. MARI? AGATHA D. SINDICO

Procurement Management Officer [V
Legal and Policy Group



