b "Républic of the Phitippines

Department of Budget and Management

gxb GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Government Procure mant *aticy Beard TECHNICAL SUPPORT OFFICE

INPM No. 97-2013]

20 December 2013

MR. RALPH A. CABRERA

President and Chief Executive Officer

INCA PHILIPPINES, INC. (INCA)

Bldg. No. 4 Philcrest Compound, West Service Road,
Cupang, Muntinlupa City

Re : Registry System and Requirement for Business
Registration Permit

Dear Mr. Cabrera:

We write in reference to your letter dated 29 October 2013 requesting for clarification
on whether procuring entities, particularly Local Government Units (I.GUs), may require

prospective bidders to apply for business registration permits in their locality as part of the
qualification process.

Based on your representation, and the attached letter from the Quezon City
Government to your company dated 7 October 2013, Inca was denied of its request to join
public bidding with the Quezon City Government “on the basis that your company is not
listed in the registered bidders for the year 2013.” The Quezon City Government further
explained that it is “currently adopting a Periodic Registry System as per Resolution No. 12-
001R, which provides that ‘a prospective bidder may only apply for registration under the
Registry System during the last quarter of the year, for the purpose of qualifying to
participate in the succeeding year in the bidding for the procurement of goods.” In addition,
Inca is being required to establish an office/satellite office located in Quezon City for the
approval of its registration and eligibility to bid. It is in this context that clarification is being
requested on whether prospective bidders may be required to apply for business registration
permits in the LGU where it intends to participate, as part of the qualification process.

Registry System

For your guidance, we have clarified in an earlier opinion' that “prospective bidders
not included in the registry system used by the procuring entity, whether the PhilGEPS or its
own manual or electronic system, should not be precluded from participating in any
procurement opportunity, and should be allowed to submit its Class ‘A’ documents, together
with its bid, prior to or during the deadline for the submission and opening of bids. Moreover,
it should be stressed that inclusion in the registry system should not be considered an
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accreditation system, and is not tantamount to a finding of eligibility, nor a guarantee that the

registered supplier, contractor, or consultant will be eligible for any particular procurement
activity or contract award.”

In this regard, we wish to reiterate that, although procuring entities are not precluded
from establishing a manual registry system for its procurement activities, such registry
system cannot function as an accreditation system where only registered prospective bidders
are allowed to participate in its procurement activities, and non-registered bidders are
precluded from joining procurement activities.

Business Registration Permit

In a separate opinion, we explained that “the eligibility requirements specified in
Section 23.1 of the IRR of RA 9184 are absolute and exclusive.” > This means that procuring
entities cannot delete, replace, or add to the requirements that are applicable to the category
of their procurement activity.

It should be noted that both Sections 23.1 and 24.1 of the IRR of RA 9184, which
provide the eligibility requirements for the procurement of goods and infrastructure projects
and procurement for consulting services, respectively, do not require prospective bidders to
apply for business registration permit nor require bidders to establish an office/satellite office
in the LGU-procuring entity for purposes of eligibility.

Based on the foregoing, we wish to clarify that procuring entities cannot require the
submission of documentary requirements for purposes of determining a bidder’s eligibility to
participate in its procurement activities other than those eligibility requirements provided in
Sections 23.1 and 24.1 of the IRR of RA 9184.

We hope this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this opinion is being issued on the basis of facts and particular situations
presented, and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should
there be other concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

W Officer-In-Cha
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