Republic of the Phitippines

Department of Budget and Management

gxb GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
oot o . TECHNICAL SUPPORT OFFICE

INPM No. 86-2014]

27 October 2014

MS. CHERYL W. PENA

Division Chief IV, Management Services Division

PHILPPINE HEALTH INSURANCE CORPORATION (PHILHEALTH)
10" Floor, Sunnymede IT Center Bldg..

1614 Quezon Avenue, Quezon City.

Re: Definition of Rentable Area under the Guidelines for Lease of
Privately-Owned Real Estate and Venue

Dear Ms, Pena:

This refers to your letter seeking clarification on whether a lobby and comfort room
located in one floor that is solely occupied by a particular office, and only the latter’s officer,
employees and clients are going to and from the said floor, are considered rentable area as

defined under the implementing Guidelines for Lease of Privately-Owned Real Estate and Venue
(Guidelines).

Under Appendix B of the Guidelines, the Rentable Area is defined as the total area of the
real estate in square meters being occupied or to be occupied by the Lessee less the common area
like lobby, stairway, elevator hall, common comfort room, machine room for air conditioner, and
other areas of common use by the public or upper floor occupants.

It bears stressing that the exception refers to the common areas being used by the public
or upper floor occupants, and not to those exclusively used by the government agency as lessee.
Thus, if only the officers, employees and clients of the agency can use the comfort room and
lobby, to the exclusion of the public as stipulated in the contract of lease, these should form part
of the Rentable Area.

Accordingly, the lobby and comfort room that are being used exclusively by the
government agency occupying the whole floor as lessee, under the contract of lease, should be
included within the definition of the Rentable Area under Appendix B of the Guidelines.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter, Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and may
not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other concerns,
please do not hesitate to contact us.
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Dear Atty. Santiago, Hugomd by Fra TVL JRY T TEIRY- L

Thjshasref&:encetothchuexpmmﬁmanthednﬁniﬁoantmmblcax:afurthelcase of
privately-owned real estate and venue.

In the Appendix B of Resolution No. 08-2009 re: Approving By Referendum, The Implementing
Guidelines for Lease of Privately-Owned Real Estate and Venue, rentable area is defined as “the
total ares afrh:mleammbsqmmmembdqgaccmbdarmbem@kdbyrbc
Lessec lews the covamon area like lobly, steitway, elevator ball, common comfort room,

machine room for afr conditioner and other &reas of common use by the public or upper
. foor occupants”,

Iuviewofthisdeﬁniﬁm,msywebccluiﬁedifthelnbbyandcomfonmominone floor (say
-the top floot) is considered as rentable ares when that particulas floor is solely used/occupied by
& particular office. Only the officer, emplopees and the clients who bave business with that
particular office are going to and from that particular foor.

-+ Your immediste reply on this matter will be greatly appreciated.

Thaok you.

Very wuly yours,

CHERYY/W.
Division €hief IV, Management Services Division
PhilHealth Regional Office-NCR




