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INPM No. 82-2015]

13 October 2015

MR. RENE E. COLOCAR

Administrative Service Director
DEPARTMENT OF AGRARIAN REFORM (DAR)
Elliptical Road, Diliman, Quezon City

Re:  Posting Requirements for Lease of
Privately-Owned Real Estate and Venue

Dear Mr. Colocar:

This refers to your letter seeking clarification on whether or not it is required to post
the Request for Quotation (RFQ) for the lease of real estate and venue in the Philippine
Government Electronic Procurement System (PhilGEPS).

The Guidelines for Lease of Privately-Owned Real Estate and Venue (Guidelines)l,
which provides the procedures and conditions for the procurement of contracts of lease of
real property does not require the posting of the RFQ in the PhilGEPS or in any other
website. It merely provides that “lease contracts with Approved Budget for the Contract
(ABCs) costing more than Fifty Thousand Pesos (Php 50.000.00) shall be posted in the
PhilGEPS™.*

Moreover, Section 54.2 of the Implementing Rules and Regulations (IRR) of
Republic Act (RA) No. 9184 provides that for alternative methods of procurement,
advertisement and posting as prescribed in Section 21.2.1 of this IRR may be dispensed with.
The BAC is only mandated to post the invitation or request for submission of price quotations
in the PhilGEPS website for Shopping under Sections 52.1(b): and, Negotiated Procurement
under Sections 53.1 (two-failed biddings). 53.9 (small value procurement), and 53.11 (NGO
Participation)’ of the IRR of RA 9184, the website of the procuring entity concerned, if
available, and at any conspicuous place reserved for this purpose in the premises of the
procuring entity for a period of seven (7) calendar days.’

In view of the foregoing, we wish to clarify that advertisement or posting of the RFQ
for the lease of real property, such as a specific venue, is not required under the rules. It is the
contract of lease costing more than P50,000.00 that is required to be posted in the PhilGEPS
website, the website of the procuring entity concerned, if available, and at any conspicuous
place reserved for this purpose in the premises of the procuring entity for a period of seven
(7) calendar days.

' GPPB Resolution 08-2009, dated 3 November 2009, and published in The Daily Tribune on 2 December 2009.
* Clause 5.7, Ibid.

" As amended by GPPB Resolution 03-2011, dated 28 January 2011, published in the Manila Times on 6 April
2011.

* Sec.54.2 of the IRR of RA 9184.
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We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented,
and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be
other concerns, please do not hesitate to contact us.

DENDIS-S-SANTIAGO
plecutive Director V. f~
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