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San Lazaro Compound, Sta. Cruz, Manila

Re:  Experience Requirement for Design and Build Projects
Dear Undersecretary Herbosa:

This is in response to your letter' dated 24 September 2013 seeking clarification on
whether the experience requirement of a bidder for a design and build project to be awarded
consist of a single contract or separate contracts, i.e., one (1) contract for design and another
contract for construction.

As represented, the DOH is ascertaining the single largest completed contract submitted
by a bidder with the second (2™) lowest calculated bid for a Design and Build Infrastructure
Project for the Dr. Jose Fabella Memorial Hospital Transfer and Redevelopment.

Section 9.2(ii}a) of the Guidelines for the Procurement and Implementation of
Contracts for Design and Build Infrastructure iject2 states that:

“The eligibility of design and build contractors shall be based on the legal,
technical and financial requirements abovementioned In the technical
requirements the design and build contractor, (as solo or in joint
venture/consortia) should be able to comply with the experience requirement
under the IRR of RA 9184, where one of the parties (in a joint
venture/consortia) should have at least one similar project, both_in_design
and construction, with at least 50% of the cost of the ABC.” (Emphasis ours)

We wish to point out that a design and build project is an infrastructure project
awarded as a single contract for architectural design and construction.” As such, it involves
two (2) components, ie., a design component, (architectural/engineering aspect of the
project, and a construction component (infrastructure aspect of the project), both of which are
to be carried out by the winning bidder. Consequently, the bidders are required to have
experience both in the architectural/engineering and construction aspects of the project. oz
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Accordingly, we wish to clarify that the phrase “both in design and construction”, as
mentioned above, should be interpreted to mean that the bidder participating in a bidding for
an infrastructure project that will be implemented through a design and build scheme is
required to submit, as technical requirement, either at least one (1) similar contract for design
and build that is at least fifty percent (50%) of the cost of the Approved Budget for the
Contract (ABC) for the project; or at least one (1) contract for design and at least one (1)
contract for construction, each of which should be at least fifty percent (50%) of the cost of
the ABC.

Thus, in the event that the bidder does not have a similar largest completed contract
for design and build, it should submit at least one (1) similar contract for design, which
should be at least fifty percent (50%) of the ABC for the project, and at least one (1) similar
contract for construction, which should also be at least fifty percent (50%) of the ABC for the
project.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this opinion is being issued on the basis of facts and particular situations
presented, and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should
you have further questions, please do not hesitate to contact us.
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