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January 26, 2005

COL. CARLOS M. PATTUGALAN (RET.)
President/General Manager

Bessang Pass Security Agency, Inc.

140 Kalayaan Avenue Cor. Mayaman St.
Diliman, Quezon City

Re: Eligibility Criterion under Section 23.11.1 (2) of the
Implementing Rules and Regulations Part-A (IRR-A) of
Republic Act 9184 (R.A. 9184)

Dear Col. Pattugalan (ret.);

This refers to your letter dated January 10, 2005 requesting clarification on the
provisions of the Implementing Rules and Regulations Part-A (IRR-A) of Republic
Act 9184 (R.A. 9184), with the sole substantive issue for resolution, to wit:

Whether or not the renewal of Bessang Pass Security Agency,
Incorporated’s (BPSAI’s) security services contract with the
Department of Public Works and Highways (DPWH) every two
(2) years pursuant to Section 10 of their existing contract should
be deemed as compliance with the Eligibility Requirement under
Section 23 of the aforementioned law.

At the outset, it should be noted that BPSAI cannot comply with the
requirement for eligibility as provided in the Invitation to Apply for Eligibility and to
Bid as advertised by the National Food Authority (NFA) Region IV in view of its
contemplated procurement of security services for the year 2005. In lieu of this
requirement, BPSAI proposes that its track record with DP be considered as
sufficient compliance with the abovementioned requirement.



Largest Single Completed Contract as Eligibility Criterion in the Procurement of
Goods

Section 23.11.1(2) of the IRR-A of R.A. 9184 prescribes as one of the
eligibility criteria in the procurement of goods that the value of the largest single

completed contract of the bidder should be at least 50% of the approved budget of the
contract to be bid, to wit; '

The value of the prospective bidder’s largest single contract,
adjusted to current prices using the wholesale consumer price
index, completed within the period specified in the invitation
to Apply for Eligibility and to Bid, and similar to the contract
to be bid, must be at least fifty percent (50%) of the approved
budget for the contract to be bid.

It must be stressed that compliance with the above-cited eligibility criterion is
a condition sine qua non, an imperative, for a prospective bidder to be declared
eligible to participate in the bidding proper, such that failure to conform thereto leaves
the procuring entity with no other recourse but to declare the prospective bidder

ineligible. This acceptation is very clear in Section 23.6 of the IRR-A of R.A. 9184,
which provides: \ '

The determination of the eligibility shall be based on the
submission of the following documents to the BAC, utilizing
the forms prepared by the BAC and using the criteria stated
in Section 23.11 of this IRR-A: ]

As Section 23.6 of the IRR-A of R.A. 9184 is very clear and emphatic on the
bases of the eligibility of a prospective bidder, it is mandatory for a prospective bidder
to show that the value of its largest single completed contract similar to contract to be
bid is at least 50% of the approved budget for the contract to qualify it to bid in such
project. Thus, this eligibility criterion cannot be dispensed with or waived by the
procuring entity as this is one of the minimum requirements that a prospective bidder
has to satisfy to establish its track record and capacity te perform contractual
obligations.

Guidelines in the Ascertainment of the Largest Single Completed Contract

For the ascertainment of whether or not the largest single completed contract
submitted by the bidder who submitted the Lowest Calculated Bid satisfies the
eligibility criterion prescribed by the IRR-A of R.A. 9184, the following parameters
are given to the BAC for consideration:

' Emphasis supplied



First, the largest single contract submitted must be completed within the
period stated in the Invitation to Apply for Eligibility and to Bid;

Second, the largest single completed contract must be at least fifty percent
(50%) of the approved budget for the contract to be bid;

Third, the largest single completed contract must be similar to the contract to
be bid. For the procurement of goods, a contract shall be considered “similar” to the
contract to be bid if it involves goods or services of the same nature and complexity as
those which are the subject of the public bidding concerned.

Lastly, in determining whether a largest single completed contract submitted
by a bidder satisfies Section 23.11.1(2) of the IRR-A, the BAC should be guided by
the spirit behind the provision, which is to establish a tangible gauge for the bidder’s
track record and capacity to perform contractual obligations. Hence, in validating and
verifying during post-qualification whether the largest single completed contract
presented by the bidder who submitted the Lowest Calculated Bid satisfies the
eligibility criteria prescribed by the IRR-A, the primordial question that the BAC
should ask is: Does such largest single completed contract sufficiently establish that
the bidder has the experience and resources to perform the contract to be awarded
strictly in accordance with terms thereof?

Although the largest single completed contract is similar to the contract to be
bid, its track record with DPWH alone would not prove as sufficient compliance with
the mandatory provisions of R.A. 9184 and its IRR-A. The determination of the
tangible gauge for the bidder’s track record and capacity to perform contractual
obligations cannot however be established with the sole contract entered into by
BPSAI with DPWH. Not having been able to comply with the requirement that the
largest single completed contract be at least fifty percent (50%) of the approved
budget for the contract to be bid, would only mean ineligibility on the part of the
bidder to participate in the bidding procedure.

Conclusion

In light of the above discussion, said prospective bidder cannot be declared
eligible for failing to satisfy the eligibility criterion for track record and capacity to
perform. The fact that the bidder failed to meet the largest single contract criterion
makes it ineligible to participate in the said project. The requisites constituting the
eligibility criteria for the procurement of goods under Section 23.11.1 of the IRR-A
should not be taken in the alternative but should altogether be complied with. Hence,
should the prospective proponent fail to satisfy any of the requirements prescribed
under the said provision, it will have to be declared ineligible to participate in the
ensuing public bidding.



Please note that this opinion is being rendered on the basis of the facts and
particular circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a
different set of facts and circumstances.

We trust that this clarifies matters.

MARTIN C/SYQUIA
Executive Director 111
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