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Re:  Nature of Business of the Bidder as Stated in the Mayor’s Permit

Dear Atty. Nifras:

This is in response to your letter dated 17 May 2012 seeking our opinion on whether a
Mayor’s Permit that does not include the nature of business for which the bidder is currently

bidding could “pass” the eligibility requirements for the procurement of goods and be
eventually post-qualified.

It is represented that Bacolod City is in the process of conducting the post-
qualification of a construction company with the Lowest Calculated Bid (LCB) in the
privatization of its “Garbage Collection and Hauling” project. It is likewise represented that
“hauling” of garbage is not expressly stated in the nature of business of the construction
company in its submitted Mayor’s Permit, although it claims the “hauling” of construction
materials, aggregates, and other goods are inherent components of its construction business.
It is in this context that you are seeking our opinion on whether the submitted Mayor’s Permit
of the construction company could pass the eligibility requirements for the procurement of
goods and satisfy the legal requirements for post-qualification.

: Rule VIII, Section 23 of the Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic
Act (RA) No. 9184 provides that for purposes of determining the eligibility of bidders using
the criteria stated in Section 23.5 thereof, the BAC shall require the submission of Class “A”
Documents consisting of legal, technical, and financial documents. One of the legal
documents required to be submitted is a valid Mayor’s permit issued by the city or
municipality where the principal place of business of the prospective bidder is located.

A Mayor’s Permit is in the nature of a business permit which authorizes the person,
natural or otherwise, to engage in business or some commercial activity'. Consequently, a
prospective bidder’s business as stated in the Mayor’s Permit should at the very least be
similar to the project to be bid.

Hauling and transfer of solid waste from source or collection points to processing
sites or final disposal sites are major components of the solid waste management program
mandated by RA 9003, otherwise known as the “Ecological Solid Waste Management Act of

-

! Acebedo Optical Company, Inc. Vs. The Honorable Court of Appeals, et. al., G.R. No. 100152, 31 March
2000. : :
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pulling, dragging, and transport of garbage, but also the proper collection, transfer, storage,
processing, and recycling of Bacolod City’s solid waste. Although a construction company
collects and hauls materials, aggregates, equipment, tools, and implements in the course of its
construction work, such collection and hauling work may not be considered or treated to be
within the purview of garbage collection and hauling.

In addition, appropriate environmental licenses and permits must be secured by a
prospective bidder from relevant government agencies, such as but not limited to, the
Department of Environment and Natural Resources (DENR), to be able to engage in garbage
collection and hauling, which may also factor in safety, sanitary, health, and labor standards,
which a construction company engaged in hauling of construction materials, aggregates, and
others, may not possess. Nevertheless, compliance with the legal requirements may be
ascertained, validated, and verified during post-qualification,

On the other hand, it should be stressed that an amendment to the Mayor’s Permit to
include “garbage collection and hauling™ or “hauling” per se as part of the business of the
construction company and made after bid opening would not cure its insufficiency. For a
document to be considered “complete” and “sufficient”, it must be complete on its face, that
1s, it must contain all the 1nformat1on required, and must comply with the requirements set

out in the bidding documents® at the time of the deadline for the submission of bids and bid
opening.

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Please note that
this opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances as
presented. Should you have additional questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

0

Executive Dir

Msdl

2 Section 4, Part 1, Step 4, Generic Procurement Manual, Manual for the Procurement of Goods and Services
(Volurme 2).



