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Re:  Participation of Foreign Bidders

Dear Mr. Teh:

We respond to your letter dated 3 May 2012 seeking clarification on whether
Maxima Machineries Incorporated (Maxima), a corporation organized and existing under
and by virtue of the laws of the Republic of the Philippines, with seventy-two percent
(72%) of its outstanding capital owned by a foreign corporation, may be eligible to
participate in the bidding for procurement of goods by the government.

It is represented that Maxima, an exclusive distributor of Komatsu heavy
equipment and other industrial machineries, has been participating in government
procurement for the last twenty five (25) years. It is likewise represented that when
Marubeni Corporation assumed ownership of seventy-two percent (72%) of Maxima’s
outstanding capital stock, the latter could no longer participate in the government
procurement of goods as a local bidder. It is in this context that you are seeking our
opinion on whether Maxima could still participate in government procurement of goods
despite having seventy-two (72%) foreign equity.

Section 23.5.1.1 of the Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic
Act (RA) 9184 provides that corporations duly organized under the laws of the
Philippines, and of which at least sixty percent (60%) of the outstanding capital stock
belongs to Filipino citizens, may be eligible to participate in the bidding for the supply of
goods. Consequently, corporations having less than sixty percent (60%) Filipino
ownership or equity shall be ineligible to bid.

However, the IRR of RA 9184 states that upon determination by the procuring
entity, after diligent market research, that the goods sought to be procured are not
available from local sources, foreign bidders may be eligible to participate in the bidding
for the supply of goods.1 For this purpose, the Head of the Procuring Entity (HOPE) shal/ln/

'Section 23.5.1.2. Foreign Bidders may be eligible o patticipate under any of the following circumstances:

a) When provided for under any Treaty or International or Executive Agreement as provided in Section 4 of the Act
and its IRR;
b)  When the foreign supplier is a citizen, corporation or association of a country, included n Annex “I” to be issued by

the GPPB, the laws or regulations of which grant reciprocal rights or privileges to citizens, corporations or
associations of the Philippines;
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certify_such instance.? If however, the goods can be supplied through a local bidder, but no
such bidder is interested, the HOPE shall likewise certify to such circumstance, and that
the same was due to reasons not attributable to the procuring entity concerned.

From the foregoing, the determination of the unavailability of local suppliers or
interested local suppliers capable of supplying the goods to be procured lies with the
procuring entity. Upon determination that the goods sought to be procured are unavailable
from local sources or when no sixty percent (60%) Filipino-owned corporation is
interested in participating in the bidding process, the procuring entity may proceed with
the procurement activity and allow domestic corporations with more than forty percent
(40%) foreign equity or foreign corporations to participate.

In the case of a domestic corporation with seventy-two percent (72%) foreign
equity, such as Maxima, although such juridical entity is generally regarded as ineligible
to participate in the bidding process due to the sixty percent (60%) Filipino equity
requirement, participation in government procurement activities may still be possible upon
determination by the procuring entity of the unavailability of the goods from local
suppliers or lack of local suppliers interested to participate in the procurement process.

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Please note
that this opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances as
represented. Should you have additional questions, please do not hesitate to contact us.
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¢}  When the goods sought to be procured are not available from local suppliers; or
d}  When there is a need to prevent situations that defeat competition or restrain trade.

The GPPB shall promulgate the necessary guidelines for this provision: Item 5, Guidelines in the Determination of Eligibility of
Foreign Suppliers, Contractors, and Consultants to Participate in Government Procurement Projects.

4., Item 5.2. ...[t]he head of the procuring entity or his duly authorized representative shall certify that, after diligent market research
conducted by the procuring entity, the goods sought to be procured are not available from Local Suppliers...

*Id., Ttem 5.3. If despite the availability of the goods sought to be procured, no local supplier is interested to participate in the
procurement process, the head of the procuring entity shall certify that it has advertised the same for public bidding and shall make a
statement that no local supplier participated in the bidding and that the same is due to reasons not attributable to the procuring entity.



