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MR. LEO JOHN DUSABAN
Authorized Representative

ENDURE MEDICAL, INC.

17 A Belvedere Tower, San Miguel Ave.,
Ortigas, Pasig City

Re:  Origin of Goods
Dear Mr. Dusaban:

This refers to your letter dated 22 September 2014, seeking clarification with regard
to the proper interpretation and application of the provisions of the Philippine Bidding
Documents (PBDs) for Goods, specifically, Clause 7, Instructions to Bidders (ITB), which
states that:

“7. Origin of Goods - Unless otherwise indicated in the BDS, there is no
restriction on the origin of goods other than those prohibited by a decision of
the United Nations Security Council taken under Chapter VII of the Charter of
the United Nations, subject to ITB Clause 27.1.”

It is represented that the above-mentioned provision has been the subject of Endure
Medical, Inc.’s clarification with the Bids and Awards Committee (BAC) of the City
Government of Muntinlupa. The BAC cited the said provision to justify its requirement in the
technical specifications that the Medical Equipment to be bid must have originated from U.S.
or Europe.

At the outset, we wish to inform you that the Government Procurement Policy Board
(GPPB) and its Technical Support Office (GPPB-TSO) only render policy and non-policy
opinions, respectively, on issues purely relating to the interpretation and application of our
procurement laws, rules, and regulations. It has no jurisdiction to rule over actual
controversies with regard to the conduct of the bidding since it has no quasi-judicial functions
or investigatory powers under the law. Moreover, we adhere to the position that apart from
courts having actual jurisdiction over the subject matter of a case, we cannot, nor any other
government agency, authority, or official, encroach upon or interfere with the exercise of the
functions of the BAC, since these duties and responsibilities fall solely within the ambit of its
authority and discretion as sanctioned by law."

Endure challenges the said requirement considering that there are GPPB Opinions
consistently declaring that the Procuring Entity (PE) is precluded from prescribing the

! Non-Policy Matter (NPM) No. 46-2013 dated 11 June 2013.
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country of origin of the goods subject of the Bidding. For this reason, you ask for the proper
interpretation and application of the provision.

We wish to confirm that under Section 43.1.1 of the revised Implementing Rules and
Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184, consistent with the obligation of the
Philippines under a Treaty or international or executive agreement, goods may be obtained
from domestic or foreign sources and the procurement shall be open to all eligible suppliers,
manufacturers, and distributors. As such, although procuring entities are given leeway in
formulating the Technical Specifications, they cannot limit the origin of goods to their
preferred countries of origin nor to preferred regions, e.g. North America, Europe, etc., which
in effect limits the market operators to specific countries in such regions, to the exclusion of
other market participants from other countries.

We have previously clarified that the phrase “unless otherwise indicated in the BDS”
seeks to allow adoption of conditions on origin of goods depending on the Institution funding
the procurement activity in view of the fact that the PBDs for Goods is harmonized with the
procurement guidelines of Development Partners’, which have different rules on origin of
goods. In this regard, the Bid Data Sheet (BDS) corresponding provision for Clause 7, ITB,
PBDs for Goods state “No further instructions”.

In this light, the rule on origin of goods provided in said Clause 7 may be changed
depending on the applicable rule of the Institution funding the procurement activity. In cases
of projects governed by RA 9184 and its IRR, the rule provided in Section 43.1.1 applies’
and the corresponding Clause 7 in the BDS should reflect the sentence -- “No further
instructions”.

In view of the foregoing, we wish to reiterate that under RA 9184 and its revised IRR,
procuring entities are precluded from requiring specific country of origin as part of the
Technical Specification for the project. The rules on Origin of Goods in Clause 7 of the BDS
may only be changed depending on the applicable rule of the Institution funding the
procurement activity; while the same Clause 7 of the BDS for Government of the Philippines
(GOP) funded projects, governed by RA 9184 and its IRR, shall reflect the sentence -- “No
further instructions”.

We hope this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

Pxeetitive Director V

/rd4

? Example: Asian Development Bank, Japan International Cooperation Agency, World Bank. etc.
? Non-Policy Matter (NPM) No. 13-2011 dated 21 June 2011.
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ENDURE MEUICAL. INC.

17 A Belvedere Tower, San Miguel Ave Ortigas Complex, Pasig City, Philippine
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Tel.:.(0.2) 634 -3450 *683-0457  TeleFax: (02) 634-41892 Wl
Email: infoendure@enduremedical.com.ph

An Affiliate of ENDURE MEDICAL TECHNOLOGIES PTE LTD., SINGAPORE

22 September 2014

The Government Procurement Policy Board
Unit 2506, Raffles Corporate Center,
F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center 1605

RE: Interpretation of Paragraph 7- Philippine Bidding Documents.
Greetings!

We write before this Honorable Office to seek clarification with regard to the proper

interpretation and application of the provisions of the Philippine Bidding Document, specifically,

Paragraph 7, Section II- Instruction to Bidders of the standard Philippine Bidding Document
which states that:

“7. Origin of Goods. - Unless otherwise indicated in the BDS, there is no

restriction on the origin of goods other than those prohibited by a decision of the United

Nations Security Council taken under Chapter VII of the Charter of the United Nations,
subject to ITB Clause.”

The above-quoted provision is the subject of our clarification with the BAC of the City
government of Muntinlupa (BAC for brevity). The BAC prescribed in their technical

specifications a country of preference for the Medical Equipment to be bid, particularly, U.S. or
Europe as the origin.

We find it reasonable to challenge the said requirement considering that there are GPPB
Opinions with regard to the matter. Our argument is anchored on the NPM Opinion 015-2012
and NPM Opinion 022-2013 that consistently declare that the Procuring Entity is precluded from
prescribing the specific/preference country of origin of the goods subject of the Bidding.

On the other hand, the BAC contended that they are not precluded from doing the same citing the
above provision of the Bidding Documents.

For this reason, we most respectfully submit before this Honorable Office that the subject
provision be given a proper interpretation and application.

We are attaching herewith the copy of our correspondences with the BAC for your reference.
Copies of the said letters of the Company are marked as Annex “A” and “A-1”, and of the BAC
as Annex “B” and “B-1”. Also, a copy the schedule of requirements with technical
specifications of the bidding document reflecting in item No. 7 the challenged technical
specification requirement of the BAC is also attached and marked as Annex “C” to form an
integral part hereof.

We hope that the GPPB would enlighten us with regard to the matter. Thank you very much!

| ) Wj 1y [—
Sincerely,

L‘%OﬁfUSABAN Nt otnd s

Provita opiaioe. wvr S e 2' ]
Authorized Representative 7
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September 15, 2014

ATTY. GENALYN C. ESTRERA
Chairman

Bids and Awards Committee

City Government of Muntinlupa

National Road, Putatan, Muntinlupa City

3

Dear Ma'am;

This clarificatory letter is made pursuant to Section 22.51 of the Revised Implementing Rules and
Regulations of Republic Act 9184 which states:

XXXXXXXXXXXXXXXXX

Section 22.5.1. Request for clarification(s) on any part of the Bidding Documents o~ for
an interpretation must be in writing and submitted lo the BAC of the procuring entity concerned at
least (10) calendar days before the deadline set for the submission of bids. The BAC shall resgond
to the said request by issuing a Supplemental/ Bid Bulletin, duly signed by the BAC Chairman, to
be made available to all those who have properly secured the Bidding Documents, al least seven
(7) calendar days before the deadline for the submission and receipt of bicls. (italics supplied)

Timeliness

The City Government of Muntinlupa will conduct bidding on September 26, 2014. Based on the afore-cited
provision, we have until September 16, 2014 within which to make 2 request for clarification. Thus we
would like to manifest that this clarificatory letter is timely made.

Discussion

It was discussed during the pre-bidding conference that Section VI- Technical Specification of your bidding
document prescribed a specific source or country of arigin of the goods of the items to be bid.

We wish to stress that the questioned Section of your bidding document is contrary fo the existing GPPB
Opinions. NPM Opinion 015-2012 and NPM Opinion 022-2013 is consistent in declaring that the Procuiring
Entity is precluded from prescribing the specific country of origin of the good subject of the Bidding. (Copy
of the said GPPB opinions is herewith attached a5 Annex "A” for your reference)

We hope that the BAC would clarify the mattsr 2nd issue a corresponding supplemental bid bulletin
amending the questioned provision of the bidding documents. Thank you very Much!

Sincerely,

LE%JOHN SABAN

Authorized Representative
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tNDURE MeEDar 2 .
17 ABelvedere Tower, San Miguel Ave., Ortigas Complax, 1 asig City, !
Tel.: (02) *634 - 2450 683-0457  TeleFax: (02) 634 - 3182
“Email: infoendure@enduremedical.com.ph

An Affiliate of ENDURE MEDICAL TECHMOLOGIES PrE ¢ D BING

AT e e

16 September 2014

ATTY. GENALYN C. ESTRERA
Chairman

Bids and Awards Committee

City Government of Muntinlupa
National Road, Outatan , Muntinlupa

RE: Response to Letter dated 16 September 2014 re: Bidding Documents for Supply &
Delivery of Cardiac Monitors, Ospital ng Muntinlupa (OSMUN)

Dear Atty. Estrera:

We write in response to your letter informing us that your requirement for “North
America or European Manufactured * under the Technical Specifications does not violate
the principle of competitive bidding because no specific country of origin was prescribed
therein but rather the preferred regions of manufacture , which correspond to any

required cardiac monitor
rope will qualify. Further,

We respectfully submit that the above ¢

€rroneous. In prescribing the requirement “North America or European Manufactured” i
the procuring entity had in effect limited the origin of the goods which pertains to the
place of manufacture to North American and European countries to the exclusion of
Australian, Asian and other countries including the Philippines which is what is sought to
be prevented by the GPPB opinion. Semantics does not change the import of its
meaning. Your act of not naming a specific country or countries of origin does not
change the fact that you are limiting the sources of goods in violation of Section 43.1.1
of the Revised IRR of RA 9184 and that you are discriminating goods from other
countries including Asia which is the region where the Philippines belong.

ontention is misplaced if not downright .
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Sec. 18 of RA 9184 provides that the specifications for the procurement of goods shall
be based on relevant characteristics and performance requirements. The
requirement “North America or European Manufactured” is not a valid technical
specification because it does not relate to performance requirement nor

justifiably refers to a regional standard even if it was placed under the
requirement for “Standards, Safety and Training’.

The Manual Procedures for the Procurement of
technical specifications of the goods it will procure, the PMO or end-user unit must
consider the objectives of the project or the procurement at hand, and identify the
standards that should be met by the goods in terms of function, performance,
environmental interface and/or design. It must also conduct a market survey that will
include a study of the available products or services, industry developments or
standards, product or service standards specified by the authorized government entity
like the Bureau of Product Standards, 1SO9000 or similar local or international bodies.
As a rule, Philippine standards, as specified by the Bureau of Product Standards, must
be followed. For products where there are no specified Philippine standards, the

standards of the country of origin or other international body may be
considered. 00

Goods provides that in determining the

On the other hand, the Sample Clause: Equivalency of Standards and Codes of the PBD
for the Procurement of Goods 4% Edition provides that wherever reference is made in
the Technical Specifications to specific standards and codes to be met by the goods and
materials to be furnished or tested, the provisions of the latest edition or revision of the
relevant standards and codes shall apply, unless otherwise expressly stated in the
Contract. Where such standards and codes are national or relate to a particular
country or region, other authoritative standards that ensure substantial
equivalence to the standards and codes specified will be acceptable.

It may be noted that in both the Manual for the Procurement of Goods and the PBD for
the Procurement of Goods 4t Edition, the phrase “country of origin” was mentioned in
relation to technical specification. The instructions in the aforementioned Manual and
Bidding Documents however refer to the “standard” in the country of origin of the
goods to be offered in relation to performance requirement and not the country of
origin or region of manufacture as a technical specification by itself.

Hence, the Procuring Entity may only take into consideration the country of origin or
region of manufacture in its technical specification in so far as the standard for the item
being bid is concerned.

For illustration, let us say that there is a bidding for ballpens. Three bidders
offered ballpens coming from different countries of origin, Countries A, B and C. If there




is a standard in the Philippines , such as it must wri

| te at 1.5km should do so
contl_nuously and smoothly, without sKipping,

and with the color of the ink being

, and the standard in Country A is that it must write at 1.5 km
should do so continuously and smoothly, without skipping, and with the color of the ink

being consistent, Country B is at 2.0km under the same conditions with Country A and
country C is at 3.0km also under the same conditions, the Procuring Entity is obliged to
evaluate the items being offered on the basis of the standard of countries A, B and C
respectively. Even if the ballpen from Country C has the best standard at 3.0km, the
Procuring Entity cannot disqualify the offer coming from Country A if it writes at 1.5 km
continuously and smoothly, without skipping, and with the color of the ink being
consistent because it complies with the standard of its country of origin. The Procuring
Entity cannot also require that the standard for Country C shall be used as it will
amount to discrimination of goods coming from other countries. However, if the
industry standard for ballpens is that it must write at 2.0km under the same conditions
previously mentioned in this illustration, then that standard may be required by the
Procuring Entity. The same application may be applied to regions.

“North American or European manufactured” is not international standards nor
does it refer to a conformity assessment body that could establish an industry standard
unlike the US FDA, European CE or the like. A region may only be included in the
technical specification when it pertains to a particular standard such as US FDA ( hence

US as a country is mentioned in reference) and European CE ( hence a regional
standard is mentioned in reference.

In view thereof, we hope that the BAC shall not circumvent the law by playing with
semantics in total disregard of the spirit and intent of the law. If the BAC has any
doubt, it is advised to consult the Government Procurement Policy Board as to the
~validity of the inclusion of the “North America or European Manufactured” in its
Technical Specifications. It does not take a legal mind to discern that a “regional”
limitation is nonetheless still a limitation that excludes other countries.

Thank you very much.

Very truly yours,

: A vk
LEQ JOHN DUSABAN

Authorized Representative
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Repuplie oér the Fhilippines
CITY GOVERNM NT OF MUNTINLUFA
Natlonal Road, Pn#tat.nn, Muntinlupa City

BIDS and AWARDS COMMITTEE

18 September 2014 P

LEO JOHN DUSABAN : C ogpp ne Wi
ENDURE MEDICAL, INC. : ’

17 A Belvedere Tower, San Miguel Ave., \ \MJWQ‘W ‘
Orligas Complex, Pasig City : | HRages

RE: Fg" llow-Up Letter on Sbgglz & Delivery of Cardiac Monitors,
Ospital ng Muntinlupg (PSMUN]

Dear Mr. Dusaban: !'
i’
We Qpr;repicte your concern and interest in the bidding process.

However, we wish to reiterate that the procuring entity is NQT preciuded from

prescribing the minimum standards fbm‘ must be met in the goods or items to be
bid. Open ond competitive biddinqg does not mean absolute equality, without
regard to quglity or the standard of goods or items to be submitted by
prospective bij;id:ers. Just like any prudent consumer, the City Government of
Muntinlupo must ensure that limited public funds are used only in procuring
goods or items that would redognd to the best possible advantage of
government, What R.A. 9184 exprgssly prohibits is reference to specific brand
names, while the GPPB Opinions citéd by you proscribe specifying a country or
countries of origin thereby limiting fhé procurement to but a few or single brand.

We nhate your apprehension ﬂ-rof, in indicating the region of manufacture,
other countries may be excluded ffrom paricipating in the bidding process.
While this may be the case, howbver, it does not mean that the spirit of
competitive bidding is in any way djminished because as previously explaingd,
there are in fact many ditferent cardiac monitors that are European or Northern
American made. Therefore, the righit of choice is not with the procuring entity
but with the bidder to offer any brand that comresponds to the specifications
and preferences Indicaled in the Bidding Documents.

!

In fact, in the standard “instruction to Bidders" used by the City of
Muntinlupa, paragraph 7 on Ongin ¢f Goods clearly provides the phrase "ynless
otherwise indicated in the BDS, ther  is no restriction on the origin of goods xxx."
This7means that the orocurina enfity mav actually indicate o preference
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respecting the origin of goods as lofig as this i specifically indicated in the Bid
Data Sheet (BDS). The right of the procuring entity to indicate o preference
respecting the origin of goods is therdfore clearly provided and recognized.

We hope we have been oblé; to address your concerns regarding this
matter. :

Very truly yours,

] ATTY, GENALYN C. ESTRERA
BAC - Chair
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