Republic of the Philippines

jecee

Government Procurement Policy Board

INPM No. 07-2008]

20 June 2008
ATTY. EDNA E. DINO
Chairperson
Bids and Awards Committee for Consultancy Services
SUPREME COURT
Maniia
Re : Request for Clarification on GPPB Resolution Nos. 03-2007 and
18-2007
Dear Atty. Diiio:

We respond to your letters dated 28 and 22 April 2008 questioning the authority of
the Government Procurement Policy Board (GPPB) to include consulting and infrastructure
within the coverage of Section 53 (e) under GPPB Resolution No. 03-2007, entitled
AMENDING SECTION 53 (E) OF IRR-A OF R.A. 9184 TO INCLUDE INFRASTRUCTURE PROJECTS
AND CONSULTING SERVICES, and seeking clarification on the provisions of GPPB
Resolution No.18-2007 or the IMPLEMENTING GUIDELINES ON AGENCY-TO-AGENCY
AGREEMENTS UNDER SECTION 53 (E) OF THE IRR-A OF R.A. 9184,

At the outset, it bears stressing that GPPB Resolution No. 03-2007 emanated from
the need to reconcile the language of the 1*' sentence of Section 53' with that of Section 53
(e) of IRR-A. Section 53 of the IRR-A, prior to its amendment under GPPB Resolution
No. 03-2007, reads as follows:

Section 53, Negotiated Procurement

Negotiated Procurement is a method of procurement of goods,

infrastructure projects. and consulting services, whereby the procuring
entity directly negotiates a contract with a technically, legally and
financially capable supplier, contractor or consultant only in the following
cases:

Please note that the first sentence of Section 53 is legally grounded on Section 48 (e) of R.A. 9184
which reads:

“Negotiated Procurement — a method of procurement that may be resorted under the ext‘raord.inary
circumstances provided for in Section 53 of this Act and other instances that shall })e specified in the
IRR, whereby the Procuring Entity directly negotiates a contract with a technically, legally and
financially capable supplier, contractor or consuitant.”
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e) Purchases of goods from another agency of the Govemment, X
X x [Emphasis supplied]

We definitely concur with your observation that Section 53 (¢) of R.A. 9184 and
IRR-A clearly state “purchases of goods”. However, in view of the confusion raised by
many other agencies, the GPPB saw the need to reconcile this provision with the 1%
sentence of Section 53. One cardinal principle in statutory construction is that a statute-

must be construed and given effect as a whole and that apparently conflicting provisions
should be reconciled and harmonized.

‘The decision to reconcile these two provisions by including consultancy and
infrastructure projects within the coverage of Section 53 (e) was based on a careful study of
the legislative intent and policy analysis of the issue. Rest assured, that in the exercise of
its function to formulate and amend the implementing rules and regulations, the GPPB is
deeply mindful of its concomitant duty to remain within the boundaries of the law. In this
regard, we are fortunate that some members of the GPPB either authored or actively
participated in the congressional deliberations during the passage of R.A. 9184.

With regard to your request for clarification on the provisions of GPPB Resolution
No.18-2007 or the IMPLEMENTING GUIDELINES ON AGENCY-TO-AGENCY AGREEMENTS

UNDER SECTION 53 (E) OF THE IRR-A OF R.A. 9184 (hereafter, the Guidelines), please be
advised that:

1. Reference to the 1% paragraph of Section 53 (e) of IRR-A under Item 2 of
the Guidelines refers to the 1* paragraph of Section 53 (e), and not to Section 53 (a), as you
opined. We believe this statement is clear as it is concise. All the instances under Sectio
53 do not require public bidding. ‘

2. We confirm your interpretation that the 2™ paragraph of Section 53 (e)
refers to the outsourcing of the procurement activity to another agency. This distinction is
what differentiates the 1% from the 2™ paragraph of Section 53 (¢): the 1% paragraph refers
to the procurement of services from another government agency while the 2™ paragraph
refers to the outsourcing of the procurement activity to another government agency.

3. Lastly, both the third whereas clause of GPPB Resolution No. 18-2007 and
paragraph 4 (c) of the Guidelines should refer to Section 53 (e). - We apologize for any
confusion these typographical errors may have caused.

In ending, allow us to express our heartfelt thanks for your comments and
unwavering support to procurement reform.

Very truly yours,

Y U. ALVAREZ
xecutive Director Il
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Republic of te Philippines

Bids and Awards Committee for Consultancy Services

Atty. RUBY U. ALVAREZ

Board Secretary

Government Procurement Policy Board
& Executive Director, GPPB-TSO

Re: Request for Clanification on GPPB Resolutions Nos. 03-2007 and 18-2007

Dear Atty. Alvarez:

April 28, 2008

We respectfully request that a response to our request for clarification on GPPB
Resolutions Nos. 3-2007 and 18-2007, which we sent to you by fax and by mail on April
22, 2008, he prioritized. A copy of the letter for clarification dated April 22, 2008 is

hereto attached for easy reference.

Sinee this Corunittee is about to report to the Chief Justice on a pending urgent
procurement activity, may we please expect a response from you before May 2, 20087

- Thank you for your prompt action on our request.

Very truly your;.b\’m

EDNA E. DINO
BACCS Chairperson
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Bids and Awards Committee for Consultancy Services

April 22, 2003

Atty. RUBY U, ALVAREZ

Board Secretary

Government Procurement Policy Board
Executive Director, GFPB-TSO

Re: Request for Clarification on GPPB Resolutions Nos. 03-2007 and 18-2007

Dear Atty. Alvarez:

The Bids and Awards Committee for Consultancy Services (BACCS) respectfully
requests clarificafion on the coverage of consultancy services by GPPB Resolution No.
03-2007 {(Amending Section 53 [e] of IRR-A of RA. No. 9184 to Include Infrastructure
Projects and Consulting Services) and GPPB Resolution No. 18-2007 {4pproving the
Implementing Guidelines on Agency-to-Agency Arrangements under Section 53 [e] of the
IRR-A of R.A. 9184).

The instant request for clarification is prompted by the provision of Republic Act
No. 9184 (Government Procurement Reform Act), the legal basis for the said Guidelines,
which states:

SEC. 53. Negoatiated Procurement. — Negotiated Procurement shall
be allowed only in the following instances:
XxX XXX X X X; |
() Subject to the guidelines specified in the IRR, purchases of
Goods from another agency of the Government, such as the Procurement
Service of the DBM, which is tasked with a centralized procurement of
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commonly used Goods for the government in accordance with Letters
(sic) of Instraction No. 755 and Executive Order No. 359, series of 1989,
(Emphasis supplied.)

The Government Procurement Policy Board (GPPB), exercising its rule-making
authority under Section 63 of Republic Act No. 9184, interpreted this provision of law in
the Implementing Rules and Regulations A of Republic Act No. 9184 (JRR-A), as
follows:

Section 53. Negotiated Procurement

Negotiated Procurement is a method of procurement of goods,
infrastructure projects and consulting services, whereby the procuring
entity directly negohates a contract with a technically, legally and
financially capable supplier, contractor or consultant only in the followmg
cases:

' XXX XXX XXX;

e) Purchases of goods from another agency of the Government, such as
the PS-DBM, which is tasked with a centralized procurement of
commanly used Goods for the government in accordunce with Letters
of Tnstruction No. 755 and Executive Order No. 359, series of 1989,
Further, in order to hasten project implementation, agencies which
may not have the proficiency or capability to undertake a particular
procurement, as determined by the head of the procuring entity
concerned, may request other agencies to undertake such procurement
for them, or at their option, recruit and hire consultants or
procurement agents to assist them directly and/or train their staff in the
management of the procurement function; (Bold itatics supplied.)

Under GPPB Resolution No. 03-2007, Section 33 () of IRR-A now reads:

e) Procurement of infrastructure, consulting services and goods from

- another agency of the Government, such_as the PS.DBM, which is

tasked with a ¢ entralized procurement o f c ommonly used Goods for

the goyernment in accordance with Letters of Instruction No. 755 and

Executive Order No. 359, series of 1589. For purposes of this

paragraph, the term agency shall exclude GOCCs incorporated

under Batss Pambansa Blg. 168, otherwise known as the
Corporation Code of the Philippines. '

In order to hasten project implementation, agencies which may not
have the proficiency or capability to undertake a particulat
procurement, as determined by the head of the procuring entity
concerned, may request other agencies Lo underfake such procurement
for therm, or at their option, recruit and hire copsultants or procurement
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agents to assist them directly and/or train their staff in the management
of the grocurement function;

The GPPB shall issue guidelines to implement this provision.
(Emphasis in the original.) ‘

By the clear provision of Section 53 () of Republic Act No. 9184, only goods
shall be covered thereby. Notably, LOI No. 755 and EO No. 339, s. 1989 are mentioned
therein to underscore the policy of the government of adopling an integrated procurement
system to achieve economy and efficiency. Had Congress intended to include the
procurement of services of consultants and works contractors, Congress would have
expressly inchided such scrvices in Section 53 ( e). It should be obscrved that paragraphs
(b) to (d) of Section 53 of Republic Act Na. 9184 do not mention goods but by its terms,
these three paragraphs refer not only to goods but also to consultancy services and
infrastructure projects. Thus, by expressly mentioping goods in Section 53 (e), the
legislative intent is to delimit its coverage to goods.

However, Seciion 53 (¢) of IRR-A ientions consultants and hence, Section 53 (¢)
of Republic Act No. 9184 appears to have been expanded by the GPPRB thru IRR-A. and
Resolutions Nos. 3-2007 and 18-2007 to cover not only the procurcment of goods but
also the procurement of consultancy services and infrastructure projects. Similarly, under
the manitu expredsio unius est exclusio alterius, paragraph 3 of the Guidelines approved
by GPPB Resolution No. 18-2007 providing for its scope and application, which
expressly excludes from its coverage a type of infrastmicture project and the procurcment
of goods from the Procurement Service, implicitly includes in its coverage consultancy
services in general.

The BACCS believes that consultancy services should not be covered by Section
53 (&) of IRR-A, as amended by GPPB Resolutions Nos. 3-2007 and 18-2007, as such
coverage is in derogation of the clear provision of Section 33 (¢) of Republic Act No.
9184 that covers only goods.

Assuming without a dmitting that the GPPB indeed is authorized to expand the
coverage of Section 53 (¢) of Republic Act No. 9184, the Guidelines approved by GPPB
Resolution No. 18-2007, as published in the Official Gazeite (Vol. 104, No. 2, page 239 ~
241), vaguely states in paragraph 2 that the guidelines were issued “to strctly prescribe
the conditions when a government agency may procure from another government agency
without need of public bidding pursuant to the 1* paragraph of Section 53 () of [RR-A”
The firsi paragraph refcrred to must be Section 53 (e) of IRR-A, as amended by GPPB
Resolution No. 03-2007. However, since paragraph 2 on “purpose” of the Guidelines
speaks of procurement from another agency “without nced of public bidding,” could the
section mentioned be actually Section 53 () of IRR-A? Would this mearn tbat there need
not be two failures of bidding before procuring the services of another government
agency by negotiated procurement as provided for by Section 53 () of Republic Act No.
01847 After all, the Administrative Code of 1987 encourages cooperation  among
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government a gencies and allows the rendering of services by a government agency in
faver of another such agency by merely entering into a memorandum of agreement.

Moreover, d oes the s econd p aragraph o £ Section 53 (¢), as amended by GFPB
Resolution No. 3-2007, simply mean that a govemment agency may request another
agency (servicing agency) to conduct procurement activities for it? Or, does the
paragraph wmean that a government agency may procure the services of another
government agency?

Furthermore, may we be enlightened on the provisions of Section 53 (3) of IRR-
A mentioned in the third whereas clause of GPPB Resolution No. 18-2007 and Section
53 (2) of IRR-A mentioned in paragraph 4 (¢) on definition of terms in the Guidelines?
Even as amended, TRR-A does not have Sections 53 (2) and (3).

While the BACCS adheres to the principle that an interpretation of the law by
administrative bodies charged with its enforcement is enfitled to great weight, with all
due respect, there i s another basic principle that should be ¢ onsidercd and observed —
administrative agencies should not expand or change the law from which its interpretative
authority springs; otherwise, the administrative agency would supplant legislative
wisdom with its own.

The BACCS may need immediately the scrvices of another government agency to
implement a project. It is in this light that this request for clanbeation is made.

May we be honored by your usual prompt written clarification on the matters

raised? ,
]

Thank you very much.
Very truly yours,
—ht\ h -
e C B
EDNAE. 1:()% 0
BACCS Chairperson
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