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Dear Auditor Mantos:

This refers to your letter dated December 7, 2004 which we received on even
date requesting for clarification on this single issue, to wit:

Whether or not the requirement for a warranty under Section 62
(a) of Republic Act 9184 (R.A. 9184) and 62.1 of its
Implementing Rules and Regulations Part-A (IRR-A) may be
set aside in the procurement of reconditioned heavy equipment

Requirement for Warranty, Mandatory

To protect the proprietary interest of the Government, the framers of R.A.
9184 and its IRR-A deem it necessary to insert an innovative provision that will
provide for guarantee and immediate indemnity in case the goods or the construction
works procured are found to be defective or of substandard quality. Thus, R.A. 9184
and its IRR-A contain special provisions on warranty in the procurement of goods and
infrastructure projects which provide for an upfront or forward assurance that the
supplier, manufacturer, or distributor warrants the goods from hidden defects and the
procuring entity against eviction therefrom, whereby the happening of any, acts as a



signal for the procuring entity to call on the retention money or bank guarantee. For
the procurement of goods, Section 62.1 of IRR-A explicitly provides:

For the procurement of goods, in order to assure that manufacturing
defects shall be corrected by the supplier, manufacturer or distributor,
as the case may be, a warranty shall be required from the contract
awardee for a minimum period of three (3) months, in the case of
supplies. and one (1) year, in the case of equipment, after performance
of the contract. The obligation for the warranty shall be covered by
either retention money in an amount equivalent to at least ten percent
(10%) of every progress payment, or a special bank guarantee
equivalent to at least ten percent (10%) of the total contract price. The
said amounts shall only be released after the lapse of the warranty
period: Provided, however, That the goods supplied are free from
patent and latent defects and all the conditions imposed under the
contract have been fully met. '

The warranty requirement provided under R.A. 9184 and its IRR-A is
mandatory. By clear dictate of the aforequoted provision, procuring entities are
mandated to retain a part of the contract price, or require a bank guarantee from its
suppliers, manufacturers or distributors in the procurement of goods. This provision
provides for no exception and is applicable notwithstanding that the item/equipment
sought to be procured is merely reconditioned or second-hand.

For a broader sense of this statutory mandate on warranty, emphasis is made
on the following prominent features of the provision:

The warranty period for goods is for a minimum period of three (3) months for
supplies and one (1) year for equipment, which will commence after performance of
the contract. This warranty shall then be covered by either a retention money or a
special bank guarantee and no other arrangements or credit instruments are allowed, It
must be noted though that the amount of the retention money should be equivalent to
at least ten percent (10%) of every progress payment and in case of special bank
guarantee, it shall be equivalent to at least ten percent (10%) of the total contract
price. In addition, such retention money or bank guarantee shall only be released after
the lapse of warranty pericd.

As can be deduced from the above discussion, the-warranty requirement
provided under R.A. 9184 and its IRR-A is mandatory.
Warranty on secondhan.d/reconditioned transport and heavy equipment

It is posited® that warranty is required only for brand new equipment in order
to assure that manufacturing defects shall be corrected by the supplier, manufacture

' Emphasis supplied.
* First Indorsement, Provincial Engineer’s Office, dated November 25, 2004



or distributor and may not be applicable to second-hand and/or reconditioned
equipment as it has lost the patented and manufactured structure components and
spare parts of an equipment. This contention, however, does not hold water. As earlier
adverted to, the legal requirement on warranty does not make distinction between
brand new and second-hand/reconditioned equipment.

In other words, the law also requires warranty on second-hand/reconditioned
equipment. The primary reason why such warranty is required is to have some form
of security or assurance where an immediate indemnity is readily available to the
procuring entity in case the goods or the construction works procured are found to be
defective or of substandard quality. The general policy of the state in this case is to
promote the optimum utilization of public resources. The same principle and
reasoning is — and should be — present even in the case of procurement of
secondhand/reconditioned equipment where such procurement is allowed.’

Conclusion
With the foregoing elucidations, we reiterate that the requirement for a

warranty under Sections 62 (a) of R.A. 9184 and 62.1 of its [RR-A is mandatory for

all types of goods, regardless of the kind, amount, quantity and method of
procurement used for the goods procured. ;

With the foregoing elucidations, we trust that this clarifies matters.

Very truly yours,

agl/

3 Per DBM National Budget Circular No. 446-A, January 30, 1998, only in exceptional cases,
particularly when acquisition of brand new units by outright purchase is not feasible, may purchase of
second-hand/reconditioned transport equipment as an alternative mode of acquisition be authorized.



