Repubiic of the Philippines - Departmentof Budget and Management
g0 GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
TECHNICAL SUPPORT OFFICE
INPM No. 69-2012)
31 May 2012

MS. MYRNA Y. SO

General Manager

DEN-TRONIX INTERNATIONAL TRADING

No. 35 Don Ramon Streeet, Talayan Village, Quezon City

Re:  Failure to Indicate Reference Number of Procurement Activity
in the Surety Bond

Dear Ms. So:

We respond to your letter requesting for our opinion on whether the failure to indicate
the reference number of a particular procurement in the Surety Bond is a sufficient ground to
disqualify a prospective bidder.

In your letter, you stated that your company was disqualified by the Bids and Awards
Committee (BAC) of the Bureau of Fire Protection Region V. The reason for the
disqualification relates to your bid security, which was declared non-responsive for failure to
indicate the project reference number of the item subject for procurement. A request for
reconsideration was filed with the BAC, but it was denied.

Per your defense, you mentioned that the disqualification of your company for failure
to indicate the project reference number in the Surety Bond, posted as a bid security, is
without legal basis. As justification, you mentioned that the foregoing information included
in the Surety Bond is more than sufficient to identify the particular item subject for
procurement, and the absence thereof presents no harm.

Please be advised that a Surety Bond posted as bid security must should comply with
the following minimum requirements:

a) Posted in favor of the item subject for procurement of the procuring entity
concerned;

b) Callable on demand;

c) Issued by a reputable insurance or surety company, including the Government
Security Insurance Commission; Cg
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d) Equivalent to at least five percent (5%) of the Approved Budget of the Contract,
in accordance with the schedule provided under Section 27 of the Implementing
Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (R.A.) No. 9184,

e) Valid for a period of at least one hundred twenty (120) calendar days pursuant to
Section 28 of the IRR of R.A. 9184; and

f) Accompanied with a certificate unequivocally stating that the surety or insurance
company is specifically authorized to issue surety bonds callable on demand
issued by the Insurance Commission.

Accordingly, stating the bidding reference number on the Surety Bond posted as bid
security is not one of the minimum requirements for its validity, hence, the failure to state the
same does not amount to a ground for disqualification.

We hope to have provided sufficient guidance on the matter. Please note that this
opinion is rendered on the basis of the facts and circumstances presented. Should you have
additional concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

DENNISS. SA GO
Executive Director 1Tl

Whsh



