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Re:  Applicability of General Conditions for the Contract
Clause 17.3 to Security and Janitorial Services

Dear Undersecretary Beltran:

We respond to the Honorable Undersecretary’s letter requesting clarification on
whether the warranty security requirement under Clause 17.3 of the General Conditions of
Contract in the Philippine Bidding Documents (PBDs) for the Procurement of Goods may
be dispensed with in the procurement of security and janitorial services.

We wish to inform the Honorable Undersecretary that the PBDs for each of the
respective categories of procurement (i.e., goods, infrastructure projects, and consulting
services) is a standard document required to be used by all procuring entities in their
public bidding activities, the clauses of which are based principally on the provisions of
Republic Act (RA) No. 9184 and its Implementing Rules and Regulations (IRR). Thus, the
interpretation and application of the clauses of the PBDs are to be read together and in
accordance with RA 9184 and its IRR. In line with this, clauses on warranty in the PBDs
for the Procurement of Goods, specifically GCC Clauses 17.1 to 17.5, should be read in
consonance with Section 62.1 of the IRR of RA 9184,

In case of procurement of goods, Section 62.1 of the IRR of RA 9184 states that
warranty security shall be required after acceptance by the procuring entity of the
expendable or non-expendable supplies, in order to assure that manufacturing defects shall
be corrected by the supplier. Logically, although procurement of goods includes supplies
and services, the requirement on the posting of warranty security excludes services from
its application. Resultantly, GCC Clause 17 of the PBDs for the Procurement of Goods
should also be understood to have the same limited application.

Based on the foregoing, we wish to clarify that since the requirement for the
posting of warranty security under Section 62.1 of the IRR of RA 9184 applies only in the
case of contracts involving expendable and non-expendable supplies, GCC Clause 17 of
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the PBDs for the Procurement of Goods does not apply in cases of contracts solely for
performance of general support services.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this
opinion is being issued on the basis of facts and particular situations presented, and may
not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have other
concerns, please do not hesitate to contact us.




