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Dear Deputy Director General Garcia:

We write in reference to your letter dated 26 January 2012 requesting legal opinion on the
following matters:

1. Can a prospective bidder buy Bidding Documents for a particular project even if it
does not possess the required PCAB license?

2. Can a supposed JV partner, taking into consideration the contents of a Letter of
Intent' (LOI) submitted by the other partner, use the Bidding Documents® purchased
by the latter and participate in the bidding?

3. Is a JV Agreement necessary for the purpose of manifesting their intention to
participate in the bidding of a particular project?

Purchase of Bidding Documents without PCAB License

Anent the first issue, it is worthy to note that Republic Act (RA) No. 9184 is governed by
the principle of competitiveness which extends equal opportunity to enable private contracting
parties who are eligible and qualified to participate in public bidding. In line with this principle,
competitive bidding, being open to any interested party, does not prohibit prospective bidders
from buying Bidding Documents for a particular project regardless of its qualifications.

The purchase of Bidding Documents is separate and distinct from the stage of eligibility
screening of prospective bidders wherein the Bids and Awards Committee (BAC) shall determine
the eligibility of bidders using the criteria stated in Section 23.5% of the revised Implementing
Rules and Regulations (IRR) of RA 9184. At any rate, the purchase of the Bidding Documents by
a prospective bidder cannot be an assurance that it will be participating in the public bidding. i

! Clark North Axis filed with the BAC of the CAAP an LOI indicating its inlention to participate in the project to be bid together with
another company, Ferdstar Builders. See Annex A of the CAAP letter.

2 Clark North Axis bought the required Bidding Documents but it was Ferdstar Builders alone who accomplished the Bidding Documents
and submitted the eligibility requirements during the submission of bids.

? See Section 23.5.2.3, which states, “in accordance with RA 4566 entitled “An Act Creating the Philippine Licensing Board for Contractors,
Prescribing its Powers, Duties and Functions, Providing Funds Therefor, and for Other Purposes”, the persons/entities enumerated in Section
23.5.1.1 of this [RR may participate in public bidding if he has been issued a license by the PCAB to engage or act as a contractor,
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In this regard, it is not necessary that prospective bidders possess the required
qualifications at the time they bought the bidding documents, e.g., PCAB license. It is, however,
necessary that they prove their qualifications during the eligibility check through the submission
of the required documents.

Use of Bidding Documents on the Basis of the LOI

As regards the second issue, RA 9184 and its IRR are silent on the matter. It bears
stressing, however, that the LOI is of no bearing in the determination whether one of the
supposed JV partners or a different prospective bidder may use the Bidding Documents
purchased by the other partner or another prospective bidder for that matter.

RA 9184 and its IRR do not expressly provide that the purchase of Bidding Documents
shall vest solely on a particular buyer or prospective bidder the right to participate in the bidding
process using the very set of Bidding Documents purchased.

Pursuant to Section 17.4 of the IRR, “[blidders may be asked to pay for the Bidding
Documents to recover the cost of its preparation and development. The BAC shall issue the
Bidding Documents upon payment of the corresponding cost thereof to the collecting/disbursing
officer of the procuring entity concerned.”

A perusal of the cited provision shows that it does not in any way restrict the use or the
transfer of the right or privilege arising from the purchase of the Bidding Documents. What is
necessary, however, is that the Bidding Documents used by the bidder in submitting its bid has
been paid for in case the procuring entity charges for its Bidding Documents.

JV Agreement

In reference to the last issue, a JV Agreement is not necessary for the purpose of
manifesting the prospective bidders’ intention to participate in the bidding of a particular project.
Section 23.1 (b) provides that a valid JV agreement, in cases the joint venture is already in
existence, shall be required only for the purpose of determining the eligibility of bidders using the
criteria stated in Section 23.5. In the absence of the JV Agreement, duly notarized statements
from all the potential JV partners stating that they will enter into and abide by the provisions of
the JV Agreement in the instance that the bid is successful shall be included in the bid.

From the foregoing, the submission of a JV Agreement is mandatory in the eligibility
screening stage and not for the purpose of manifesting intention to participate in the bidding. In
fact, when the JV is not yet in existence, the potential JV partners are merely required to submit
the notarized statements, in lieu of the JV Agreement, as stated above.

We hope that our advice sufficiently addresses your concerns. Note that this opinion is
being rendered on the basis of the facts and particular circumstances as presented. Should you
have additional questions, please do not hesitate to contact us.

NIS S, TIAGO
Executive Director IIT
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