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* Republic of the Philippines

Department of Budget and Management

gqj:) GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Governmeni|Procurement Policy!Board

INPM No. 54-2014

14 October 2014

DR. BERNADETTE L. REYNES

Chairperson, Bids and Awards Committee (BAC)

PHILIPPINE HEALTH INSURANCE CORPORATION (PHILHEALTH)
REGIONAL OFFICE VI

Gaisano City Mall, Luna St., Lapaz, Iloilo City

Re: Pre-Procurement Conference
Dear Dr. Reynes:

This refers to your letter dated 1 October 2014 seeking opinion on the amendment of
Terms of Reference (TOR) of a project during the pre-procurement conference.

It is represented that the BAC conducted its pre-procurement conference to discuss
the terms, conditions and specifications relative to the procurement of air-conditioning units.
During the conference, it was noted that the TOR used the word “thickness”, instead of
diameter, which is the more appropriate term to describe the specifications of the pipes. It is
in this context that our opinion is sought.

The pre-procurement conference is the forum where all officials' involved in the
procurement meet and discuss all aspects of a specific procurement activity, which includes
the technical specifications; the approved budget for the contract (ABC); the applicability and
appropriateness of the recommended method of procurement and the related milestones; the
bidding documents; and availability of the pertinent budget release for the project.

A pre-procurement conference is conducted to determine the readiness of the
Procuring Entity to procure goods and services in terms of the legal, technical and financial
requirements of the project. More specifically, it ensures that the procurement will proceed in
accordance with the Project Procurement Management Plan (PPMP) and APP (Approved
Procurement Plan), and confirms the availability of appropriations and programmed budget
for the contract, including the review and completion of all relevant documents in relation to
their adherence to the law.

Prior to the advertisement or the issuance of the Invitation to Bid (IB)/Request for
Expression of Interest (REI) for each procurement undertaken through a public bidding, the
BAC, through its Secretariat, shall call for a pre-procurement conference’. In the Generic
Procurement Manual for the Procurement of Goods, at least seven (7) calendar days prior to
publication or issuance of the Invitation to Bid (IB) would be an advisable timeframe for the
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' BAC, Secretariat and TWG Members, End-Users, including consultants.
% Section 20.1, IRR of RA 9184.

Unit 2506 Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center, Pasig City, Philippines 1605
(02) 900-6741 to 44 ¢ www.gppb.gov.ph ¢ gppb@gppb.gov.ph




pre-procurement conference, to give the technical staff sufficient time to incorporate the
necessary changes, amendments or revisions to the bidding documents.

Accordingly, as long as the procurement opportunity has not yet been advertised and
posted, the procuring entity can still change or amend the TOR for the project during the pre-
procurement conference or at anytime prior to advertisement and posting of the IB/REI.
Otherwise, any amendments thereto can only be effected thru a supplemental bid bulletin
issued by the BAC pursuant to Section 22.5 of the IRR of RA 9184 after the IB/REI has been
advertised and posted.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented,
and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be
other concerns, please do not hesitate to contact us.
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Republic of the Philippines

PHILIPPINE HEALTH INSURANCE CORPORATION
Philhealth Regional Office VI

Gaisano Cifty Mall, Luna St., Lapaz, lloilo City

Tel # 501-9160 to 62 email - regioné@philhecith.gov.ph

September 29, 2014

DENNIS S. SANTIAGO
Executive Director IV
Government Procurement and Policy Board

Unit 2506, Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. FM -
Ortigas Center, Pasig City 1605 e"’// »

Metro Manila /L/(,L.N e O E//\//O'\}
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Dear Dir. Santiago, 77:;? - Z;_Z Me/z? a:%
This is with reference to the procurement of Airconditioning Units of Philhealth

~Regional Office VI with an approved budget for the contract of Two Million
Eighty Five Thousand Pesos (Php 2,085,000.00).

The Bids and Awards Committee conducted the pre-procurement
conference on September 23, 2014 to discuss the terms, conditions and
specifications of the said procurement in compliance to Section 20.2 of the
Revised IRR of RA 9184. This was attended by the BAC, Secretariat, TWG and
end-user. The end-user presented the terms of reference which is base from
Philhealth Office Order 0082 s. 2013 on the procurement of Airconditioning
Units. One of the issues raised during the conference is on the term
“thickness” for the drain lines, as follows:

1. 1" thickness Sch. 40 PVC pipes for 3.0TR & 5.0TR airconditioning units
and for ceiling mounted and cassette type of airconditioning units
regardless of cooling capacity.

2. 3/4” thickness Sch. 40 PVC pipes for split wall mounted air-
conditioning units not fo exceed 20ft. total length of drain line.
Exceeding 20ft. use 1" thickness Sch. 40 PVC pipes.

3. Provide pipe insulations at a minimum of %" thickness of drain line
passing inside ceiling and unconditioned space. Provide proper
slope on every drain lines.

The end-user seeks clarification on the issue raise at the PRID Central Office
on September 23, 2014. On September 29, 2014, the BAC received a reply
from PRID stating that the term “thickness” was wrongly used as it should be
in “diameter” and that the said concern may be clarified during the pre-bid
conference by declaring to the bidders that the correct term is “diameter”
instead of “thickness”.




In this regard, the BAC respectfully request for a clarification on the following,
to wit:

1. Whether the Terms of Reference can be changed in the
pre-procurement stage prior to the pre-bid conference to effect the
correct specifications taking into account the reply from PRID and
to at the same time inform prospective bidders who may opt not to
attend the pre-bid conference?

2. Whether the end-user/admin can amend the terms of reference
who issued and signed to establish the correct specifications prior to
amendment of the Office Order to avoid unnecessary delay2 And

3. Whether the BAC can modify/ amend the Terms of Reference
during the pre-procurement conference?

Hoping for a positive response on the matter. Thank you.

Very iruly yours,

DR. Bg!;hADETTE L. REYNES
BAC Ghairperson




