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26 June 2013
HON. CELIA C. KING
Deputy Commissioner
BUREAU OF INTERNAL REVENUE (BIR)
Agham Road, Diliman, Quezon City
Re : Concessionaire for the Executive Lounge of the BIR

Dear Deputy Commissioner King:

We respond to your letter seeking clarification on whether the selection of a
concesstonaire is covered by Republic Act No. (RA) 9184 and its revised Implementing
Rules and Regulations (IRR).

As represented, the BIR is in the process of selecting a concessionaire that will be
providing BIR employees, as well as taxpayers, with clean, nutritious, and
reasonable/atfordable food, and will be paying BIR for the lease of its Executive Lounge.

Section 5(n) of RA 9184 defines Procurement as the acquisition of goods, consulting
services, and contracting for infrastructure projects by the procuring entity. Although the
definition of Procurement includes lease of goods and real properties, such lease
contemplates a transaction whereby the government spends public funds in exchange for the
use of the identified property.

The agreement being contemplated by BIR with the concessionaire entails the
payment by the latter of a consideration for the use of the Executive Lounge, which amounts
to a transaction often classified as leasing out of a government-owned building or real
property for private use. In a previous opinion' issued by this office, we held the following
view on the matter:

Verily, leasing out of government-owned properties does not involve
the acquisition of any particular equipment, material, or personal property or a
contractual service such as janitorial, security and related services. Moreover,
this kind of transaction does not involve any construction, improvement,
rehabilitation or other activity which would fall under the definition of the
term "civil works," nor a contract for the performance of services such as
advisory, review, design, management, or other service which would fall
under the concept of "consulting services."
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Accordingly, by the nature and peculiarity of this government contract,
leasing out of government building remains to be governed by Executive
Order No. 301 ("E.Q. 301") particularly Section 7 thereof x x x.

In another related opinion®, we clarified that while the definition of procurement also
includes the lease of goods and real estate, the Government Procurement Policy Board
expressly stated in its Implementing Guidelines for Lease of Privately-Owned Real Estate’
that said guidelines will only apply to lease of privately-owned real estate by government
agencies for official use.

In this regard, we wish to reiterate the view that transactions where a government
agency leases out its real property for private use, such as in the case of a canteen or food
concessionaire for the Executive Lounge of BIR, are governed by Executive Order 301,
Series of 1987 and its associated guidelines.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this opinion
is being issued on the basis of facts and particular situations presented, and may not be
applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have other concerns,
please do not hesitate to contact us.

2 Non Policy Matter No. 12-2008 dated 24 July 2008.
® Implementing Guidelines for Lease of Privately-Owned Real Estate as approved and adopted by the GPPB
through Resolution No. 19-2007 dated 29 June 2007.



