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MS. HELEN Y. SO

Operations Manager

DEN-TRONIX INTERNATIONAL TRADING
c/o #23 Kaliraya Street, Brgy. Dofia Josefa,
Banawe, Quezon City

Re : Protest Mechanism

Dear Ms. So:
We respond to your letter requesting for clarification on the following issues:

1. Whether the participating bidders are allowed to raise written or verbal questions
as part of the bidding process; and

2. Whether failure to submit a sample indicating the brand name and model can be a
ground for disqualification.

As represented, Den-Tronix International Trading (Den-Tronix) has been
participating in various bidding activities conducted by the Bureau of Fire Protection (BFP)
Regional Offices (ROs). You claim that there were instances in the past when BFP-RO 4A
and BFP-RO 5 required participating bidders to submit their sample as early as the pre-bid
stage. In one of the bidding activities, Den-Tronix observed that a bidder submitted product
samples that do not indicate the brand name and model, but only the year of manufacture and
the international standard. In the same bidding, Den-Tronix was disqualified for failing to
indicate the reference number of the bidding activity in its surety bond. It is in this context
that the aforementioned issues are being raised for clarification.

Right to Raise Questions

Under Section 55 of Republic Act No. (RA) 9184 and its revised Implementing Rules
and Regulations (IRR), prospective bidders are allowed to question decisions of the Bids and
Awards Committee (BAC) at any stage of the procurement process by filing a request for
reconsideration within three (3) calendar days from receipt of written notice or upon verbal
notification of such decision.

Section 22 of the IRR of RA 9184 also affords bidders the opportunity to raise
concerns or clarifications on the requirements, terms, conditions, and specifications stipulated
in the bidding documents for the contract to be bid. Questions or clarifications pertaining to
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the matters that may be discussed during the pre-bid conference must be raised at least ten
(10) calendar days before the deadline set for the submission and receipt of bids.'

These provisions in RA 9184 and its IRR clearly grant bidders the opportunity to raise
questions as part of the regular bidding process. However, bidders must comply with the
requirements mentioned in the applicable sections of the IRR in order that the requests for

clarification or reconsideration of a decision are properly received by the BAC and acted
upon accordingly.

Requirements for Submission of Product Sample

Section 34.3 of the IRR of RA 9184 requires procuring entities to conduct post-
qualification to verify, validate, and ascertain all statements made and documents submitted
by the bidder with the lowest calculated bid as stated in the bidding documents. The post-
qualification process, shall consider the determination of compliance with the requirements
specified in the bidding documents, including the verification and/or inspection and testing of
goods/product?.

Clearly, the parameters under which product samples are to be evaluated for
compliance are determined based on the requirements in the bidding documents for the
contract to be bid. Accordingly, in the event that a sample product, indicating its brand and
model, has to be submitted, this requirement must be clearly specified in the bidding

documents. Absent any clear requirement regarding the matter, the procuring entity has no
basis to disqualify the bidder.

Summary

In sum, we wish to clarify that bidders may raise concerns or questions as part of the
regular bidding process, subject to compliance with the requirements provided in the
applicable provisions of the IRR of RA 9184. As regards the submission of product sample,
failure to indicate the brand name and model in the product sample may be a ground for
disqualification if the bidding documents clearly and specifically mandate that the product
sample should bear the brand name and model.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this opinion
is being issued on the basis of facts and particular situations presented, and may not be
applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have other concerns,
please do not hesitate to contact us.
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