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Re : Procurement of Projects By Lot
Dear Atty. Pablico:

We write in response to your letter requesting our opinion on the following matters,
thus:

1. Whether the procurement of medicine by lot is allowed under Republic
Act No. (RA) 9184 and its Revised Implementing Rules and Regulations
(IRR);

2. Whether the Approved Budget for the Contract (ABC) should be based per
item, the aggregate total, or both;

3. Whether there is violation if the contract entered into is by lot and the price
of the items are higher than the ABC per item; and

4. Whether overpricing in some of the items may be off-set by under pricing
in other items.

As represented, in a case conference between the PNP Bids and Awards Committee
(BAC) Secretariat and the investigators of CIDG, PCI Jojie A. Tabios of the CIDG - Criminal
Investigation & Detection Unit (CIDU) recommended that the supplier be disqualified for an
alleged violation of Section 31 of RA 9184 and its IRR because of his findings that the bid
price of some 98 items of medicines/medical supplies in the lot are higher than the individual
item ABCs. However, the Legal Officer of the Office of the Deputy Chief for Administration
expressed the view that there is no overpricing because the medicines/medical supplies
purchased by lot were lower than the ABC for the project, and that the remedy of
disqualification is no longer available because the project is already at the delivery stage.
Nonetheless, you note that the Commission on Audit representative favored the findings of
the CIDG - CIDU investigators.
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Procurement By Lot

We wish to inform you that procurement of projects by lot is a recognized mechanism
under existing government procurement rules. The Philippine Bidding Documents (PBDs) for
the Procurement of Goods, particularly Clause 1.2 of the Instructions to Bidders (ITB) and
the corresponding Bid Data Sheet (BDS) provision, requires Procuring Entities (PEs) to
provide the name, identification, and number of lots specific to the bidding.

The BDS provision for ITB Clause 28.3 of the PBDs for Goods explains that lots
should be formed of similar items that are likely to attract the maximum competition, and
defines “lot” as the quantity and number of items that will be included in a single contract. It
also states three options that PEs may choose from in grouping and evaluating lots, i.e., (i)
each item to be evaluated and compared with other bids separately and recommended for
contract award separately; (ii) all items to be grouped together to form one complete lot that
will be awarded to one bidder to form one complete contract; and (iii) similar items, to be
grouped together to form several lots that shall be evaluated and awarded as separate
contracts.

Clearly then, procurement by lot is recognized and allowed, and may be adopted by
PEs by specifying the details of each lot in the bidding documents.

Basis of the ABC and Award of Contract

As provided in Section 5(b) of the IRR of RA 9184, the ABC refers to the budget for
the contract duly approved by the Head of the Procuring Entity (HOPE), as provided in the
relevant budget document, ie., General Appropriations Act, Corporate Budget, or
Appropriation Ordinance. On the other hand, the ABC depends on the amount appearing in
the Annual Procurement Plan (APP) as approved by the HOPE.

It will be noted that in the PE’s pursuit or performance of its mandate, it will procure
items that may be grouped into lots necessary to conduct activities identified under particular
projects pursuant to the approved programs of the PE.

Each item in the Project Procurement Management Plan (PPMP) created by an end-
user unit has a corresponding budget. This budget becomes the ABC when the decision of the
PE is to procure such item as the subject of a contract separate from all other items in the
APP.

The PE may opt to group several items into one package consisting of several lots,
and award the contract per lot; in which case, the ABC shall be based on the budget for each
lot that will be awarded separately. In this wise, bids shall be evaluated per lot, such that any
price offer that exceeds the ABC for a particular lot shall be disqualified for that respective
lot. However, the same bidder may be awarded other lots where it is found to have submitted
the lowest calculated and responsive bid.

Alternatively, the PE may decide to group several items into one lot and award it as
one contract. In such case, the sum of the respective budgets of the items aggregated into one
lot becomes the ABC for such lot. Thus, bids that exceed the ABC for the lot shall be
disqualified per Section 31 of RA 9184 and its IRR. Accordingly, bids that are within the
ABC, regardless if the price offered for other items in the lot exceeds their respective ABC
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per item, may be considered for award if proven to be the lowest calculated and responsive
bid among all other bids.

For purposes of competitive bidding, evaluation, and contract award, the grouping of
items/lots shall be based solely on what is indicated in the Bidding Documents, particularly in
Clause 28.3 of the Bid Data Sheet.

Summary

Based on all the foregoing, we wish to clarify that procurement by lot is recognized
and supported under RA 9184 and its IRR, as well as its associated issuances, and that the
propriety of the findings and recommendations of the CIDG - CIDU with respect to the
subject procurement activity will depend on the details of the contract/s awarded vis-a-vis
that provided in the approved bidding documents, particularly the grouping and contract
packaging by lot as specified in the Instructions to Bidders (ITB) in relation to the Bid Data
Sheet, more particularly Clause 28.3.

We hope this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yo

eciive Director V




Republic of the Philippines
£ NATIONAL POLICE COMMISSION
PHILIPPINE NATIONAL POLICE
CRIMINAL INVESTIGATION & DETECTION GROUP
LEGAL DIVISION
Camp Crame, Quezon City

June 05, 2014

The Chairman

Govemment Procurement and Policy Board
Unit 2506, Raffles Corporate Center,

F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center,

Pasig City

Dear Sir:
Greetings.

This Group is currently oolﬁducting an investigation on the alleged irregularities/
improprieties in the projected purchase of Medicines and Medical Supplies by the PNP
Health Service with an approved NFA of Php24 Million.

In yesterday’s case conference between the PNP BAC Secretariat and the
investigators of this Group, PCI Jojie A Tabios of CIDU-CIDG reported its findings that
the bid price of some 98 items of medicines/medical supplies in the lot are higher than
the individual item ABCs and, therefore, will opt to recommend that the supplier PHSI
should be disqualified for Viol of Sec 31 of RA 9184 at this stage of delivery. The Legal
Officer of the Office of the Deputy Chief for Administration took the stand that since the
-medicine/medical supplies were purchased by fot and the bid price of Php23 Million is
lower than the ABC, there is no overpricing and that at this stage of delivery, the remedy
of disqualification is no longer available to the PNP. The COA Representative (Mrs.
Isabeiita Labrador) favored the findings of the CIDU investigators.

However, in view of the conflicting legal theories that should be applied and in
order to guide our investigators on the aforecited issues, may we respectfully request
your opinion on the following to serve as basis in our investigator’s final report, to wit:

a. Whether or not the procurement of medicine by lot is allowed under
the Rules;

b. if allowed, what should be the basis of the ABC, is it per item or the
aggregate total'or both;

c. if the contract entered into is by lot and the price of the items are
higher than the ABC per item, is there violation of the rules; and

d. Can overpricing in some of the items be off-set by under pricing in the
other items?

Your prompt reply is highly appreciated.

Very truly yours,

TABALBA PABLICO
estigator [il
Officer-in-Charge, Legal Division




