Republic of the Philippines

~— Departmenvc-of Budget and Management
gq:b GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Govetnment Procurement folicy Board TECHNICAL SU PPORT OFFICE
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4 April 2012

HON. ROGELIO L. SINGSON
Secretary

DEPARTMENT OF PUBLIC WORKS AND HIGHWAYS (DPWH)
Bonifacio Drive, Port Area, Manila

Re: Statement of Work Accomplished and First Progress Payment

Dear Secretary Singson:

We refer to your letter dated 2 December 2011 seeking clarification whether Clause
40.4 of the General Conditions of Contract (GCC), in relation to Section 5.1 of the Contract

Implementation Guidelines for the Procurement of Infrastructure ProjectsI (Guidelines), is T

applicable even if the actual work is less than the twenty percent (20%) required
accomplishment.

Since there is no existing conflict in the aforementioned provisions, it is our opinion

that the application of said provisions in the contract implementation of infrastructure
projects can be harmonized.

Pursuant to Section 5.1 of the Guidelines, “[tlhe contractor may submit a Statement of
Work Accomplished (SWA) or progress billing and corresponding request for progress
payment for work accomplished, showing the amounts which the contractor considers itself
to be entitled to up to the end of the month, to cover (a) the cumulative value of the works it
executed to date, based on the items in the Bill of Quantities, and (b} adjustments made for
approved variation orders executed.

With the use of the term “may”, the contractor is given the option to submit its SWA
or progress billing and corresponding request for progress payment to the procuring entity.
Nonetheless, in the exercise of this option, the contractor must keep in mind GCC Clause
40.4 which provides that “[t]he first progress payment may be paid by the Procuring Entity to
the Contractor provided that at least twenty percent (20%) of the work must have been
accomplished as certified by the Procuring Entity’s Representative. Hence, the SWA or
progress billing for the first progress payment must indicate that the completed portion of the
work corresponds to twenty percent (20%) of the work so that it may be paid by the
Procuring Entity. %

! Annex “E” of the Revised Implementing Rules and Regulations.
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In sum, the subject provisions do not prevent the Contractor from submitting its SWA
even though the work accomplishment is less than the required twenty percent (20%).
However, the first progress payment may only be made once the Contractor has already
accomplished the twenty percent (20%) of the work as certified by the Procuring Entity’s
Representative. Thus, GCC Clause 40.4 cannot be made to apply for actual work that is less
than the twenty percent (20%) required accomplishment.

We hope that our advice sufficiently addresses your concerns. Note that this opinion
is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances as presented. Should
you have additional questions, please do not hesitate to contact us.
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