Republic of the Philippines —

qui) TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Unit 2506 Raffles Corporate Center,
Government Procurement Policy Board F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center,
Pasig City, Philippines 1605

INPM No. 003-2007|

28 February 2007
MS. NANCY E. SANTOS
Head, BAC Secretariat
SOCIAL SECURITY SYSTEM
East Avenue, Diliman, Quezon City
Re : Prospective Application of Memorandum Order No. 213 .

Dear Ms. Santos:

We respond to your letter dated 2 October 2006 seeking clarification on the
application of Memorandum Order No. 213 (M.O. 213) dated 08 May 2006 which

amended Section 54.2 of the Implementing Rules and Regulations Part A (IRR-A) of
Republic Act No. 9184 (R.A. 9184).

Prior to its amendment, Section 54.2 (b) of the IRR-A of R.A. 9184 mandates
the procuring entity to draw up a list of at least three invitees for goods and
infrastructure projects only. Said requirement does not apply to consulting services. It
reads:

For items (a) and (b) of Section 53, in the case of goods and
infrastructure projects, the procuring entity shall draw up a list of at
least three (3) suppliers or contractors which will be invited to submit
bids. The procedures for the conduct of public bidding shall be observed,
and the lowest calculated and responsive bid shall be considered for
award. Moreover, the provisions of Section 21.2.4 of this IRR-A shall be
observed. (Emphasis Supplied)

Sec. 54.2 (b) was then amended by M.O. 213, One of the amendments is the
application of three-invitees rule to consulting services. Sec. 54.2 (b) of the IRR-A of
R.A. 9184, as amended, now reads:

For item (a) of Section 53, the procuring entity shall draw up a list of at
least three (3) suppliers, contractors, or consultants in good standing
which will be invited to submit bids and negotiate with the bidder who
submitted the lowest calculated bid or highest rated bid, whichever is
applicable. If the offer of the bidder who submitted the lowest calculated
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bid or highest rated bid, whichever is applicable, is not responsive to the
original specifications and ABC, negotiation shall be made in ascending
order starting from the lowest offer. The bidder whose bid is found to be
responsive to the original specifications and ABC shall be considered for
award. In all cases, the award of contract shall be posted at the G-EPS
website, website of the procuring entity, if any, and in conspicuous place
within the premises of the procuring entity. (Emphasis Supplied)

We understand that after two failed biddings, Social Security System (SSS)
invited one consultant and entered into negotiated procurement with said consultant
pursuant to Bids and Awards Committee Resolution dated 6 April 2006, or prior to the
effectivity of M.O. 213. M.O. 213 was published in the Manila Times on 12 May 2006
and became effective fifteen (15) days after its publication or on 27 May 2006,

As a general rule, statutes are to be construed as having prospective application.
Considering that the contract was entered into prior to 27 May 2006 or the effectivity of
M.O. 213, SS8S is not legally required to draw up a list of three (3) consultants to invite
prior to negotiations.

We hope to have clarified the matter,

xecutive Director I






