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Re: Advance Payment
Dear Atty. Agana:

This refers to your letter requesting our opinion on the interpretation of the following
provision concerning the request for Advance Payment in the procurement of goods. thus:

“Upon submission of an irrevocable letter of credit or bank guarantee issued by a
Universal or Commercial Bank, advance payment not to exceed fifteen percent
(15%) of the contract amount shall be allowed and paid within sixty (60) calendar
days from signing of the contract. The irrevocable letter of credit or bank
guarantee must be for an equivalent amount, shall remain valid until the goods
are delivered, and accompanied by a claim for advance payment.”' (Emphasis
supplied).

As represented, before the expiry of the sixty-day period for the release of Advance
Payment, the Contractor requested for an extension of such period. However, the procuring
entity did not respond to the request. The contractor, having presented a bank guarantee from
a Universal Bank, is now requesting that the procuring entity grant the request for the release
of the Advance Payment as mobilization fee for the project. Hence, the following queries:

1. Is the sixty-day period a mandatory requirement such that the release of the
mobilization fee must be made within such period; and

2. Given the unanswered request for extension, may the procuring entity extend
the sixty-day period in order to grant the request for release of mobilization
fee?

At the outset, we would like to clarify that the Government Procurement Policy Board
(GPPB) and its Technical Support Office (TSO) render policy and non-policy opinions,
respectively, on issues purely pertaining to the interpretation and application of procurement
laws. rules and regulations. We have no authority to dictate to the procuring entity how to

I'Section 4.5 of Annex “D” of the [RR of RA 9184,
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decide or resolve issues relative to its procurement activities. Moreover, we adhere to the
position that we cannot, nor any other agency, authority, or official, encroach upon or interfere
with the exercise of the functions of the Head of the Procuring Entity and the Bids and Awards
Committee, since these duties and responsibilities fall solely within the ambit of their authority
and discretion. In this regard, we shall limit our discussion on the interpretation of relevant
procurement rules and regulations pertinent to the issues presented.

Advance Pavment

As a general rule, Section 88 of Presidential Decree No. 1445 or the Government
Accounting Code of the Philippines provides for an express prohibition against Advance
Payment. It requires that except with the prior approval of the President. the government shall
not be obliged to make an Advance Payment for services not yet rendered or for supplies and
materials not yet delivered under any contract therefor.

Cognizant of a policy vacuum that may arise in the implementation of contracts for the
procurement of goods arising from the absence or insufficiency of guidelines and/or rules and
regulations prescribing for the conditions for permissible Advance Payments, the GPPB sought
the approval of the President of the Philippines to allow Advance Payment in certain instances?.
Among these instances is the above-cited provision on Advance Payment not to exceed fifteen
percent (15%) of the contract amount, subject to the submission of an irrevocable letter of
credit or bank guarantee issued by a Universal or Commercial Bank, which shall be allowed
and paid within sixty (60) calendar days from the signing of conftract.

In a previous opinion®, we had the occasion to explain the purpose of granting an
Advance Payment in the context of an infrastructure project. thus:

“Advance payment on the contract is a form of financial assistance that the
Government extends to the contractor. upon his request, before he commences
work on the project contracted for as working capital for particular
infrastructure projects, whether major, urgent or otherwise, as necessitated by
the complexity of present-day Government contract administration. Such
financial help is calculated to encourage contractors to comply faithfully with
their contractual obligations and to forestall any delay in the accomplishment
of the work under the contract.” (Emphasis supplied)

Applying this reasoning in the procurement of goods. Advance Payment is given to
suppliers and distributors as a form of financial assistance to encourage these market operators
to comply faithfully with their contractual obligations and to forestall any delay in the delivery
of the needed goods and services. Thus. it can be gainfully said that the inclusion of a period
on the release of Advance Payment was calculated to facilitate and support a “stick-to-
schedule™ delivery of goods and rendition of services at the right time to address the needs of
the procuring entity.

2 GPPB Resolution No. 04-2005 dated 1 April 2005, as amended by GPPB Resclution No. 04-2010 dated 25 June
2010.

* NPM No. 54-2004 dated 20 April 2004 citing Fernandez, Bartolome C., A Treatise on Government Contracts
under Philippine Law, 2001 Ed., p. 1135.



Further, a careful review of the Advance Payment permitted under Section 4.5, Annex
“D™ of the revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184
indicates that it creates reciprocal obligations between the procuring entity and the supplier.

On the part of the supplier, to be entitled to such Advance Payment, it must submit an
irrevocable letter of credit or bank guarantee issued by a Universal or Commercial Bank
accompanied by a claim for Advance Payment. The submitted security must be for an
equivalent amount of Advance Payment being claimed and shall remain valid until the goods
are delivered. On the other hand, the procuring entity, upon timely submission by the supplier
of the required documents, must grant the Advance Payment and pay it within sixty (60)
calendar days from the signing of contract.

The mandatory nature of these obligations is bolstered by the use of the words “shall”
in the rules, that is, it “shall” be allowed and paid within sixty (60) calendar days from the
signing of contract. The word "shall” means ought to, must, obligation used to express a
command or exhortation used in laws, regulations or directives to express what is mandatory.’
In common or ordinary parlance, the term “shall” is a word of command. one which has a
compulsory meaning, and is generally imperative or mandatory, unless the contrary intent
appears.® Thus, the use of the word “shall” connotes the mandatory nature of the allowance
and release by the procuring entity of the Advance Payment within sixty (60) calendar days
from the signing of contract, couched upon a claim or request made by the winning bidder for
Advance Payment, and coupled with the submission of an Irrevocable Letter of Credit or Bank
Guarantee issued by a Universal or Commercial Bank in a timely manner.

All told, considering the purpose of Advance Payment of forestalling any delay in the
delivery of goods and rendition of services and the use of the word “shall” which connotes
command or compulsion, it is our considered view that it is mandatory for the procuring entity
to comply with the sixty (60) calendar days from the signing of contract in allowing advance
payment, provided that the required security and claim for advance payment was submitted
by the supplier within the same sixty (60) day period.

[t must be emphasized that in allowing Advance Payment under Section 4.5, Annex
“D™ of the IRR of RA 9184, the following parameters shall be observed:

1. Advance Payment shall not exceed fifteen percent (15%) of the contract
amount;

2. It shall be allowed and paid by the procuring entity within sixty (60)

calendar days from the signing of contract;

The contractor shall submit an Irrevocable Letter of Credit or Bank

Guarantee issued by a Universal or Commercial Bank accompanied by a

claim for Advance Payment by the winning bidder within the same sixty

(60) calendar days; and

4. The Irrevocable Letter of Credit or Bank Guarantee must be for an
equivalent amount of the Advance Payment being claimed and shall remain
valid until the goods are delivered.

LN

Y Contract Implementation Guidelines for the Procurement of Goods, Supplies and Materials.
> Barandav. Gustilo 163 SCRA 757 (1988).
& Gonzales v. Chavez, 205 SCRA 816 (1992).
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Period for the Release of Advance Payment

To reiterate, the mandatory nature of allowing Advance Payment within the sixty (60)
day period under Section 4.5, Annex D™ of the IRR of RA 9184 is premised on the submission
by the supplier of an Irrevocable Letter of Credit or Bank Guarantee issued by a Universal or
Commercial Bank accompanied by a claim for Advance Payment within the same sixty (60)
day period. In case a supplier requests for an extension of time on the submission of the
required documents, the extension of the sixty (60) day period for the release of Advance
Payment necessarily depends on whether the Procuring Entity, based on its sound discretion,
will also extend the period for the submission of the required documents beyond the sixty (60)
day period. The Procuring Entity must show, however, that there is valid, justifiable,
reasonable, sufficient and compelling ground for such extension.

The question of whether the sixty (60) day period for the release of Advance Payment
may be extended by the procuring entity will rely upon its determination of the ultimate etfect
and consequence of such extension or non-extension insofar as the “needs™ of the procuring
entity are concerned; the relation of addressing such needs with existing or future requirements;
the attendant price and non-price factors: and, the time for which it should be addressed or
complied with vis-a-vis the totality of its definitive impact and outcome to the overall
acquisition plan and forecast of the procuring entity.

In our previous opinions involving the procurement of consulting services’ and
infrastructure projects®, we stated that Advance Payment cannot be claimed if the winning
bidder has commenced with the implementation of the project under the contract, as doing so
already negates the very purpose of granting such privilege to the contractor. There is cogent
reason that the same opinions be also applied in the procurement of goods, that is, no claim for
Advance Payment shall be granted if the supplier has already commenced the implementation
of the project.

Consequently, based on its own needs, and the interrelated factors to be considered
relative to such needs, it is incumbent upon the procuring entity, after a careful assessment and
scrutiny of all the attending circumstances, to decide whether to allow for an extension of the
period or not. In no case shall the Advance Payment be granted if the supplier has already
commenced the implementation of the project.

Summary

As regards the first issue, considering the purpose of Advance Payment of forestalling
any delay in the delivery of goods and rendition of services and the use of the word “shall”
which connotes command or compulsion, it is our considered view that it is mandatory for the
procuring entity to comply with the sixty (60) day period from the signing of contract in
allowing Advance Payment, provided that the required security and claim for Advance
Payment was submitted by the supplier within the same sixty (60) day period. In all instances,
the conditions laid down in Section 4.5. Annex “D” of the IRR of RA 9184 shall be strictly
complied with.

" NPM No. 126-2012 dated § October 2012.
¥ NPM No. 56-2013 dated 26 June 2013.



Relative to the second issue, based on its own needs, and the interrelated factors to be
considered relative to such needs, it is incumbent upon the procuring entity, after a careful
assessment and scrutiny of all the attending circumstances, to decide whether to allow for an
extension of the period or not. In no case shall the Advance Payment be granted if the supplier
has already commenced the implementation of the project.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other
concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,




