AX-N

Y Republic of the Philippines Department of Budget and Management

qu:) GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Govemmeni Procurement Policy Board

INPM No. 27-2014;

19 June 2014

MR. MARCIAL P. LICHAUCO, JR.
President and General Manager

911 ALARM INC.

2/F DPC Place Building,

2322 Don Chino Roces Avenue,
Makati City 1231

Re:  Factor “K” in the NFCC Computation
Dear Mr. Lichauco:

This refers to your letter requesting clarification on whether the factor “K” in the
NFCC Computation refers to the duration of the contract to be bid or the duration of on-
going contracts.

We wish to inform you that we have clarified this matter in NPM No. 96-2012 dated
8 August 2012, to wit:

“Section 23(a)(vi) of the revised IRR of RA 9184 was lifted from Sections 16.2.1
and 16.2.2 of the IRR of Executive Order (EO) 40°, the executive issuance
predecessor of RA 9184. As clarified in Policy Matter No. 002-2002°, the value
of “K” mentioned in Sections 16.2.1 and 16.2.2 of the IRR of EO 40 shall be
based on the duration of the contract under consideration, or the would be
contract subject of the bidding opportunity. Relative to the issue at hand, the
same interpretation may be adopted for the present formula under Section
23(a)(vi) of the revised IRR, particularly in determining the value of “K”, i.e.,
the “contract duration” of the contract subject of the public bidding.”

Hence, the NFCC shall be computed using 15 as “K” factor value for a contract to be
bid with a duration of 18 months.

We hope this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and

! Consolidating Procurement Rules and Procedures for All National Government Agencies, Government-Owned
and Controlled Corporations and/or Government Financial Institutions, and Requiring the Use of the
Government Electronic Procurement System”; Series of 2001, dated 8 October 2001.

> Dated 17 July 2002.

Unit 2506 Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center, Pasig City, Philippines 1605
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May 20, 2014

Atty. Dennis S Santiago

Executive Director li ; _

GPPB Govemment Policy Procurement Board
2504 Raffies Corporate Center FAX# 900-6741to 44
Emerald Ave, Ortigas Center

Pasig City :

Ro: Queetion ragarding the reference basis for the value of “K* in NFCC Campitatinn
Sir,

Given your Resolution 20-2013 where only NFCC is now allowed, the computation of
NFCC now becomes more critical. As a result, we would lke to clarify the issue of the
“K” in the NFCC calculation. In Resolution 20-2013 you have described in Section
23.5.1.4 the computation of NFCC as follows:

NFCC = [(Current assets minus current liabilities) (K} ] minus the value of all
outstanding or uncompleted portions of the projects under ongoing contracts,
including awarded contracts yet to be stcated coinciding with the contract to be
bid Where: K = 10 for a contract duration of one year or less, 15 for a contract

duration of more than ane year up ta two years, and 20 for a contract duration of
more than two years.

Our question is, does the "K” apply to the contract duration of the contract to be bid or
to the ongoing contracts?

It "K” applies to the contragt to be bid, and for example the Schedule of Requirements

has a delivery pariod requiring compietion of the cantract, in say 18 months does this
mean we can use a “K” of 157

Or altarnatively, if the “K” relates to the duration of ongoing contracts, how would this be
applied? This is especially cumbersome, if say, a bidder has ongoing contracts, some of
which are for less than 1 year duration, some for 1 to 2 year durations and some with
durations of more than 2 years. Do you expect bidders to take the weight average of the
duration of its ongoing conftracts to see what value of “K” should be used. If so could the

GPPB please provide a formula to follow on this so that bidders would use a consistent
formula? : :

| trust that the GPFB can quuckly look into and deal with this critical matter, so that it
does not unduly hamper and delay upcoming procurements.

Vary truly yours

President and’Genersl Manager

. - 911 Alarm Inc.
2/F DPC Piace Building, ' 2322 Don Chino Roces Avenue, 1231 Makati Gity, Philippines
Tel +632-8-842-911 ‘ Fax +632-8»449_-91 1
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INPM No. 96-2012]

9 August 2012

MR. ELLERY VIDMAR M. SEVANDAL .
Administration and Finance Manager SR e i e v o, el
AGILEX SECURITY AGENCY INC. (ASAJ) e . daeed e o TR
'5F One Joroma Place, Congressional Avenue
corner San Beda St., Barangay Toro, Quezon City

=

Re:  Computation of Net Financial Contracting Capacity (NFCC)
Dear Mr. Sevandal:

We respond to your letter dated 24 July 2012 seeking clarification on the correct
computation of the NFCC.

Under Section 23(a)(vi) of the revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of
Republic Act (RA) No. 9184, one of the financial eligibility documents required to be
submitted is the prospective bidder’s computation for its NFCC or a commitment from a
Universal or Commercial Bank to extend a credit line (CLC) in favor of the prospective
bidder if awarded the contract to be bid."! If a prospective bidder submits a computation of

the NFCC, it must be at least equal to the Approved Budget for the Contract (ABC) to be
bid, calculated as follows:

NFCC = [(Current assets minus current liabilities) (K)] minus the value of all
outstanding or uncompleted portions of the projects under ongoing contracts,

including awarded contracts yet to be started coinciding with the contract to be
bid.

Where:

K =10 for a contract duration of one year or less, 15 for a contract duration

of more than one year up to two years, and 20 for a contract duration of more
than two years. (Emphasis ours) -

We wish to note that the inclusion of the NFCC as an eligibility criterion was

intended to determine at the earliest opportunity, the financial capacity of the bidder to

» perform and deliver the project being bid out, such that if it is determined at the outset that

the bidder has no financial capacity or would have possessed such capacity were it not for

the fact that it has spread its resources to cover numerous on-going contracts, it will not be
allowed to participate in the bidding process.’ A

'Section 23 (vi) of the Revised IRR of RA 9184.
*Id., Section 23.5.1.4.

*Government Procurement Policy Board (GPPB) Non-Policy Matter 56-2004,

Unit 2506 Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center, Pasig Clty, Philippines 1605
{02) 900-6741 to 44 ¢ www.gppb.gov.ph + gppb@gppb.gov.ph
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In line with this, we wish to inform you that|Section 23(a)(vi) of the revised IRR of
No. 9184 was lifted from Sections 16.2.1 and 16.2.2 of the IRR of Executive Order
0) 40°, the executive issuance predecessor of RA 9184. As clarified in Policy Matter No.
1002-2002°, the value of “K” mentioned in Sections 16.2.1 and 16.2.2 of the IRR of EO 40
shall be based on the duration of the contract under consideration, or the would be contract
- subject of the bidding opportunity. Relative to the issue at hand, the same interpretation may
be adopted for the present formula under Section 23(a)(vi) of the revised IRR, particularly
in determining the value of “K”, i.e., the “contract duration” refers to the duration of the
contract subject of the public biddjng:‘ '

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Please note that this
opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances presented and
.may not apply to a different set of facts and circumstances. Should you have additional
questions, please do not hesitate to contact us.

Hisdd (g,

*Consolidating Procurement Rules and Procedures for All National Government’ Agencies, Government-Owned-and Controlled

Corporations and/or Government Financial Institutions, and Requiring the Use of the Government Electronic Procurement System™; Series
0f 2001, dated 8 October 2001,

*Dated 17 July 2002.




