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RE: Grant of Contract Delivery Extension

Dear Usec. Manalo:

We respond to your letter dated 1 September 2011 requesting for clarification relative
to the rules on the grant of extension of delivery period and the corresponding imposition of
Liquidated Damages on the procurement of goods and services.

As represented, per consultation with the Government Procurement Policy Board —
Technical Support Office (GPPB-TSO) you were informed that the existing procurement law
provides no limitation as to the number of times the procuring entity will grant extension of
delivery period. As long as valid grounds still exist, then the procuring entity may grant
extension. However, the maximum allowable liquidated damages is ten (10%) percent of the
contract price, hence, procuring entities are not allowed to collect liquidated damages beyond
the prescribed percentage. Moreover, upon reaching the said percentage it will cause the
automatic termination of the contract. Nonetheless, the Commission on Audit (COA) does
not agree that the limitation on the maximum allowable extension applies to each and every
extension. Thus, it shall only apply to all extensions granted and not to individual extensions.

Please note that as a general rule, the supplier/manufacturer/distributor must deliver the
goods or perform the services within the period prescribed by the Procuring Entity, as
specified in the Contract’. If delays are Ilikely to be incurred, the
supplier/manufacturer/distributor must notify the Procuring Euntity in writing. It must state
therein the cause/s and duration of the expected delay. The Procuring Entity may grant
several time extensions, at its discretion, as long as it is based on meritorious grounds, with or
without liquidated damages. ?5/

! Volume 2, Manual of Procedures for the Procurement of Goods and Services
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Based on the relevant provisions of the Generic Procurement Manual, each extension
should not exceed the initial delivery period as stated in the original contract. It bears
stressing, however, that in every grant of extension, the procuring entity must validate the
reasons cited by the supplier and determine that extension is based on meritorious ground.

If the Supplier fails to satisfactorily deliver any or all of the Goods and/or to perform
the Services within the period(s) specified in the Contract inclusive of duly authorized time
extensions if any, the Procuring Entity shall, without prejudice to its other remedies under
this Contract and under applicable laws, deduct from the Contract Price, as liquidated
damages, the applicable rate of one tenth (1/10) of one (i) percent of the cost of the
unperformed portion for every day of delay until actual delivery or performance’.

It must be emphasized, however, that under Section 68 of the Implementing Rules and
Regulations of Republic Act No. 9184, once the cumulative amount of liquidated damages
reaches ten percent (10%) of the contract amount, the procuring entity is mandated to rescind
the contract.

We hope we have provided sufficient guidance on the matter. Should you have further
questions, please do not hesitate to contact us.
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? Section 19, General Conditions of the Contract (GCC), Philippine Bidding Documents, 4" Ed.



