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Re: Negotiated Procurement (Adjacent or Contiguous)

Dear Ms. Atienza;

We respond to your letter dated 6 February 2012 requesting for clarification on the
term Consulting Service as used in Section 53.4 of the Implementing Rules and Regulations
(IRR) of Republic Act (RA) 9184. In addition, the Bases Conversion and Development

Authority (BCDA) would like to be informed of the nature of an adjacent and contiguous
contract in consulting services.

For your guidance, the provisions on Negotiated Procurement apply to goods,
infrastructure projects, and consulting services where the procuring entity directly negotiates
a contract with a technically, legally and financially capable supplier, contractor or
consultant.’ In the case of Negotiated Procurement (Adjacent or Contiguous), Section 53.4 of
the IRR clearly states that it applies to infrastructure projects and consulting services. Said
provision does not qualify or limit the term “consulting service” to those involving
infrastructure projects. Hence, we are of the opinion that Negotiated Procurement (Adjacent

or Contiguous) may be used to procure all types of consulting services as defined in Section 5
(1) of the IRR.

As regards the nature of an adjacent or contiguous contract in consulting services, we
have discussed in a previous opinion® that the terms "adjacent” and ' 'contiguous" shall be
considered synonymous and shall mean that the projects are in actual physical contact with
each other. However, unlike infrastructure projects, outputs in consulting services may not
necessarily have the characteristic of an actual physical contact. In consulting services, the
term “adjacent” or “contiguous™ pertains to the linkage or relationship of the subject matters,
outputs or deliverables required. In this regard, it is our considered view that what is
controlling in determining whether consulting services are adjacent or contiguous with each
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other is the fact that the subject matters, outputs, components or deliverables of the ongoing
contract and the proposed consultancy contract are closely connected, consequentially related
or necessarily linked with each other to achieve the continuity or completion of the plan,
activity or project of the procuring entity.

In sum, we wish to clarify that the term “consulting service” as used in Section 53.4
of the IRR is not limited to consulting services related to or implemented alongside
infrastructure projects. The nature of an “adjacent or contiguous” coniract means that the
projects are in actual physical contact with each other in the case of infrastructure projects,
and shall refer to a necessary connection between the subject matters, outputs, components or
deliverables of the ongoing contract and the contract to be negotiated for purposes of project
continuity or completion, in the case of consulting services.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.
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