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Financial Planning Specialist

CAGAYAN ECONOMIC ZONE AUTHORITY

7th Floor, Westar Building Shaw Boulevard,

Pasig City 1603, Metro Manila Philippines

Re:  Origin of Goods
Dear Ms. Andres:

This refers to your electronic mail (e-mail) seeking clarification on the existing
procurement rules pertaining to the origin of goods.

As represented, the authority' you received from the Department of Budget and
Management (DBM) to purchase bulldozer specifies that the country of origin should be
from the G7 Countries® only. However, you noted that in our Non-Policy Matter (NPM)
Opinion No. 071-2014° we stated that a procuring entity cannot limit the origin of goods to
its preferred countries of origin, thus:

“[A]lthough procuring entities are given leeway in formulating the Technical
Specifications, they cannot limit the origin of goods to their preferred
countries of origin nor to preferred regions, e.g. North America, Europe, etc.,
which in effect limits the market operators to specific countries in such
regions, to the exclusion of other market participants from other countries.”

Hence this request for clarification.

A careful review of the DBM Authority* granted to CEZA to purchase motor
vehicles, a copy of which we received as an attachment to the e-mail request, reveals that the
approved specifications contain the following description:

“The specifications may vary according to the manufacturer, model, intended
use, etc., all pertinent data/specifications about the proposed heavy equipment
must be supplied by the requesting agency. /@/

! DBEM Control Number 2015-532286P.

? Canada, France, Germany, ltaly, Japan, the United Kingdom, and the United States.
* Dated 20 October 2014,

* DBM Control Number 201583193 1L.
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In the same DBM Authority, we noted that the specification of motor vehicles is
subject to certain conditions. Significantly, the first condition state, among others, that the
specifications of the motor vehicles shall be subject to procurement, budgeting, accounting,
auditing and other applicable laws, rules and regulations. Per observation, the required
country of origin, which is the G7 countries, was merely reflected in the CEZA request, but
not in the DBM recommendation nor in the approved authority. In this light, CEZA, for
prudence purposes, may confirm with the DBM the details of the approved authority to
purchase motor vehicles. Nonetheless, we note that such approved authority recognizes our
existing procurement rules and regulations in crafting the technical specifications for the
procurement of goods.

At this juncture, we wish to reiterate our previous opinion® on the origin of goods,
thus:

Under Section 43.1.1 of the Implementing Rules and Regulations
(IRR) of Republic Act (RA) 9184. consistent with the obligations of the
Philippines under international treaties or agreement, goods may be obtained
from domestic or foreign sources and the procurement shall be open to all
eligible suppliers, manufacturers, and distributors. As such, although
procuring entities are given leeway in formulating the specifications in the
terms of reference, they cannot limit the origin of goods to their preferred
countries of origin to the exclusion of other countries.

XXX

[P]rocuring entities are precluded from requiring specific country of origin as
part of the technical specification for the project. Rather, the specifications
shall be based on the performance requirements and recognized industry
standards and not on the basis of country of origin.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented,
and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be
other concerns, please do not hesitate to contact us.

Executive Director V&‘B
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* NPM No. 15-2012 dated 18 January 2012 citing 13-2011 dated 21 June 2011,
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