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MS. LAMEGRA CORDIAL

Bid Coordinator

ASPEN MULTI-SYSTEM CORPORATION
Unit D Lui Gin Condo

Manila East Road Cor. Ingacio F. Cruz
El Monteverde Subdivision

Brgy. San Juan, Taytay, Rizal

Re:  Demonstration Prior to Bidding
Dear Ms. Cordial:

This is in response to your letter inquiring whether the procuring entity can require
demonstration of the item to be bid prior to the actual bidding. You seek clarification on the
following:

1. Whether the demonstration of the item prior to bidding will amount to a
“prequalification” requirement abandoned with the enactment of Republic
Act (RA) No. 9184; and

2. Whether this prior demonstration will result in “pre-determination™ of the
bid results as the demonstration would be the basis for post-qualification.

Anent the first query, it is our considered view that if the required demonstration of the item
to be bid, will be a criterion for eligibility or qualification of bidders, such that the subsequent bidding
process will be limited to those who participated in the demonstration activity, then the required
demonstration will amount to “pre-qualification,” which is proscribed under Republic Act (RA) No.
9184 and its revised Implementing Rules and Regulations (IRR). However, if the information and
result of the demonstration will only be used by the procuring entity in coming up with its technical
specifications, and equal opportunity shall be extended to all prospective bidders who are capable of
complying with the procuring entity’s requirements, then the demonstration will not fall within the
ambit of “prequalification” activity proscribed by RA 9184.

As regards the second query, we are of the view that the demonstration conducted
prior to bidding will not result in the pre-determination of the bid results if such was
conducted only for the purpose of aiding the procuring entity in crafting its technical
specifications and parameters, which may even be regarded as part and parcel of its market
research approach. Such prior demonstration cannot be the basis for post-qualification results
since the post-qualification process, which includes verification, validation and
ascertainment, including the testing, of the goods/product for compliance with the technical
requirements under Section 34 of RA 9184 and its IRR, is mandatorily conducted for each
and every project submitted for competitive bidding. The objective of which is to detemlinﬁ/
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whether the bidder complies with and is responsive to all the legal, technical and financial
requirements and conditions specified in the bidding documents.

Moreover, Section 34.2 of the IRR of RA 9184 explicitly requires the bidder with the LCB,
within three (3) calendar days from receipt by the bidder of the notice from the BAC, to submit the
following: a) latest income and business tax returns: b) certificate of PhilGEPS registration or
PhilGEPS Registration Number if the procuring entity is a Philippine foreign office or post; and c)
other appropriate licenses and permits required by law and stated in the Bidding Documents. Hence,
the demonstration conducted prior to actual bidding may not be used to predetermine the results of the
post-qualification in view of the processes that need to be undertaken and the additional documents
that need to be complied with by the bidders with the LCB during the post qualification stage of the
bidding process.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented,
and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be
other concerns, please do not hesitate to contact us.
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