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Re: Effect of Re-assignment of BAC Member

Dear Atty. Santillan:

We respond to your letter requesting for an opinion whether the Bids and Awards
Committee (BAC) can continue the conduct of its business pending replacement of one (1) of
the provisional members who was re-assigned.

As represented, the BAC refused to take action on the Requests for Quotation and
Abstract of Price Quotations due to the absence/re-assignment of one (1) provisional BAC
member to the PPA-Port Management Office of Davao, which is directly under the auspices
of PDO Southern Mindanao. They are of the view that the required BAC composition of at

least five (5) members must be completed and complied with first before the BAC can
continue performing its function.

Effect of Absence of Provisional Member

At the outset, it bears stressing that the absence of one (1) provisional member of the
BAC does not affect the validity of the proceedings provided that a quorum is present.
Although the BAC composition with a minimum of three (3) regular members and two (2)
provisional members must still be observed, Sections 12.3 and 12.4 of the Implementing
Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) 9184 are explicit in stating that a majority
of the total BAC composition shall constitute a quorum to transact business.

As such, the BAC can still continue to conduct its business despite the mere absence
of one (1} member provided that majority of its members are present in its proceedings, and
the decisions arrived at by said majority shall be binding and valid as an act of the BAC. ﬁ/
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Re-assignment of BAC Member

It should be noted that re-assignment of a BAC member is not considered a simple
case of absence. Section 6 (a) of Memorandum Circular 40, s. 1998 issued by the Civil
Service Commission defines re-assignment as the movement of an employee from one

organizational unit to another in the same department or agency which does not involve a
reduction in rank, status, or salary.

As can be gleaned from Section 11.2.6 of the IRR of RA 9184, the word re-
assignment was enumerated together with the terms resignation, retirement, separation,
transfer, removal, or death that all have a legal implication in the nature of severance from
work, which happenstance ultimately requires the designation of a new BAC member to
replace the vacated position in the BAC. Thus, a re-assignment operates to remove the

personnel from the plantilla position he/she occupies within the procuring entity and transfers
him/her to another plantilla position.

As such, the operations of the BAC will be hampered by the re-assignment of a
member, whether provisional or regular, if such re-assignment results in the reduction of the
BAC composition to less than five (5) members.

The effect of re-assignment, however, depends on the manner by which the office

order creating the BAC delegated its members and the classification of the BAC member
(i.e., regular or provisional).

Re-assignment of Regular BAC Member

If the office order creating the BAC refers to specific plantilla positions rather than
the personnel, e.g., Assistant Secretary for Operations; Administrative Services Director;
Director of Finance; etc., the designation is primarily being made based on the nature and

responsibilities ascribed to the identified positions such that any personnel who occupy such
position shall be considered a BAC member.

Since BAC membersh1p 1s linked to a plantilla position and not to the personnel
occupying such position®, if the regular member was re-assigned to a plantilla position that is
not designated or identified in the office order relative to the BAC Composition, it results in
the removal of the re-assigned personnel as a BAC member.

On the other hand, if the office order creating the BAC refers to specific official or
personnel rather than to a particular position, the designation is primarily being made based
on the qualifications, knowledge, experience, expertise, and character of the personnel rather
than the nature and responsibilities ascribed to its occupied position.

In this case, the re-assignment of the regular member shall not be deemed to affect
his/her membership in the BAC, unless there is a categorical decision by the head of the
procuring entity (HOPE) to remove such personnel as BAC member, or the plantilla position
where the BAC member was re-assigned is not one of those mentioned in the office order on
BAC Composition or is disqualified from BAC membership under the rules. /gr
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Re-assignment of Provisional Member

If a provisional member is designated as a BAC member by reason of his/her
techmcal expertise, the consideration for his/her designation is similar to that of personnel
specifically identified to be a BAC member. As such, his/her re-assignment will not remove
him/her from the BAC so long as there is no categorical directive stating otherwise or the
plantilla position where he/she was re-assigned is not one of those disqualified to be part of
the BAC Composition or is disqualified from BAC membership under the rules.

If the designation as provisional member is borne by employment with the end-user
unit, the re-assignment results in the member’s removal from the BAC when such re-
assignment is to a different end-user unit, unless there is clear instruction from the HOPE

designating the personnel as the representative of the end-user unit where he/she was re-
assigned.

Conclusion

In view of the foregoing discussions, the re-assignment of one (1) provisional BAC
member may aftfect the conduct of BAC activities depending on the designation and the effect
of such re-assignment on the BAC composition. Owing to the importance of the functions of
the BAC, we wish to stress that it is imperative for the HOPE to immediately replace any

vacant BAC position in order to maintain a valid constitution of the BAC and avoid a lull in
its operation.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.
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