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31 March 2014

MS. ROCHELLE J. FERNANDEZ
President/ CEO

ARGENT VENTURES INC.

Unit K2, Block 1, Citiplaza 1, Tandang Sora
Avenue corner Visayas Avenue, Quezon City,

Re:  Spare Parts
Dear Ms. Fernandez:

This is in response to your letter' seeking clarification on whether spare parts should be
classified as expendable or non-expendable goods.

It is represented that Argent Ventures Inc. (Argent) inquired with the Commission on
Audit (COA) resident Auditor of the National Power Corporation (NPC) on how spare parts
should be classified, to which the latter responded that spare parts should be classified as
supplies.

Section 5(m) of the revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act
(RA) No. 9184 defines expendable supplies as articles which are normally consumed in use
within one (1) year or converted in the process of manufacture or construction, or those having a
life expectancy of more than one (1) year but which shall have decreased substantially in value
after being put to use for only one (1) year ( e.g,. medicines, stationery, fuel, and spare parts).

Following the definition of expendable supplies under Section 5(m) of the IRR of RA
9184, if the spare parts sought to be procured have a life expectancy of more than one (1) year
but which shall have decreased substantially in value after being put to use for only one (1) year,
then the same shall be classified as expendable supplies; otherwise, said spare parts shall be
classified as non-expendable supplies or goods.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and may
not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other concerns,
please do not hesitate to contact us.

Wrd2 %‘

! Dated 17 October 2012.

7(02) 900-6741 to 44 ¢ www.gppb.gov.ph ¢ gppb@gppb.gov.ph

hit 2506 Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center, Pasig City, Philippines 1605
Wan v ad 22 2% %i




3 m | ) /"\

03/18/2014 0g:32

(FAX) P.001

) A“GENT UNIT K2 BLock 1 CmieLaza |

TANDANG S50RA AVE, COR.

VENTURES VISAYAS AVE., QUEZON CITY 1107

TEL No. J540729
I N c - E-Mml:m Wm::::@whmmm

FOLLOW UP

October 15, 2012

Government Procurement Policy Board
Unit 2506, Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road,
Ortigas Centet, Pasig City 1605 '

Attention: Mr. Karl Paulo ¢. Damian
GPPB-TSO e

Dear Sir: ' F;_.17]:;.7'-;0(;};_2[]12:._:-.__. QNJF

This is in reference with our query from your office last Thursday, October
11, 2012, regarding the category of spare parts if it is classified as expendable or non-
expendable supplies. We were advised to verify with the Commission on Audit
(COA) of the National Power Corporation (NPC) how they categorized said items in
their records.

Per inquiry made with COA in NPC, they categorized spare parts as
cxpendable items.

With this verification, may we request from your good office a clarification or

opinion on the matter,
Thank you.
Very truly yours, '
ROCHELLE ], FERNANDEZ
w «" \Président/CEO
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