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Re:  Audited Financial Statements

Dear Engr. Laurente:

We respond to your letter dated 13 April 2011 seeking clarification on whether financial
statements audited by Certified Public Accountants (CPAs) not accredited by the Board of
Accountancy (BOA) should not be considered compliant with the requirement for an audited
financial statement as an eligibility requirement under Section 23.1 of the revised Implementing
Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) 9184.

As represented, the issue was raised in relation to Section 26 — “Prohibition in the

Practice of Accountancy” and Section 28 — “Limitation of the Practice of Public Accountancy”
of the IRR of RA 9298",

A reading of Sections 26 and 28 of the IRR of RA 9298 reveals that no person shall
engage in the practice of public accountancy unless he/she is a CPA and has received a
certificate of accreditation from the BOA. Since the audit of a financial statement for purposes of
participation in public bidding can be considered a “practice of public accountancy” under

Section 4 (a) of RA 9298, CPAs preparing such Audited Financial Statement (AFS) must be
accredited by the BOA.

Thus, a CPA who prepares an AFS for public bidding without the required certificate of
accreditation from the BOA can be considered performing an act against the provisions of
mandatory or prohibitory laws, thereby making the act, i.e., the audit of the financial statement,
void by reason of Article 5 of the Civil Code of the Philippines’. Since the audit is void, the
financial statement would not be considered as having been audited, and thus would not qualify

as an “Audited Financial Statement” required for purposes of compliance with Section 23.1 of
the IRR of RA 9184. %

'Philippine Accountancy Act of 2004,

*Article 5. Acts exccuted against the provisions of mandatory or prohibitory laws shall be void, except when the faw itself authorizes their
validity. (Civil Code of the Philippines RA 386)
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Based on the foregoing, it is our considered view that financial statements audited by
CPAs not accredited by the BOA cannot be considered for purposes of Sections 23.1 (a)(v) and
24.1 (a)(v) of the revised IRR of RA 9184.

We hope that our advice sufficiently addresses your concern. Should you have further
questions, please do not hesitate to contact us.

Hmmsolano



