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MR. JONELITO H. VICENTE

Chairperson, Bids and Awards Committee

PHILIPPINE COCONUT AUTHORITY (PCA) REGION XI
PCA Complex, Bago Oshiro,

Tugbok District, Davao Clty

Re:  Single Largest Completed Contract (SLCC)

Dear Mr. Vicente;

This refers to your letter requesting approval to procure 4,609,600 pieces of seednuts
amounting to Php 69,144,000.00 in four (4) phases instead of single procurement. As
represented, the request is anchored on the failure of suppliers to meet the technical criterion
under Section 23.5.1.3" of the revised Implementing Rules and Regulation (IRR) of Republic
Act (RA) No. 9184.

At the outset, we wish to clarify that the Government Procurement Policy Board
(GPPB) and its Technical Support Office (GPPB-TSO) do not approve strategies or
approaches for specific procurement activity of a Procuring Entity (PE). Instead, we are
mandated to ensure proper implementation of RA 9184, its IRR and other associated rules
and regulations and assisting the PEs to improve their procurement performance and
compliance. In this regard, we shall limit our discussion on the relevant procurement rules
and regulations pertinent to the issue presented.

The Single Largest Completed Contract (SLCC) requirement under Section 23.5.1.3
of the IRR of RA 9184, as technical eligibility criterion, is imposed for the purpose of
establlshmg a tangible gauge for the bidder's track record and capacity to perform contractual
obligations.” This is a guarantee to all PEs that only eligible and qualified private contracting
parties can participate in public bidding. Nonetheless, this general rule on the SLCC
requirement for the procurement of goods is subject to an exception. Thus, if at the outset and
after conducting market research, the PE can already determine that imposing the SLCC
requirement will likely result to failure of bidding, or monopoly that will defeat the purpose
of public bidding, the PE, in lieu of the SLCC, may require the following:

" The prospective bidder must have completed. within the period specified in the Invitation to Bid, a single
contract that is similar to the contract to be bid, and whose value, adjusted to current prices using the National
Statistics Office (NSO) consumer price indices, must be at least fifty percent (50%) of the ABC. However, in
the case of Expendable Supplies, said single contract must be at least twenty five percent (25%) of the ABC.
*NPM No. 031-2009 dated 10 June 2009.
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a) The prospective bidder should have completed at least two (2) similar
contracts and the aggregate contract amounts should be equivalent to at
least the percentage of the required ABC; and

b) The largest of these similar contracts must be equivalent to at least half of
the percentage of the required ABC.?

In relation to this, under Bid Data Sheet (BDS) Clause 5.4 of the Philippine Bidding
Documents (PBDs) for the Procurement of Goods, PEs are mandated to select whether they
will impose the general SLCC requirement or they will use the exception under the second
paragraph of Section 23.5.1.3 of the IRR of RA 9184 to properly inform all interested bidders
on the technical eligibility criterion to be used for the specific procurement project.

In this regard, if it is determined by PCA Region XI that imposing the SLCC
requirement will likely result in failure of bidding, or monopoly that will defeat the purpose
of public bidding, the exception under the second paragraph of Section 23.5.1.3 of the IRR of
RA 9184 may be utilized, provided that it is clearly indicated in BDS Clause 5.4 of the PBDs
for the Procurement of Goods.

We hope this opinion issued by GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other
concerns, please do not hesitate to contact us.
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* Section 23.5.1.3, 2™ par. of the IRR of RA 9184.

o



