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Re: Warranty Security for Consulting Services

Dear Mr. Vergara:

We respond to your letter requesting for clarification whether warranty security under
Section 62.2 of the Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act (RA) 9184 is
applicable to consulting services. Per your letter, the question stems from the following
statement in the Manual of Procedures for the Procurement of Consulting Services' (Manual)
under page 102 thereof:

A warranty is an assurance that the consultant who prepared the design or
undertook construction supervision for the project shall be held liable when
structural defects and/or failures arise during the applicable warranty period
due to faulty and/or inadequate design and specifications as well as
construction supervision. It is required of a consultant for detailed engineering
design and construction supervision, but may also be incorporated as a
provision of the contract for other consulting services, as mutually agreed
upon by the consultant and the Procuring Entity.

For your guidance, Section 62 of RA 9184 and its IRR requires the issuance of
warranty security only for goods and infrastructure projects procured, and does not include
consulting services. Based on the established rule of statutory construction that the express
mention of one person, thing or consequence is tantamount to an express exclusion of all
others’, thus, the requirement for warranty security does not cover consultancy services

Please note that the warranty security in Section 62 of the IRR, which is a form of
deposit or collateral that can easily be forfeited by the buyer in case the supplier does no%
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correct any manufacturing defect on the product purchased® or, in the case of infrastructure
projects, if the contractor refuses to correct structural defects/failures, is different from the
warranty being considered in the Manual.

The warranty contemplated in the Manual does not involve an amount similar to the
warranty security provided in the IRR. It refers to a mere statement that emphasizes the
liability of the consultant in line with Section 62.2.3.1 (b) of the IRR. This is akin to the
warranty mentioned in the PBDs for the Procurement of Consulting Services, particularly,
Clause 16 of its General Conditions of the Contract, where the consultant warrants its
eligibility and the fulfillment of its obligations by using knowledge according to the best
accepted professional standards.

Based on the foregoing, we wish to clarify that Section 62.2 of the IRR, insofar as it
requires the posting of warranty security, does not apply to procurement of consulting
services. However, this does not preclude procuring entities from requiring in consultancy
contracts that the consultants warrant or ensure that they shall be liable in case of Structural

Defects/Failures as provided in Section 62.2.3.1 of the IRR and/or for pecuniary civil liability
and damages.

We hope our advice provided sufficient guidance on the matter. Should you have
further questions, please do not hesitate to contact us.
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