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DEPARTMENT OF ENERGY (DOE)

Energy Center, Merritt Road, Fort Bonifacio,
Taguig, Metro Manila

Re:  Protest Fee and Typographical Error in the Technical Specification

Dear Director Aquino:

This is in response to your letter seeking clarification and guidance on the following
issues:

1. Whether the non-payment of protest fee within the reglementary period is a valid
ground for a denial of the protest being filed: and

2. Whether a typographical error (numerical figure) appearing in the technical
specifications will invalidate the entire bid if all other documents (financial, etc.)
reflected the correct figure.

Protest Fee

Rule XVII of Republic Act (RA) No. 9184 and its revised Implementing Rules and
Regulations (IRR), specifically Section 55 on Protest, apply in this situation. Section 55.3 of
the IRR of RA 9184 specifically states that protest may be made by filing a verified position
paper with the Head of the Procuring Entity (HOPE) concerned, accompanied bv the
pavment of a non-refundable protest fee in the amount or percentage of the ABC
prescribed depending on the ABC range. Hence, the payment of the protest fee is a condition
sine qua non for the filing of a valid protest.

More importantly, Section 58 of the IRR of RA 9184 is clear, in that, cases that are
filed in violation of the process specified in this Article shall be dismissed for lack of
jurisdiction. As discussed in a previous opinion', the Honorable Supreme Court® had the
occasion to declare that the payment of a non-refundable protest fee is one of the
requirements for filing a protest before the HOPE., to wit: &

' NPM 145-2012 dated November 11, 2012.
* DBM-PS v. Kolonwel Trading, G.R. No. 175608, 8 June 2007.
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[Bleing one of the indispensable requirements for filing a protest, the
non-payment of the protest fee does not toll the prescriptive period for filing a
protest and it becomes a justifiable basis for the HOPE not to entertain a
protest. Simply stated. a bidder whose request for reconsideration was denied
must pay the required protest fee to avail of the protest mechanism under the
procurement law and its associated rules.

Consequently, non-payment of protest fee within the reglementary period is a
Justifiable basis for the HOPE not to entertain the protest.

Typographical Error

Anent the second query, the alleged typographical errors (numerical figure) appearing
in the Technical Specifications may amount to non-compliance with the required number of
units for the identified technical component. If this is the case, such mistake/error results in
non-compliance with the project requirements. On the other hand, all bids that were
determined to contain all the bid requirements for both technical and financial components
shall be considered for detailed evaluation and comparison pursuant to Section 30.2 of the
IRR of RA 9184, and it is good to emphasize that non-compliance with the required units and
specifications is ground for disqualification.

For purposes of evaluation, the BAC shall use a non-discretionary criteria in
considering the 1) completeness of bid; and, 2) arithmetical corrections. Any computational
error and omissions shall be determined to enable proper comparison of all eligible bids.”
Such arithmetical corrections should be subject to the rules provided in Section 32.2.3 of the
IRR of RA 9184, thus:

Section 32.2.3 of the revised IRR provides the rules in case of discrepancies:

(a) bid prices in figures and in words, the latter shall prevail;

(b) total price per item and unit price for the item as extended or multiplied
by the quantity of that item, the latter shall prevail;

(c) stated total price and the actual sum of prices of component items, the
latter shall prevail:

(d) unit cost in the detailed estimate and unit cost in the bill of quantities, the
latter shall prevail.

Thus, if the error pertains to the abovementioned discrepancies, this could be rectified
by applying the foregoing rules. On the other hand, if the alleged typographical error or
omission relates to non-compliance with the technical specifications as regards the number of
units or in the specification required, those occasions will be grounds for disqualification of
the bidders.

From the foregoing, we stress that an alleged typographical error resulting in non-
compliance with the required number of units relative to a technical component of the project
to be procured is a ground for disqualification; and any discrepancy in the submitted price or
in the calculated bid price shall be resolved following the rules in Section 32.2.3 of the IRR
of RA 9184. &

* Section 32.2.1 of the revised IRR of RA 9184,
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We hope that the opinion issued by GPPB-TSO provided sufficient guidance on the
matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situation presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other
concerns, please do not hesitate to contact us.




