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MS. MARIA ELENA L. ROSLYN
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PHILIPPINE COCONUT AUTHORITY (PCA) REGION V
Rizal St., Old Albay District,

Sagpon, Legaspi City

Re:  Single Largest Completed Contract
Dear Ms. Roslyn:

This refers to your letter requesting clarification on whether a contract covering three
phases of a project, with only one phase having been completed, can be considered as Single
Largest Completed Contract (SLCC).

We wish to clarify that under Sections 23.5.1.3 and 23.5.2.5 of the revised
Implementing Rules and Regulation (IRR) of Republic Act (RA) No. 9184, a prospective
bidder for the procurement of goods and infrastructure projects must have an experience of
having completed at least one (1) contract that is similar to the contract to be bid. The crux of
this requirement is the completeness of one (1) contract being presented.

Procurement and/or implementation of project by phases is a recognized approach in
government projects. When a project is divided into phases, the resultant contract/s may either
be a single contract covering all phases of the project or separate contracts for each phase of the
project. Thus, the question of whether a completed phase of a project may be considered as
sufficient compliance with the SLCC requirement under the IRR of RA 9184 depends on
whether the completed phase of the project is the sole object of the contract or is only one of
the objects of the contract.

If the contract covers only a phase of the project, with separate contracts covering the
other phases, that contract shall be deemed completed once the project phase it refers to has
also been completed. In such as case, the completed contract may be presented as SLCC for
bidding purposes, subject to the presentation of supporting documents as required under RA
9184 and related issuances. On the other hand, if all the phases of the project are covered by a
single contract, it is necessary that all these phases be completed before that single contract can
be considered as completed too. Thus, in the latter case, if only one phase has been
accomplished, the contract itself cannot be considered as completed until all the remaining
phases are also completed. Consequently, this contract shall be regarded as an on-goin
contract which cannot meet the requirements of a SLCC. }/
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Based on the foregoing, it is our considered view that the submission of a contract
covering three phases of a project, with only one phase having been completed, cannot be
considered as sufficient compliance with the SLCC requirement for failure to pass the test of
completeness of contract.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented,
and may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be
other concerns, please do not hesitate to contact us.




