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Re:  Scope of Observers’ Participation in the Procurement Process

Dear Mr. Dimaano:

We respond to your letter dated 2 January 2013, seeking our opinion on the proper
interpretation of Section 13' (Observers) of Republic Act (RA) No. 9184, specifically on
whether or not the Bids and Awards Committee (BAC) is required to invite Observers during
the post-qualification® stage of the procurement process.

It is represented that Ms. Cholie M. Roble, Chairperson of the BAC-Department of
Public Works and Highways — Region IX (BAC-DPWH-Region IX), through a letter dated 21
December 2012, stated that the BAC is not required to invite Observers during post-
quahﬁcatlon since Section 2, Step 7, page 58 of the Generic Procurement Manual (GPM),
Volume I,” issued by the Government Procurement Policy Board states that the parties ought
to be in the conduct of post-qualification are limited only to the members of the BAC,
Technical Working Group (TWG), and BAC Secretariat, and to some extent, the Contractor
with the Lowest Calculated Bid (LCB) in the event further clarification, verification and
validation is necessary to ascertain compliance with the legal, technical, and financial
requirements of the project. It is in this context that you are seeking our opinion on whether
the presence of Observers may be limited to the Opening of Bids by the BAC.

Section 13 of RA 9184 expressly states that the BAC shall in “all stages of the
procurement process”, invite Observers to sit in the proceedings. This provision is further
strengthened by the provision that “[tJhe BAC is required to invite Observers who may attend
and observe all stages of the procurement, especially: i. the pre-bid conference; ii. opening of
bids; iii. bid evaluation; iv. Post-qualification; v. contract award; and vi. special meetings of

!Observers — To enhance the transparency of the process, the BAC shall in all stages of the procurement process, invite, in addition to the
representative of the Commission on Audit, at least two (2) observers to sit in its proceedings, one (1) from a duly recognized private group
in a sector or discipline relevant to the procurement at hand,, and the other from a non-government organization: Provided, however, That
they do not have any direct or indirect interest in the contract to be bid out. The cbservers should be duly registered with the Securitics and
Exchange Commission and should meet the criteria for observers as set forth in the IRR. (Underscore ours}

*Article X of RA 9184,

*GPM Volume 1, on Guidelines on the Establishment of Procurement Systems and Organization, June 2008, issued by the GPPB, is NOT

the applicable volume of the GPM. The correct citation should refer to GPM, Volume II, Manual of Procedure for the Procurement of
Infrastructure Projects.

Unit 2506 Raffles Corporate Center, F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center, Pasig City, Philippines 1605
{02) 900-6741 to 44 * www.gppb.gov.ph ¢ gppb@gpph.gov.ph



the BAC.* Moreover, the procurement process, contemplated under Section 13 of the law and
its associated rules refer to “competitive bidding”, and by definition, competitive bidding
“[r]efers to a method of procurement which is open to participation by any interested party
and which consists of the following processes: advertisement, pre-bid conference, eligibility

screening of prospective bidders, receipt and opening of bids, evaluation of bids, post-
qualification, and award of contract.”

It is clear that the phrase “all stages of the procurement™ shall include all the
procurement stages above mentioned. Thus, the BAC is mandated to invite Observers in all
stages of the procurement process, including the post-qualification stage, and could not
validly limit their invitation and attendance only to the Opening of Bids. The attendance of
Observers in all stages of the procurement process is aimed at enhancing transparency, which
is one of the governing principles of government procurement espoused by RA 9184. To
confine the invitation of observers only to the Opening of Bids would limit transparency in
the procurement process.

Additionally, GPM, Volume III, on post-qualification,® enumerates the parties who are
to conduct post-qualification. Indeed, post-qualification is only conducted by the BAC, TWG,
and BAC Secretariat. Although Observers do not conduct the post-qualification of the bidder
with the Lowest Calculated Bid, they are not precluded from being invited and be present in
the meeting, and their role during said stage is far from being merely mlmstenal and not
limited to being mere passive witnesses to the proceedings.

Observers sign as witnesses in the Post-qualification Summary Report if, in their
independent observation, the BAC followed the procedure described in the IRR of RA 9184
and the Manual, and that they are amenable to the results of the post-qualification. However,
if the Observer finds the post-qualification procedures irregular or the Report does not match
the actual findings, he shall so state in writing through the submission of an Observer’s Report
addressed to the BAC Chairman, and the same shall be attached to the Post-qualification
Summary Report submitted to the approving authority.

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Note that this
opinion is being issued on the basis of facts and particular situations presented, and may not
be applicable given a different set of facts and circumstances. Should you have further
questions, please do not hesitate to contact us.

ecufive Director IIT c%(‘

Hlsdd (‘-6

*GPM, Volume I, Manual of Procedure for the Procurement of Infrasiructure Projects, 5. Observers, p. 19
5Se(:tnm 5(h), Implementing Rules and Regulations of RA 9184.
“See: p.58 of 113.




