Republic of the Philippines g Departmer™ of Budget and Management

qug GOVERNMENT PROCUREMENT POLICY BOARD
Govemnmert Pracu Esand TECHNICAL SUPPORT OFFICE

INPM No. 73-2012

8 June 2012

MR. APOLONIO T. RIVERA JR.

President

RTR VENTURES

Unit G, 2/F Raha Sulayman Bldg,

108 Benavidez St., Legaspi Village, Makati City

Re: Authentication of Eligibility Documents of Foreign Bidders

Dear Mr. Rivera:

We respond to your letter requesting clarification on whether the Bids and Awards
Committee (BAC) is authorized to revise or change the eligibility requirements for foreign
bidders, under Republic Act (RA) No. 9184 and its Implementing Rules and Regulations
(IRR).

As represented, RTR Ventures (RTR) claims that procuring entities differ in their
interpretation of Section 23.2" of the IRR of RA 9184 because most government agencies still
require foreign bidders to secure authentication of their eligibility documents under Class “A”
Documents, even though they are already written in English. RTR is of the view that the
requirement of authentication should only apply to documents in foreign language which
have been translated to English. Hence, RTR asserts that requiring bidders to submit
authenticated eligibility documents under Class “A” Documents which are already in English

is already tantamount to the revision and modification of Section 23.2 of the IRR of RA
9184.

For your guidance, Section 23.2 of the IRR of 9184 should be understood following
the principle of verba legis or the plain meaning rule. As previously held by the Supreme
Court, where a statute is clear, plain and free from ambiguity, it must be given its literal
meaning and applied without attempt to interpret.” Thus, in a previous opinion’, we have
reiterated the need for the translation with a corresponding certification of “Class A” and
“Class B” documents if such eligibility documents are expressed in a foreign language other
than English. In the situation RTR has illustrated, since the eligibility requirements are

&

! Subject to Section 37.1 of this IRR, in the case of foreign bidders, the foregoing eligibility requirements under Class “A”
Documents may be substituted by the appropriate equivalent documents, if any, issued by the country of the foreign bidder
concerned. The eligibility requirements or statements, the bids, and all other documents to be submitted to the BAC must be
in English. A translation of the documents in English certified by the appropriate embassy or consulate in the Philippines
must accompany the eligibility requirements under Class “A” and “B” Documgnits if they are in other foreign language.

* Limson vs. Wack Wack Condominium, G.R. No. 188802 dated 14 February 2011,
* NPM No. 066-2009 dated 29 December 2009.
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already written in English, there is no more need to have the same certified. Certification is
necessary only to verify the correctness of the translation from a foreign language to the
English language. To require certification when a document is already in English is an
imposition of an additional eligibility or technical document which is highly discouraged
because it increases transaction cost and reduces competition’, and in contravention of
Section 23 of the IRR of RA 9184. We wish to emphasize that Section 23.2 of the IRR speaks
of certification, which refers to a certificate attesting the truth of some statement or event’.
This differs from the function of authentication that is an attestation made by a proper officer
by which he certifies that a record is in due form of law, and that the person who certifies it is
the officer appointed so to do.®

With regard to the statement that authenticated documents are considered unreliable,
we believe that authentication is an important function in determining the genuineness of
documents. The authentication functions/services of the Department of Foreign Affairs
(DFA) are performed consistent with the 1963 Vienna Convention on Consular Relations.
Therefore, when the DFA duly authenticates certain acts, deeds or documents, the receiving
embassies or consulates or any other foreign legal entities are, in effect, assured that aforesaid
documents are in order or have been legalized in accordance with proper procedure.”

Based on the foregoing, we wish to clarify that Class “A” and “B” documents which
are already written in English are not required to be certified by the appropriate embassy or
consulate of the Republic of the Philippines when submitted as part of the eligibility
documents under Section 23 of the IRR. The requirement for certification is limited to

documents that are originally written in a foreign language and are consequently translated to
the English language. |

We hope that our advice provided sufficient guidance on the matter. Please note that

this opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances as
presented. Should you have additional questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

—
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“ NPM No. 0512009 dated 14 October 2009.

’ Random House Websters’ Unabridged Dictionary, Second Edition.

§ http:/ithelawdictionary. org/letter/a/page/73/ lnst accessed on 8 June 2012,

7 hetp:/idfa.gov.ph/main/index. php/consular-services/authentication last accessed on 8 June 2012,



