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TSO NPM No. 023-2003

October 2, 2003

Honorable CARMELOQO J. LLOCSIN

City Mayor
QOrmoc City
Attention : Engr. Raul Cam
Acting City Administrator
Re : Applicable Procurement Rules and Procedure Pending

Approval of the IRR of R.A. 9184

Dear Mayor Locsin;

This refers to your letter dated October 1, 2003, which we received through facsimile
on the same date, where the following query was raised, to wit;

Whether or not Exeeutive Order No. 40, Series-of 2001 (“E.O. 40”), may still
be used until such time that the IRR of Republic Act No. 9184 (“R.A. 9184™)
is approved.

This request was made in connection with the procurement of consultancy services of
your office.

Applicability of E.O. 40

Although R.A. 9184 was signed into law by her Excellency President Gloria
Macapagal Arroyo on January 10, 2003 and became effective on January 26, 2003, the said
legislative enactment cannot be applied in its totality without its Implementing Rules and
Regulations (“"IRR™). In consonance with this, we wish to inform your office that the IRR
Part A ("IRR-A") of R.A. 9184 was finalized by the Government Procurement Policy Board
(“GPPB”) and the Joint Congressional Oversight Committee (“JCOC”) on July 11, 2003, and
that 1t has already been approved by the Presideni through Memorandum Order No. 119,



dated September 18, 2003, We wish to inform your office further that the IRR-A of R.A.
9184 was published in two (2) newspapers of general nationwide circulation, namely, Manila
Times and Malaya, on September 23, 2003. As such, in accordance with Section 78 of the
said IRR-A, 1t “shall take effect fifteen (15) calendar days after its publication in the Official
Gazette or in a newspaper of general nationwide circulation.”

In this regard, please note that IRR-A of R.A. 9184, under Section 77 thereof,
provides as follows:

Section 77. Transitory Clause

In all procurement activities, if the advertisement or invitation for bids was
issued prior to the effectivity of the Act, the provisions of E.O. 40 and its IRR,
P.D. 1594 and 1ts IRR, R.A. 7160 and its IRR, or other applicable laws, as the

case may be, shall govern.

In cases where the advertisements or invitations for bids were issued after the
effectivity of the Act but before the effectivity of this IRR-A, procurning
entities may continue adopting the procurement procedures, rules and
regulations provided in E.O. 40 and its IRR, P.D. 1594 and its IRR, R.A. 7160
and its [RR, or other applicable laws, as the case may be.

Based on the above-quoted provision, if the Invitation to Bid for the procurement of
consulting services was advertised by your office prior to the effectivity of the IRR-A of R.A.
9184 but after the effectivity of R.A. 9184, we believe your office has sufficient legal basis in
applying the provisions of Executive Order No. 40, Series of 2001 (“E.O. 40”). However, if
the Invitation to Bid for the said procurement has not yet been advertised to this date, we
suggest that the same be made after the effectivity of IRR-A, particularly on October 8,
2003, in view of the above-quoted Section 78 thereof, so that it may completely fall within
the coverage of R.A. 9184,

We trust that this clanifies matters.

Very truly yours,
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LUIS C.
cting Execytive Pirector




