REPUBLICOF Tt.  AILIPPINES «.1( 1103 Taipan Place, Emerald
DEPARTMENT OF BUDGET AND MANAGEMENT | Ave, Ortigas Center, Pasig City, 1605
GOVERNMENT PROCUREMENT PQLICY BOARD | Philippines

Technical Support Office Tel.: (832) 687-4853 to 55
Fax: (632) 638-3495

TSO NPM No. 020-2003

August 28, 2003

MS. ARMINDA A. ALARAS
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Re . Queries on Republic Act No, 9184 and its Implementing Rules and
Regulations

Dear Ms. Alaras:

This refers to your letter dated July 31, 2003, which we actually received on August
11, 2003, requesting for advice regarding the implementation of the provisions of Republic
Act No. 9184 (“R.A. 9184"), otherwise known as the “Government Procurement Reform
Act.” Your request pertains to the public bidding conducted by your agency on July 24,
2003, for the health care services of your employees. You have also informed us that all the
bids received from the three (3) pre-qualified bidders were higher than the approved budget
for the contract (“ABC”) of P 1,880,000.00. Culled from the narrations and queries in your
letter, we deem it proper to resolve the following issues, to wit:

1. Whether or not R.A. 9184 can now be fully implemented;

2. Whether or not the Public Estates Authority (“PEA™) should still conduct
prequalification;

3. Whether or not after a failed bidding, PEA may revise its original terms of

. reference (“TOR™) for the project being bid out;

4, Whether or not bidders who were declared eligible or ineligible in the first failed
bidding can participate in the re-bidding of the same project; and

5. Whether or not PEA may conduct Negotiated Procurement as an alternative
method after one (1) failed bidding.

Applicability of the IRR of R.A. 9184

Although R.A. 9184 has already been signed by her Excellency President Gloria
Macapagal Arroyo on January 10, 2003 and became effective on January 26, 2003, the said



legislative enactment cannot be applied in its totality without its IRR. Hence, even if there
are self-executing provisions in R.A. 9184, the same cannot be fully implemented unless and
until the Implementing Rules and Regulations (“IRR™) therefor have been finally approved
by the President and published for dissemination.

It is in this connection that we inform your office that during the 3" Meeting of the
GPPB on May 26, 2003, the members unanimously agreed that, (1) Government agencies are
justified in applying Executive Order No. 40, series of 2001 (“E.O. 40”) and its IRR, pending
the approval of the IRR of R.A. 9184; and, (2} that a provision should be included in the
Transitory Clause of the draft IRR of R.A. 9184 that in cases where the invitations for bids
were issued after the effectivity of R.A 9184 but before the effectivity of its IRR, procuring
entities may continue adopting the procurement procedures embodied in E.O. 40 and its IRR,
or other applicable procurement laws, rules and regulations. Hence, pending approval of the
proposed IRR of R.A 9184, we believe that PEA may still use the provisions of E.O. 40 and
its IRR in the conduct of its procurement.

However, in addressing the issues raised in your letter, we opted to view matters
prospectively and consider the provisions of R.A. 9184 as well.

Conduct of Prequalification

In order to save time and make public procurement more expeditious, government
procurement rules and procedures have already move away from the use of “pre-
qualification” as a means to determine the eligibility and/or capacity of a prospective bidder
to participate in a particular bidding even prior to the enactment of R.A. 9184. As a matter of
fact, E.O. 40 and its IRR have already shifted from “pre-qualification” to “simple eligibility
checking,” pursuant to the policy of the State expressed in Section 3, IRR of E.O. 40, to wit:

General Guidelines on Procurement Reforms and Definition of Terms

3.1. Government procurement of civil works, goods, supplies, materials and
related services, and consulting services shall be guided by the following
reform principles:

a) Simplification of pre-qualification through the use of eligibility
check, and strengthening of post-qualification;

The same principle and policy were adopted by R.A. 9184 and, as such, the eligibility
of bidders to participate in a specific project being bid out by a procuring entity is determined
by conducting a simple eligibility check through the examination of required eligibility
documents using the non-discretionary pass/fail criteria as a standard. Sections 23 and 24
exemplify the conduct of simple eligibitity checking, to wit:

Section 23. Eligihility Requirements for the Procurement of Goods and
Infrastructure Projects. - The BAC or, under special circumstances specified
in the IRR, its duly designated organic office shall determine the eligibility of
prospective bidders for the procurement of Goods and Infrastructure Projects,
based on the bidder’s compliance with the eligibility requirements within the



period set forth in the Invitation to Bid. The eligibility requirements shall
provide for fair and equal access to all prospective bidders. The documents
submitted in satisfaction of the eligibility requirements shall be made under
oath by the prospective bidder or by his duly authorized representative
certifying to the correctness of the statements made and the completeness and
authenticity of the documents submitted.

A prospective bidder may be allowed to submit his eligibility requirements
electronically. However, said bidder shall later on certify under oath as to
correctness of the statements made and the completeness and authenticity of
the documents submitted.

Section 24. Eligibility Requirements and Short Listing for Consulting
Services. - The eligibility of prospective bidders for the Procurement of
Consulting Services shall be determined by their compliance with the
eligibility requirements prescribed for the Competitive Bidding concerned,
within the period stated in the Invitation to Bid. The eligibility requirements
shall provide for fair and equal access to all prospective bidders. The
prospective bidder shall certify under oath as to the correctness of the
statements made, and the completeness and authenticity of the documents
submitted.

A prospective bidder may be allowed to submit his eligibility requirements
electronically. However, said bidder shall later on certify under oath as to
correctness of the statements made and the completeness and authenticity of
the documents submitted.

The eligible prospective bidders shall ten be evaluated using numerical ratings
on the basis of the short listing requirements prescribed for the Competitive
Bidding concerned, within the period stated in the Invitation to Bid to
determine the short list of bidders who shall be allowed to submit respective
bids.

In view of the foregoing clarifications, we suggest that instead of using “pre-
qualification,” PEA should now adopt “simple eligibility checking,” through the use of non-
discretionary pass/fail criteria, as a means to determine the capacity or eligibility of a bidder
to participate and bid in a certain procurement project. To do otherwise would be illegal.

Revision of the Terms of Reference and Instructions to Bidders after a Failed Bidding

After a failed bidding, the procuring entity has the option either to re-bid the project
without revising the Terms of Reference/Instruction to Bidders or revises and enhances the
same and conducts a re-bidding. The option lies with the procuring entity whenever it sees
the necessity and propriety of revising the requirements and specifications laid down in the
Terms of Reference/Instruction to Bidders.



It is therefore incumbent upon PEA to review and revise its Terms of
Reference/Instruction to Bidders should there be a necessity to do the same. Often enough,
procuring entities opt to revise the Terms of Reference/Instruction to Bidders when it
becomes clear to them that no bidder can respond and comply with the requirements and
specifications provided therein.

Participation of Eligible and Ineligible Prospective Bidders in the Re-bidding

In case of a failed bidding, the procuring entity should conduct a re-bidding with re-
advertisement of the Invitation to Apply for Eligibility and to Bid. Section 35 of R.A. 9184
provides that under any of the instances enumerated therein, “[tJhe contract shall be re-
advertised and re-bid. The BAC shall observe the same process and set the new periods
according to the same rules followed during the first bidding.”

In the ensuing bidding, the procuring entity shall allow all prospective bidders in the
first failed bidding to participate, whether the prospective bidders were previously declared
eligible or ineligible, as well as any other company that may wish to participate.

IS

Conduct of Negotiation After One Failed Bidding

From the narrations in your letter, it appears that PEA intends to adopt “negotiation”
after the first failed bidding for the procurement of health care services for its employees.
Negotiation as an alternative method of procurement is sanctioned by Section 35.1.5 of the
IRR of E.O. 40 and Section 53(a) of R.A. 9184.

Negotiation is a mode of procurement of goods, infrastructure projects and consulting
services whereby a procuring entity directly negotiates a contract with a technically, legally
and financially capable supplier, contractor or consultant. However, it must be stressed that
in cases of failure of bidding, negotiation is available only when there are two failures
involving the same project being bid out. Consequently, a single failure of bidding shall not
entitle a procuring entity to adopt negotiation as an alternative method of procurement.
Section 35.1.5 of the IRR of E.O. 40 provides:

35.1.5. Negotiated Procurement for Goods may be employed by agencies only
in the following cases:

a) Where there has been failure of public bidding for the second time
as provided under the relevant provisions of these IRR;

On the other hand, Section 53(a) of R.A. 9184 provides:

Section 53. Negotiated Procurement. - Negotiated Procurement shall be
allowed only in the following instances.

a) In cases of two (2) failed biddings, as provided in Section 35 hereof;



XXX X

Thus, after the first failed bidding, PEA may opt to revisit and revise its technical
specifications and other requirements in the instructions to bidders and thereafier re-advertise
the project and conduct a second bidding. Only when the second bidding fails can PEA adopt
negotiation as an alternative method of procurement as mandated by Section 35.1.5 of the
[RR of E.O. 40 and Section 53(a) of R.A. 9184.

With the foregoing elucidations, we trust that our opinion provided PEA the needed
information in the proper conduct of its procurement of health care services for its
employees.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular circumstances
as represented. However, if upon further study or investigation, it would be disclosed that the
facts are different from the afore-mentioned representations and assumptions, if any, then this
opinion may no longer be applicable. Nor may this opinion be necessarily applicable upon a
different set of facts or circumstances.

Very truly yours,

JOSE LUIS C. $YQUIA
Atting Executiyé Director



