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Re:  Single Largest Contract

Dear Mr. Dumaliang:

We refer to your letters dated 16 April 2010 and 21 April 2010 seeking clarification
on the correct interpretation of the term “completed contract™ in relation to the eligibility

requirements under the revised Implementing Rules and Regulations (IRR) of Republic Act
9184 (RA 9184).

We understand that First United Constructors Corporation (FUCC) entered into a
contract with the National Housing Authority (NHA) for the Freedom Valley Resettlement
(FVR) Project. Midway through the project, however, NHA terminated the contract for
convenience (contractor not at fault) pursuant to the general conditions of its contract.

FUCC is now inquiring whether the accomplished part of the FVR Project may be
considered as one of its completed contract to determine compliance with the eligibility
criterion prescribed under Section 23.5.2.5 of the IRR, the relevant portion of which reads:

The prospective bidder must have an experience of having completed, within a period
of ten (10) years from the date of submission and receipt of bids, at least one (1)
contract that is similar to the contract to be bid, and whose value, adjusted to current
prices using the NSO consumer price indices, must be at least fifty percent (50%) of
the ABC [Approved Budget for the Contract] to be bid. . .

The foregoing rule, commonly called the single largest contract requirement, intends to
establish the bidder’s competence and capability to successfully perform the contract. It
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ensures that the bidder has the necessary track record to accomplish the works required under
the contract being bid.!

Under the Philippine Bidding Documents (PBDs), a government agency, as procurin
entity, may at any time terminate a contract, in whole or in part, for convenience.
Termination by convenience may be undertaken after the government has determined the
existence of conditions that make project implementation economically, financially or
technically impractical and/or unnecessary, such as, but not limited to fortuitous event(s) or
changes in law and national government policies.” If the procuring entity terminates the

contract by convenience, it is bound to pagr the contractor for the value of work done,
materials ordered, and other reasonable costs.

Thus, under the PBDs, termination for convenience is an option solely granted to the
government, as procuring entity, and may only be exercised if contractor is not at fault. It
recognizes that work has been done or successfully accomplished by the contractor by
requiring the procuring entity to pay for such works.

From the foregoing, it is our considered opinion that accomplished works of a
contract terminated by convenience may be considered in determining whether the bidder has
complied with the single largest contract rule. Works accomplished, despite termination of
the contract for convenience,. illustrates the competence of the contractor to perform a
specific undertaking. These works, therefore, should be properly considered as part of the
contractor’s track record.

It bears stressing, however, that only the value of works done, and not the total cost of
the contract, should be considered in determining whether the terminated contract meets the
prescribed 50% of the ABC of the contract to be bid. Furthermore, the procuring entity must
carefully scrutinize whether (i) the contract was indeed terminated by convenience as defined
under the PBDs and (ii) the Constructors Performance Evaluation System rating of the
contractor and/or submitted certificate of completion and owner’s acceptance of the contract
is satisfactory as prescribed under Section 23.5.2.4 of the IRR.

We hope to have provided sufficient guidance on the matter. Should you have
additional questions, please do not hesitate to contact us. '

xecutive Director ITI

! Please see GPPB Non Policy Opinion No. 159-2004 dated 20 December 2004, addressed to the Office of the
President. :
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