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quo — TECARICAL SUPPORT OFFICE

Unit 2506 Raffles Corporate Center,
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Pasig City, Philippines 1605

[NPM No. 08-2010]

8 March 2010

MS. RODOARA N. GAMBOA
General Manager

DAVAO CITY WATER DISTRICT

Km. 5, Jose P. Laurel Avenue, Bajada,
Davao City

Re: Repeat Order:

Dear Ms. Gamboa:

We respond to your letter dated 27 October 2009, which we received last 4

November 2009, inquiring on the appropriateness of resorting to the alternative mode of
repeat order in the procurement of water meters.

We understand that five public biddings were conducted in 2009 for the supply
and delivery of 7,150 water meters. The first three were awarded at the bid price of
P1,190 and fully delivered as of 14 October 2009. The last two, which are about to be
awarded at a lower bid price of P1,188 and P1,180.00, have not yet been delivered.

Specifically, you request for clarification on the following:

1) Does the fact that there are still water meters to be delivered affect the
requirement of the “need to replenish™?

2) If we can proceed to use repeat order, under what price should we consider,
P1,190 or P 1,1807

Under Section 51 of Republic Act (RA) 9184 and its revised Implementing Rules
and Regulations (IRR), the alternative mode of repeat order may be resorted to
whenever there is a need to replenish goods procured under a contract previously
awarded through competitive bidding. It shall likewise be subject to the following
conditions:

a. Unit prices of the repeat order must be the same as or lower than those in the
original contract, provided that such prices are still the most advantageous to
the government after price verification;

b. It will not result in splitting of contracts, requisitions, or purchase orders;
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¢. Except in cases duly approved by the deernment Procurement Policy Board,
repeat order shall be availed of only within six (6) months from the contract

effectivity date stated in the Notice to Proceed arising from the original
contract; and

d. Repeat order shall not exceed twenty-five percent (25%) of the quantity of
each item in the original contract.

With regard to the first query, it bears stressing that the determination of whether
to engage in any of the alternative modes of procurement is vested on the procuring
entity. Section 48.1 of the IRR clearly states that the procuring entity may, in order to
promote economy and efficiency, resort to any of the alternative methods of
procurement whenever justified by the conditions prescribed in the law and rules.
Thus, while there is no precise definition of the phrase “need to replenish”, it is

sufficient that the procuring entity can justify and is prepared to be held accountable for
its proposed resort to repeat order.

Anent your second query, one of the conditions prescribed for repeat order is that
unit prices must be the same as or lower than those in the original contract, provided
that such prices are still the most advantageous to the government after price
verification. Considering that the 4th and Sth biddings resulted to a lower bid price, we
thus advise the procuring entity to negotiate for a lower bid price (for instance, P1,180)
than P1,190 or the price stated in the original contract.

We hope to have provided sufficient guidance on the matter. Should you have
additional questions, please do not hesitate to contact us.
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C. Except in cases duly approved by the Govermnent Procurement Policy Board,
repeat order shall be availed of only within six (6) months from the contract

effectivity date stated in the Notice to Proceed arising from the original
contract; and :

d. Repeat order shall not exceed twenty-five percent (25%) of the quantxty of
each item in the original contract.

With regard to the first query, it bears stressing that the determination of whether
to engage in any of the alternative modes of procurement is. vested on the procuring
entity. Section 48.1 of the IRR clearly states that the procuring entity may, in order to
promote economy and efficiency, resort to any of the alternative methods of
procurement whenever justified by the conditions prescribed in the law and rules.
Thus, while there is no precise definition of the phrase “need to replenish”, it is

sufficient that the procuring entity can Justlfy and is prepared to be held accountable for
its proposed resort to repeat order.

Anent your second query, one of the conditions prescribed for repeat order is that
unit prices must be the same as or lower than those in the original contract, provided
that such prices are still the most advantageous to the government after price
verification. Considering that the 4th and Sth biddings resulted to a lower bid price, we
thus advise the procuring entity to negotiate for a lower bid price (for instance, P1,180)
than P1,190 or the price stated in the original contract.

We hope to have provided sufficient guidance on the matter. Should you have
additional questions, please do not hesitate to contact us.




