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07 January 2010

MS. DELIA C. AGATEP

- Corporate Auditor
GOVERNMENT SERVICE INSURANCE SYSTEM
Financial Center, Pasay City, Metro Manila

Re:  Repeat Order

Dear Ms. Agatep:

We respond to your letter dated 24 November 2009 seeking clarification as to what
stage in the procurement process can repeat order be considered to be within the reglamentary
period of six months as provided under Section 51 (c) of the revised Implementing Rules and
Regulations (IRR) of Republic Act No. 9184 (R.A. 9184), viz:

“Except in cases duly approved by the GPPB, the repeat order shall be availed
of only within six (6) months from the contract effectivity date stated in the
Notice to Proceed arising from the original contract.”

It is clear from the foregoing provision that the reckoning period for computing the
six {6) month period is the effectivity date of the contract as stated in the Notice to Proceed

(NTP).

It bears stressing, however, that, the contract effectivity date, as provided in the NTP,

shall not be later than seven (7) calendar days from its issuance, as stated under Section
37.4.1 of the IRR, to wit:

“The procuring entity shall issue the Notice to Proceed together with a copy of
the approved contract to the successful bidder within three (3) calendar days
from the date of approval of the contract by the appropriate government
approving authority. xxx The contract effectivity date shall be provided in
the Notice to Proceed by the procuring entity, which date shall not be
later than seven (7) calendar days from its issuance.” (Emphasis ours.)

Thus, we opine that repeat order may be undertaken any time within the six (6) month
period reckoned from the effectivity date of the contract which should in no case be later than
seven (7) calendar days from the issuance of the NTP. In any event, please note that all the
conditions under Section 51 of the IRR must be complied with before a repeat order may be
carried out.
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In the same manner, therefore, it may be said that, the repeat order is deemed to be
within the six (6) month reglamentary period if such mode of procurement has been duly
approved by the head of the procuring entity, upon recommendation through a resolution by
the Bids and Awards Committee that all the conditions for resorting thercto have been

complied with, and the previous winning supplier has been notified thereof, before the lapse
of the said period.

We trust that this sufficiently addresses your concern. Should you have additional
questions, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

/[NRUBY U. ALVAREZ
Executive Director [II
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TECHNICAL SUPPORT OFFICE

Unit 2506 Raffles Corporate Center,
F. Ortigas Jr. Road, Ortigas Center,
Pasig City, Philippines 1605

1 December 2009

MS. DELIA D. AGATEP
Corporate Auditor
COMMISSION ON AUDIT

3'%r. Government Service Insurance System
Roxas Blvd,,Pasay City

Re: Section 51 © of the Implementing Rules and Regulations of R.A. 9184
Dear Ms. Agatep:

We respond to your letter dated 24 November 2009 seeking clarification
regarding the starting point of the reglamentary period of six (6) months for Repeat
Order under Section 51 (c) of the revised IRR of R.A. 9184 to wit:

Section 51 Repeat Order — xxx

¢) Except in cases duly approved by the GPPB, the repeat order shall
be availed of only within six (6) months from the contract effectivity
date stated in the Notice to Proceed arising from the original contract;

From the foregoing, and based on previous deliberations by the GPPB on the

?matter, it is submitted that, under the Revised Implementing Rules and Regulations of

RA 9184/ From the contract effectivity, which is stated in the Notice to Proceed is the

» starting point that can be considered that the repeat order is within the reglamentary
period of six (6) months.

This opinion is being rendered on the basis of the facts and particular
circumstances as represented. It may not necessarily be applicable upon a different set
of facts or circumstances.

We trust that this clarifies matters. Should you have additional questions,

please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,
[N

EMILUISA C. PENANO
xecutive Director 1T
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Ortigas Center, Pasig City.

Madam:
Good day!

We would like to make an inquiry regarding Section 51 (c¢) of Implementing Rules and
Regulations of R.A. 9184, otherwise known as Government Procurement Reform Act,
which states —

“Except in cases duly approved by the Government Procurement Policy
Board or GPPB, the repeat order shall be availed of only within six (6)
months from the contract effectivity date stated in the Notice to Proceed
(NTP) arising from the original contract”

While it is clear from the above provision that the starting point of the reglamentary
period of six (6) months is the receipt of Notice to Proceed of the original contract, may
we be clarified as to what stage in the procurement process can we consider that the
repeat order is within the reglamentary period of six months.

We will appreciate receiving your reply soonest.

Y ours truly,

Corporate Auditor
Commission‘on Audit, 3™ flr. Government Service Insurance System
Roxas Boulevard, Pasay City



