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Re: Lease of Venue
Dear Mr. [lagan:

This refers to your electronic mail (e-mail) requesting for clarification as to whether it
is required to post in the PhilGEPS website the Request for Quotation in the Procurement of
Lease of Venue.

At the outset, we wish to emphasize that Section 10 of Republic Act (RA) No. 9184
and its revised Implementing Rules and Regulations (IRR) mandates that Procuring Entities
(PEs) adopt Competitive Bidding as the default mode of procurement; however, in highly
exceptional cases, PEs may resort to alternative methods of procurement, in accordance with
Rule XVI of RA 9184 and its IRR.

In the case of Lease of Real Property under Section 53.10 of the IRR of RA 9184, PEs
may directly negotiate a contract with a technically, legally and financially capable supplier,
contractor or consultant, subject to the Implementing Guidelines on the Lease of Privately-
Owned Real Estate and Venue (“Guidelines”)!. The Guidelines sets forth the rules and
procedures in entering into contracts for lease of venue by government agencies for official
use. It is important to note, however, that Annex H of the 2016 revised IRR or the Consolidated
Guidelines for Alternative Methods of Procurement, which took effect last 28 October 2016,
repealed the Guidelines.

Anent the posting of the Request for Quotation in the Philippine Government Electronic
Procurement System, as a general rule for alternative methods of procurement, advertisement
and postmg as prescribed in Section 21.2.1 of the IRR, may be dispensed with, except those
provided in Section 54.2 of the IRR. Thus, we have clarified in our previous opinion? that
advertisement or posting of the RFQ for the lease of real property, such as a specific venue, is
not required under the rules. It is the contract of lease costing more than PhP50,000.00 that is
required to be posted in the PhilGEPS website, the website of the procuring entity concerned,

! issued through GPPB Resolution 08-2009, dated 3 November 2009.
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if available, and at any conspicuous place reserved for this purpose in the premises of the
procuring entity.

In view of the foregoing, PEs may procure lease of venue through Competitive Bidding
or Negotiated Procurement (Lease of Real Property) under Sections 10 and 53.10 of the IRR,
respectively. In case the PE resorts to Lease of Real Property, then it should comply with the
Guidelines, or the Consolidated Guidelines for Alternative Methods of Procurement if the
procurement was posted on 28 October 2016 or thereafter; otherwise, it should observe the
associated rules and regulations of Competitive Bidding.

We hope that this opinion issued by the GPPB-TSO provided sufficient guidance on
the matter. Note that this is issued on the basis of particular facts and situations presented, and
may not be applicable given a different set of facts and circumstances. Should there be other
concerns, please do not hesitate to contact us.

Very truly yours,

Executitfe Director V
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